A Salamander kitörni látszik, ilyen csapatra van szüksége a közösségnek - V1CE és boco interjú

Igazi FPS veteránokkal, a CoD4-ből profi mezőnyéből jól ismert boco-val és az Ancients egykori tagjával, V1CE-szal beszélgettünk.

Valaha a magyar CS:GO legjobbjai voltak, ma már inkább csak hobbi játékosok, de még így is alig bírnak velük a jelenleg is aktív csapatok. Egyikük a CoD4 profi mezőnyéből jött, másikuk az Ancients alapítója volt. A God is With Us-ból Árvai "boco" Attilával és Kaposvári "V1CE" Csabával beszélgettünk.

Mi a célotok a K&H MNEB második évadával?

Boco: Játszani kicsit a régi scene embereivel, barátaival. Emellett kihozni a maximumot belőle és jól érezni magunkat. Semmi célunk nincs és elvárásunk sem, szó szerint csak felmegyünk a meccsekre és játszunk, próbáljuk kamatoztatni a régi tapasztalatainkat, de ez már elég nehéz, hisz eléggé sikerre éhes a magyar scene. Mindenki rengeteg játszik és jól is lőnek, de ez nem szegi kedvünket. Jól érezzük magunkat a ligában!

V1CE: Nyerni. Minden meccsen 110%-ot beleadni, mindeközben jól érezni magunkat!

HenryG-vel és Sadokisttel az első V4SFS-en

Régóta benne vagytok a scene-ben és sokáig úgy tűnt, hogy többet is szeretnétek az e-sportól, de jelenleg az látszik, hogy inkább csak ellavírozgattok. Ott vagytok a kvalikon, MNEB-en is, néha megvillantok, de ennyi. Mi az oka ennek?

Boco: Huszonéves korom elején sok időt öltem még a CS:GO-val, élveztem a játékot, de már akkor sem szerettem igazán. Ha össze kellene hasonlítani a CoD4-gyel, akkor itt nem volt meg az a motiváció, hogy "úristen mennyire szeretem a játékot és játszani akarok, fejlődni és kitörni." Természetesen szerettem volna és meg is tettem sok mindent annak érdekében, hogy ez megtörténjen, hiszen ha visszatekintünk a Team Rock-os csapatunkra, akkor egész jó eredményeket értünk el, azonban hiányzott a szikra belőlem. Szerintem sokkal több mindent kellett volna nekem is és a mellettem lévő játékosoknak is megtenni annak érdekében, hogy innen ki tudjunk törni. Ha össze hasonlítom a CoD4-es csapatommal, akkor nagyon gyerekcipőben járt itt minden csapat, amelyekben megfordultam és nem feltétlenül a játék tudása miatt, hanem a megfelelő mentalitás volt az, ami igazán hiányzott. 

Nem tudom, hogy magától az esport-tól várok-e még egyáltalán valamit. Játszogatom a Valoranttal, streamelgetek, mellette full time most már harmadik éve applikaciókat fejlesztek egy egész jó cégnél, élem a mindennapjaimat. Szívesen foglalkoznék magával az e-sporttal is itthon, nem csak a gamer részével, de úgy éreztem, hogy még nincs itt az ideje. Kitudja mit rejt még a jövő. :)

V1CE: Sokkal többet szerettem volna ettől az egésztől, de belefáradtam, hogy mindenki inkább a saját érdekeit tartotta szem előtt, a soha véget nem érő furkálódásokba, a folytonos cserékbe. Emiatt az utóbbi 3-4 évben eléggé passzívan játszottam a játékkal. Ez idő alatt, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány kvalifikáción indultam. Tavaly ősszel volt még egy erős reménysugár, de sajnos az is elhalványult 1-2 kvalifikáció után. Azóta szerintem az MNEB-es meccseinken kívül nem nyúltam a játékhoz.

Állításotok szerint már régóta nem vagytok aktívak, de még így is megszorongatjátok, sőt megveritek azokat, akik adott esetben komolyabban foglalkoznak a játékkal, mint ti. Ennyire gyenge a magyar CS jelenleg, vagy ti halmoztatok fel annyi tudást, amit nehéz utolérnie a fiataloknak?

