Megbuheráltak egy számológépet és így elfut rajta a Doom

Megbuheráltak egy számológépet és így elfut rajta a Doom

Egy videóban mutatták be a folyamatot, hogy lett egy számológépből alkalmas eszköz a Doom futtatására.

No nem a legújabb részre kell gondolni, hanem a régi, legelső epizódra. A Doom 1993-ban jelent meg, és igazából egy igazi klasszikus vált belőle, hiszen ezt a játékot tartják az FPS-es ősatyjának. Az igazság az, hogy a mai napig egy különleges élményt jelent , ha az ember leül elé játszani. A franchise olyannyira sikeresnek mondható, hogy még mindig nem hagyták abba a folytatások gyártását, elég csak a Doom Eternalra gondolni. Időnként speedrunnerek próbálkoznak minél hamarabb végigmenni a pályákon, de akad olyan is, hogy különböző kütyükön igyekeznek futtatni a 27 éves programot.

Az elmúlt években jó néhány elektronikai eszközt átalakítottak, hogy játszhassanak rajta a Doomot. Korábban egy színes kijelzőjű modern számológépre már sikerült átportolni a szoftvert, de most még ennél is "egyszerűbb" eszközön sikerült működésre bírni. A most látott egyszerű masinának abszolút nem ez lenne a feladata, mégis képesek voltak rajta nagyszerűen visszaadni az élményt. Ezt a szimpla számológépet arra találták ki, hogy matematikai egyenleteket ábrázoljon a képernyőjén, és egy ilyen alapszintű hardvernek ez nem is okoz gondot, de ha már komplexebb folyamatokat kellene megjelenítenie, ezért ehhez a feladathoz már komolyabb hűtés szükségeltetik. Nem volt egyszerű feladat az átalakítás, de a Linus Tech Tips YouTube-csatorna tulajdonosai nem sajnálták az időt és energiát, és bizony megoldották a dolgot. Talán nem sokak fejében fordulna meg egy ilyen ötletet tető alá hozni, már csak azért sem, mert nem egyszerű hozzákezdeni. Fogták a Texas Instruments TI-84 kalkulátort és nem kicsit felturbozták, majd hozzácsaptak egy brutális vízhűtéses rendszert.

Nem volt ez ám olyan egyszerű történet, hogy lekapták a hátlapot, majd rászerelték a hűtést, némi telepítés után meg már játszhattak is. A srácoknak ugyanis komoly fejtörőt okozott a dolog miként indítsák el rajta a Doomot, viszont miután a gyári alkatrészeket egy kicsit megbuherálták, felturbózták az ellenellásokat, már kezesebb volt a kütyü, így már csak a vízhűtés hiányzott. Külön érdekessége a sztorinak, hogy a számológépben található 16 Mhz-es órajelet 18.7-re sikerült felhúzni. De nehogy azt higyjétek, hogy a Doom 3D-nek ez elegendő volt, az nyilván nem ment volna rajta, viszont a (Doom 2) wireframe verziójának ez már több, mint megfelelőnek bizonyult. A kívánt eredmény elérésekor már mutattak játékmenetet is, és bár elég egyszerűen nézett ki a játék, de egyértelműen kivehető volt, hogy a Doomot lehet látni. A vízhűtés használata után pedig még tovább boostolták a kalkulátor teljesítményét, sikerült elérniük a 26.8 Mhz-et. Itt érződött először, hogy a rendszer és az alkatrészek már nem igazán bírták volna el a nagyobb terhelést, de szerencsére nem is kellett jobban nyúzni, mert játszhatóvá vált enélkül is a Doom.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!