Európai League of Legends ligák: LEC-től a K&H MNEB-ig

Európai League of Legends ligák: LEC-től a K&H MNEB-ig

A LEC kiemelkedik Európai LoL ligái közül, de az alsóbb szinteken is lehet olyan játékosokat és csapatokat találni, akiket érdemes figyelemmel követni.

A legnépszerűbb élő LoL közvetítéseken általában Caps, Rekkles és Humanoid akcióit izgulhatjátok végig, de ez nem jelenti azt, hogy Európában kizárólag a LEC lenne az egyetlen LoL liga. Sokan nem tudják, de a nemzeti bajnokságok, a régiós ligák és az EU Masters is képes megmozgatni a tömegeket. Itt a játékosokra, szakmai stábra és a nézőkre kell gondolni, akik közösen tudnak olyan szórakoztató produkciót létrehozni, ami egyszerre egy fogyasztható tartalom és egy megélhetési forrás is. Az e-sportok közül a LoL több tekintetben kiemelkedik, az egyik ilyen szempont a ligarendszer hálózata, ami mára kiépült Európában, azonban mindig van hova fejlődni. 

LEC, avagy Európa csúcsa

A legerősebb bajnokságba jelenleg nem lehet kvalifikáció útján bekerülni, mivel a franchise rendszernek köszönhetően kizárólag a pénz dönt. A kiadó helyekért súlyos dollármilliókat kell letenni az asztalra, amit csak a legnagyobb szervezetek engedhetnek meg maguknak. Amíg a mostani struktúra fennáll, addig nem lehet abban bízni, hogy olyan sikereknek örülhet minden magyarországi LoL-t szerető ember, ami a Unicorns of Love-val történt meg 2014 szeptemberében. A Challenger Series a múlté, a Promotion meccsek már csak a történelemkönyvekben szerepelnek, ezért hozzá kell szokni ahhoz, hogy a Fnatic, a G2 Esports és a többi ismerős csapat tűnik majd fel hétről hétre a Szurdokban és a LEC streameken.

EU Masters, a kicsik között a legnagyobb

A legjobbak legjobbjai csapnak össze évente két alkalommal Európa második számú ligájában. A bekerülés nem könnyű, de ha sikerül jó eredményt elérnie egy csapatnak, az a komolyabb klubok figyelmét is felkeltheti. Egy jó EUM szereplés gyakorlatilag belépőt jelent az idézők számára a topligákba, legyen szó a LEC-ről, vagy az LCS-ről. A nemzeti bajnokságok és a régiós versenyek legjobb csapatai kerülhetnek be az EU Mastersbe, ezért több alkalommal is volt már magyar játékos, akinek szoríthattatok. Bluerzor és Meight számára már megnyíltak a kapuk, másoknak egyelőre még nem adatott meg ez a lehetőség. A győztes csapat nem jut be a LEC-be, de elmondhatja magáról, hogy az európai másodosztályt megnyerte, ami hatalmas szó a világ egyik legnépszerűbb e-sportjátékában.

EBL, BM, Nordic és a többi régiós torna

Vannak olyan nemzeti bajnokságok, amelyek önmagukban nem képviselnek akkora erőt, hogy képesek legyenek legjobbjaik magasabb szinten is megállni a helyüket. Számukra hozták létre azokat a több országot lefedő versenyeket, amik kvalifikációs tornaként szolgálhatnak az EU Mastersre. Ezekbe a regionális versenyekre a bekerülés nyílt/zárt selejtezőkön keresztül történik, amin akár kisebb csapatok, frissen alakult mixek is elindulhatnak a jól ismert klubok mellett. A pénzdíjazás már jelentősen csekélyebb ezen a szinten, de hatalmas harcok zajlanak az EUM spotokért, valamint a presztízspontokért. 

K&H MNEB, LFL, LVP SLO és a többi nemzeti liga

Az egyes országok bajnokságai között jelentős különbségek fedezhetőek fel, ahogy az a klasszikus sportok esetében is megfigyelhető. A német kosárlabdabajnokság jóval magasabb színvonalat képvisel, mint a magyar, ez LoL-ban is ugyanígy van. A spanyol, német, francia és angol liga kiemelkedik a többi közül, az oroszt teljesen külön kell kezelni, mivel annak a bajnoka közvetlenül a világbajnokság play-in szakaszába jut be. A legnagyobb európai helyi ligák mellett érdemes figyelni a szerényebb feltételekkel megszervezett bajnokságokat is, mivel ezeknek a legjobbjai is képesek meglepetéseket okozni. 

A felsoroltakon kívül rengeteg egyéb versenyen is részt lehet venni, de a komoly ambíciókat dédelgető csapatoknak és játékosoknak az EU Mastersig vezető út akadályainak leküzdése lehet az első komolyabb cél, ha ez megvan, utána lehet igazán nagyot álmodni. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te követted a K&H MNEB LoL meccseit?

  • 34 %
  • 34 %
  • 13 %
  • 19 %