Boco: Mindig is nehezebb volt játszani rendes csapatoknak mixek ellen, azonban ennek nem szabadna, hogy probléma legyen. Főleg nem úgy, hogy szerintem hármunknak fél éve 3 óránál több játéka nem volt az elmúlt 2 hétben mutató statisztikában. Sp1R1T pedig konkrétan COD2.exe-t futtat CS:GO-ba lépéskor. Igazából szerintem a játék csapat szinten egy bizonyos szintig tanulható, amit el is ér a magyar csapatok zöme, azonban később megrekednek. Nincs újítás, körbe körbe zajlanak ugyan azok a praccok, nem építenek konkrétan ki semmi újat, csak azt, amit már 3 vagy 4 éve ismernek a játékosok, és ezeket még mi is ismerjük.

Annak ellenére, hogy nem vagyunk csapat tudjuk, hogy a többiek mit fognak csinálni, merre fognak menni, mivel konkrétan semmi új és semmi elképzelés nincs a játékukban. Az már a másik oldala a dolognak, hogy lőni a gyakorlás miatt nagyon pocsékul lövünk, emiatt bukunk csomó mérkőzést, de pont, hogy nem ennek kellene lennie a mérvadónak egy meccsen sem ellenünk senkinek. Vakon kellene állnom, ahol csak tudok és a fejemet kellene fogom, hogy mégis hogy tudnám átverni egyes csapatok egy-egy foglalását és executeját, de cserébe nem ez történik, jön egy-egy 2017-es flash meg call és mehet az aim fight, így persze, hogy megtudjuk szorongatni a csapatokat. Ami viszont nagy pozitívum, hogy a Salamander kitörni látszik ebből az egészből és talán egy ilyen csapatra van szüksége az egész magyar CS:GO communitynek.

V1CE: Tekintettel arra, hogy az ellenfeleink fele egy mix az MNEB-en, nem mondanám gyengének a magyar CS közösséget. Feltörekvők vannak, csak nincsenek olyan emberek, akik megfelelően kitudnák őket tanítani, nincs elég türelmük. Mindenki rögtön mindent szeretne. A szomorú dolog inkább az, hogy azok a csapatok vagy játékosok, akik az eddiginél sokkal nagyobb támogatást kapnak, azok nem teszik bele a kellő időt, nincs meg az alázat.

nkR, NEY, Kodiak, DeadFox és V1CE - Valamikor 2014-2015 körül

Sokszor volt már vaklárma, hogy haldoklik a CS:GO, ehhez képest idén év elején csúcsot döntött az egyéni játékosok száma. Most viszont úgy tűnik, hogy a VALORANT komoly kihívást fog jelenteni. Mi a véleményetek erről?

Boco: Nem hinnem, hogy a VALORANT különösebben fenyegetné a CSGO-t. Talán kell is egy pici konkurencia a játéknak, hogy elkezdjék azt fejleszteni és javítani. Nekem tetszik a VALORANT, talán még jobban is, mint a CS, de csak azért, mert lényegesebben kisebb a peekers advantage, aminél jobban sosem irritált semmi egy játékban sem, mint a CSGO-ban. A hitboxok is nagyon jók és smooth a játék, azonban nagy fps gondok vannak egyelőre a jatekkal, de ne feledjük, hogy egy béta játékról van szó.

Bízok abban, hogy a CS:GO megkapja az állítólagos új motorját és sikerül orvosolniuk az input laggot, ha ezt véghez tudják vinni, akkor szerintem nem is kell kiadni más 5v5 fps bomb scenario játékot.

V1CE: A CS kategóriáját tekintve még mindig a legjobb a mai napig, nem véletlenül. A legutolsó rekord döntésre valószínűleg a régóta várt SG553 nerf és a COVID-19 vírus terjedése is rásegített. Szerintem nem kell aggódni azon, hogy esetleg kihalna a játék a VALORANT miatt. Éppen ellenkezőleg, meglátásom szerint hosszabb távon jót fog tenni, hogy végre van konkurencia, de ettől függetlenül laikus szemmel a CS könnyebben befogadható, és ez mindig is egy nagy plusz lesz.

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!