Lenovo Y7000 gamer laptop teszt: Ragadozó bestia, megfizethető áron

Lenovo Y7000 gamer laptop teszt: Ragadozó bestia, megfizethető áron

Megfizethető áron kínál komoly teljesítményt, amivel akár a legújabb játékok is futtathatóak.

Ismét a szerkesztőségünknél landolt egy Lenovo Legion gamer hordozható számítógép, amit azonnal kezelésbe is vettünk. Alaposan körbejártuk a tesztidőszak alatt, hogy mire is képes az eltérő helyzetekben a Lenovo Legion Y7000 (2019) laptop, amellyel azokat a játékosokat szeretné megszólítani a gyártó, akik kifejezetten egy olcsó, de mégis megbízható és erős készüléket keresnek a mindennapokhoz.

Mielőtt részletesen is végigmennénk az Y7000 paraméterein érdemes leszögezni, hogy a továbbiakban vizsgált modell gyakorlatilag az Y540 édestestvérének tekinthető kívül és belül is, ezért ha valaki már korábban megvásárolta a korábban tesztelt alanyunkat, akkor nem kell utólag bánkódni. Minimális eltérések vannak csak a két gép között, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy kiszolgálják azokat a gamereket, akik képesek a kompromisszumok elfogadására.

Amire először felkapod a fejed

A hollófekete szín itt is dominál, azonban a fedőlapon egy vörösben úszó Legion embléma árulkodik arról, hogy ez nem az Y540, hanem valami más. A portok, a billentyűzet kialakítása és a kamera elhelyezkedése ismerős lehet, azonban a háttérvilágítás fehérről vörösre váltott, ami még jobban kiemeli, hogy egy gamer eszközről van szó. A billentyűk kényelmesek, a második Enter hiánya továbbra is zavaró lehet azoknak, akik sok számmal és táblázattal dolgoznak. 

Munka és szórakozás

A billentyűk és a touchpad is alkalmas arra, hogy akár más beviteli perifériák nélkül is tökéletesen használható legyen a gép. Az általános feladatok könnyedén teljesíthetőek, de valódi munkaállomásként és szórakoztató központként nem szabad róla beszélni. Aki szeretne egy-egy filmet megnézni, valamint elküldene pár tucat mailt, amikben megbújik néhány táblázat, azoknak elég lesz az, amit az Y7000 nyújtani tud, de nem erre szánták elsősorban a mérnökök. A kijelző megfelel az Y540-be építettnek, azonban 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával utasítja maga mögé a versenytársakat az általunk tesztelt "monitor", ami egyértelműen előrelépés a 60 Hz-hez képest.

A hordozhatóságra nem lehet panasz, amíg nem találkoztunk a töltőkábellel. Ennek a kiegészítőnek jelentős súlya van, amit nem kényelmes mindenhova magunkkal hurcolni, azonban ezt az áldozatot kénytelen meghozni az, aki nagyobb távolságokat szeretne megtenni az Y7000-rel. Az akkumulátor hozza a kötelezőt, simán kibír egy 2 óra 30 perces filmet maximális fényerő mellett. Hosszabb utazások alatt is kényelmes, mivel nem melegszik terhelés alatt sem. Ebben a tekintetben talán az Y540-et is képes felülmúlni, ami egy nyomós érv lehet, ha vásárlásban gondolkodunk. 

Gaming

Játékoknál van előrelépés az Y540-hez képest, de ez teljesen modellfüggő. Ugyanazokat a hardvereket lehet belepakolni mindkét Legion gamer laptopba, a nálunk járt Y7000-ben az alábbi alkatrészek bújtak meg.

  • Processzor: Intel i7-9750H
  • Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB
  • RAM: 8 GB DDR4 2666 MHz
  • SSD: 512 GB
  • HDD: -

PC Mark benchmark eredmények

Az 512 GB-os SSD nagyszerűen teljesít a betöltéseknél, de egy HDD hiányzott a nagyobb tárhelyet foglaló játékoknak. Gyakorlatilag egy Grand Theft Auto V és egy Call of Duty: Modern Warfare (2019) kitölti az összes elérhető szabad GB felét, ami hosszútávon nem kényelmes, ha komoly videójátékos gyűjteménnyel rendelkezünk. A gyorsabb videokártya már elég lehet ahhoz, hogy akár e-sportra is használhassuk az Y7000-t. Egy Fortnite-ból vagy CSGO-ból ki lehet préselni a 144 FPS-t, de az általunk tesztelt 2006-os (!) Company of Heroesban ez nem jött mindig össze. 120-130 FPS között ugrált a számláló maximális grafikán, Full HD-ban. PUBG-ban a helyzet még rosszabb, bár ebben nagy szerepe van a játék optimalizálatlanságának. Medium beállítások mellett 40-60 FPS közötti értékeket mértünk, repülőben a 30 FPS sem volt ritka. Ettől függetlenül a lapos képes arra, hogy kompromisszumok mellett elvigye a legfrissebb címeket is, cserében nem kell ott hagyni érte egy hatalmas vagyont.

Összegzés

Az Y7000 és az Y540 is kiváló választás azoknak, akik szeretnék megúszni a gamer laptop vásárlást 300-400 000 forint között. Mindkét készülék alkalmas arra, hogy a legújabb játékokkal is megbirkózzon, egyéni preferencia kérdése, hogy melyik dizájn jön be jobban. A 144 Hz-es kijelzőn nem érdemes spórolni, ahogy a RAM-on sem, amiből sajnos ezúttal is csak 8 GB került a tesztelt vázba.

Pozitívumok Negatívumok
Kiváló hűtés terhelés alatt is 8 GB RAM kevésnek érződik
144 Hz-es kijelző HDD hiánya
Nagy kapacitású SSD meghajtó Beépített kamera elhelyezkedése
Jó teljesítmény hardverigényes játékok futtatása közben is
Ár

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Neked volt már Lenovo laptopod?

  • 50 %
  • 4 %
  • 46 %