"12 hónap alatt darabjaira hullott mindaz, amit évekig építettünk" - kuben

Őszintén beszélt a Virtus.pro legjobb időszakáról és a csapat széthullásáról is volt edzőjük, kuben.

A Virtus.pro csapatát senkinek sem kell bemutatnom, ahogy kubent, a hajdani arany ötös edzőjét sem. Óriási szurkolótábora volt pasháéknak anno és talán még most is megvannak a fanatikusok, annak ellenére is, hogy a 2014-ben Majort nyert csapat teljesen széthullott.

Többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült újra életre hívni egy ütőképes lengyel ötöst, a többi pedig már történelem. Jakub "kuben" Gurczyński, a csapat legendás ex-edzője volt a HLTV beszélgető partnere nemrég, egy meglepően mélyreható interjú készült vele, amiben sok mindenről lerántja a leplet a régi Virtus.pro csapattal kapcsolatban. Ebből az interjúból szemezgettünk.

Öt évet töltöttél a VP-nél, tagja voltál annak a csapatnak, amelyik beírta magát a CS:GO történelemkönyvébe. Mi a legkedvesebb emléked azokból az időkből?

"A legjobb egyértelműen az volt, hogy edzőként is olyan emberekkel lehettem együtt, akiket már játékosként is ismertem. De persze találkoztam remek emberekkel a fiatalabb generációból is. Ezek voltak azok az évek, amikor gond nélkül tudtuk élvezni a sikereinket. A legjobb időszakunk szerintem a 2016-os ELEAGUE első szezonjától kezdődött és körülbelül hét hónapig tartott. Több, mint egy hónapot töltöttük Atlantában felkészüléssel, minden meccsre egyesével gyakoroltunk, remekül ment minden. Folyamatosan fejlődtünk, egészen a 2017-es ELEAGUE Majorig, ahol kikaptunk ugyan az Astralistól, de később a vegasi visszavágó remek volt. (...)"

A csapat kimúlása még ma is népszerű téma. Sokak szerint a 2016-ban aláírt négy éves szerződések, az extra magas fizetések, valamint TaZ és a DH Masters Las Vegas győzelemmel járó Mercedese is  a hanyatláshoz vezetett. Egyetértesz ezzel vagy sokkal több volt a háttérben, mint amit kívülről látni lehetett?

"A megemelt fizetések nem hiszem, hogy bármennyire befolyásolták volna a csapat teljesítményét, az már sokkal inkább, hogy egyes játékosok alulértékelve érezték magukat, amiért csak TaZ kapta meg az extra Mercedest. Persze ez csak utólag derült ki, de nagyon szomorú volt, hogy a mi barátságunkat is beszennyezte a féltékenység és a harag."

2018 végén jött egy játékoscsere, amiről Roman Dvoryankin, a csapat menedzsere azt mondta, hogy már rég meg kellet volna lépni. MICHU érkezése mintha kicsit kései lett volna. Mit gondolsz erről? Volt olyan idő még TaZ kispadra ültetése előtt, amikor közel álltatok valamelyik játékos lecseréléséhez?

"Az első ilyen gondolatok már 2017 közepén megszülettek, de akkor kivártuk még a következő Majort és az akkori EPICENTER is nagy boost volt a csapat számára, hiszen a Virtus.pro orosz eredetű, így Szentpéterváron mondhatni hazai pályán játszottunk. A meglepően jól sikerült verseny még reménysugarat jelentett mindenki számára, de aztán a csúfos Major szereplés volt a koporsóba vert utolsó szög, a csere ekkor már elkerülhetetlen volt.

Borzasztó nehéz volt megmondani TaZnak, hogy kikerül a csapatból. Nem csak egy egyszerű edző-játékos viszonyban voltunk. Igazából, cserélni már korábban is cserélhettünk volna, de lehet, hogy egy pszichológus is segíteni tudott volna a gondjainkon. Kivárni egészen a Majorig nem volt egy okos ötlet."

"(...) 2018 júniusában újra meg akartuk erősíteni a felállásunkat, de Roman ellene volt. Később bevallotta, hogy megbánta ezt a döntést. Az egy helyben álldogálás oda vezetett, hogy Snax elment a mousesportshoz, röviddel ezután pedig byali is lelépett. A londoni Majorön még ugyan velünk volt, de senkinek sem volt jó ilyen körülmények között játszani. Így láthatod, hogy mennyit veszítettünk egyetlen év alatt. 12 hónap alatt darabjaira hullott az, amit évekig építettünk. (...)"

2019-ben egy új, fiatalabb Virtus.pro állt fel, ennek a csapatnak szintén te voltál az edzője. Végül kudarc lett a projektből, de mi volt a hiba?

"Egy új kezdett, minden játékosnak azt jelenthette volna, hogy lehetősége van megmutatni magát. Sajnos többen sem osztották ezt a véleményt. Az év első felében háromszor is cseréltünk, mert egyes játékosok nem bírták a folyamatos gyakorlásokat, nem volt meg bennük a hajlandóság a fejlődésre. Edzőként ez nagyon nehéz időszak volt. Rengeteg problémája volt a csapat és hosszan tartó betegség után ekkor veszítettem el édesapámat is.

Minden döntést egyedül kellett meghoznom, nagyon nagy volt rajtam a nyomás. Később sokkal jobbra fordult a helyzet, csatlakozott hozzánk egy sportpszichológus. Ő segített nekem abban, hogy a helyes útra tereljem a csapatot és hosszú hónapok után végre úgy éreztem, hogy haladunk valamerre. (...) Később a Virtus.pro nem hosszabbította meg az ő szerződését és megint minden egyre nehezebb lett."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!