Vito sztorija új köntösben is a régi időket idézi, de egyszer megéri végigjátszani

Az első részt várja mindenki, de azért elüthetjük az időt a másodikkal is, bár egy minimálisan több erőfeszítést is belerakhattak volna a fejlesztők.

Az igazság az, hogy már az eredeti megjelenést követően sem igazán sikerült magamban zöld ágra vergődni a Mafia második részét illetően. Olyan szinten voltam az első epizód hatása alatt, hogy én balga valami epikus és még komplexebb folytatásra számítottam. Igazából erre meg is lett volna minden lehetőség, főleg ha azt vesszük, hogy volt átkötés a két rész között, hiszen SPOILER a játék szerint mi leszünk azok, akik végül elaltatjuk Tommy Angelot SPOILER vége. Ennek ellenére mégsem sikerült olyan átéléssel végigizgulni, sőt nem csak a sztori, de maga a főszereplős sem nőtt a szívemhez és akkor még finoman fogalmaztam. Eleve a háborús veteránként hazatérő katona szerep egy kicsit elcsépelt már, és utána rögtön érezni lehetett, hogy bizony nem akarja majd Vito Scaletta törvényes állampolgárként tengetni a mindennapjait. Ezzel persze nincs gond, de már az első pillanatoktól kezdve egy menő srácot kapunk, aki a tettek mezejére lép, így nincs meg az az élmény, ami alapján beleképzelhetjük magunkat, hogy milyen is, amikor morális döntéseket kell hoznunk a jövőnket illetően. Egy szemvillantásra beszippantja az alvilág, bár ez régi barátjának Joenak is köszönhető. Szóval más másodszor igyekeztem megkedvelni az olasz gavallért, de egyszerűen nem ment, így kicsit minden mindegy alapon vágtam bele szinte minden küldetésbe.

Miután elkapták Vitot és Joet egy betörés közben, utóbbi ugyan elmenekül, míg karakterünk választás elé néz, börtönbe vonul vagy megy a második világháborúba az olasz frontra. Egy sebesülést követően viszont hazaküldik, és ekkor újra egyesül a két jóbarát, persze Joe már nyakig benne van a mafiaban, így könnyűszerrel elintézi, hogy Vitonak ne kelljen visszamennie a pokolba. Alapvetően nem oldották meg rosszul a startot, mert hát kis apróbb melókkal kell kezdeni, no meg a szívességek sem maradhatnak el, és így szép folyamatosan lépdelhetünk felfele a ranglétrán. Ámbár mégsem érződik az a nyomasztó és kőkemény hangulat, amely átitta az elsőben a szervezett bűnözés világát. Jön aztán az elkerülhetetlen és újra meghúzzák a "váratlant", az egyik akció után ugyanis bekasztlizzák főhősünket. A börtönben aztán egy másik mafia család embereivel is megismerkedhetünk, és persze rögtön felszínre kerülnek a hazugságok, illetve, hogy a nagymenők között fabatkát sem ér az életünk és csak kihasználtak minket.

A Definitive Edition megjelenésével viszont nem számíthatunk igazából semmi újra, némi ráncfelvarrást azért eszközöltek a grafikán, de igazából ez sem számottevő. A játékmenet is ugyanaz, viszont egy kicsivel mintha butult volna az AI, illetve jó néhány helyzetben képes egy-egy NPC beakadni. Egy-két küldetés esetében bizony előfordult, hogy muszáj volt újrakezdenem az előző mentett állástól, mert nem igazán sikerült emiatt továbbjutni a sztoriban. Emellett igazából a játék második felétől egy eszméletlen nagyon öldöklésbe fulladhat az egész, mert bár a legnehezebb fokozaton sikerült teljesíteni a történetet, néhány szituációtól eltekintve nem mondhatnám, hogy megizzasztott volna. A vezetést viszont kiemelném, egészen élvezhetőre sikeredett, legalábbis már nem nagyon emlékeztem az egy évtizeddel ezelőtti élményre, de kifejezetten jó időtöltésnek véltem a kocsikázást. A város mondhatni él és lélegzik, viszont bármennyire is szeretnénk elhinni, hogy ez egy nyílt világú város, igazából semmit sem csinálhatunk.

Egy szó, mint száz, a Mafia Trilogy részeként újra kiadott Mafia 2 igazából többet érdemelt volna, nyilván az első epizód alapoktól való újra megalkotása nem lett volna elvárható, de némi extrát, valami pluszt a sztoriban vagy játékmechanikában elvárna az ember. Ha megvan az alap verzió, akkor ezt ingyen lehet bezsebelni PC-n, de egyébként steamen 30 dollárt kérnek el érte, amit túlzásnak érzek. Ha a trilógiát választjuk, akkor viszont 60 dollárért megkapjuk mindhárom alkotást, bár a 2. és 3. epizódon kívül az első részre augusztusig várni kell.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!