A Mafia 3 Definitive Edition továbbra is csak egy bosszúállók sztori?

A Mafia 3 Definitive Edition továbbra is csak egy bosszúállók sztori?

Szinte semmit nem tettek hozzá a 2016-os játékhoz, bár ebben minden DLC és egyéb extra is már eleve megtalálható, de összesen ennyi, amit el lehet mondani róla.

A világ egyik legjobb játékaként tartottam számon a Mafia legelső részét, ódákat viszont nem fogok róla most regélni, és nagy várakozás előzte meg a folytatást. Szerény személyem viszont egy nagyobb csalodásként élte meg a lebutítottabb és hollywoodi akciófilmre hajazó második epizódot. Így tehát nem volt csoda, hogy messiásként vártam a harmadik részt, amely trilógiává duzzasztotta a franchiset. Aztán megjöttek az első képek, illetve részletek, és a fotelben nem az elégedettségtől dőltem hátra. Elborzasztottak az információk, aztán mikor a kezembe vehettem a játékot, és elindítottam rájöttem, hogy a félelmeim beigazolódtak. 15 percnél nem töltött többet a gépemen az alkotás, most viszont a trilógia bejelentésével úgy éreztem egy esélyt még megérdemel. Legyen teljes az élmény, már csak az első epizód tiszteleteként is.

Meg kell valljam, hogy most másként csapódott le a játék nálam, hangulatos introval kezdődik a Mafia III, és aztán a pap meséje után megjelenik a képernyőn a fekete főhős, Lincoln Clay és máris egy akció közben találjuk magunkat.Nem tudtam mit kezdeni a kigyúrt "maffiózóval", életidegen volt számomra, mint ahogyan az is, hogy egy pénzintézetnek a kifosztása közben egy gépágyúval irtjuk az őröket. Itt már érezhető, hogy ez nem egy hagyományos alvilági történet, és ez bizony nagyon csúnyán rányomja a bélyegét a produktumra.

Szakítunk egy nagyot a bizniszből, hiszen az olaszokkal együttműködve elég jó zsé üti a markunkat a páncélszekrény kifosztásából, majd pedig a New Bordeauxban a harlemi ügyeket kezdenénk rendberakni, amikor is kiderül, hogy az olasz maffia család nem nézi jó szemmel a mi létezésünket, plusz nemet mondunk Sal Marcano ajánlatára, ami csak olaj a tűzre. Szóval felkerekednek és egy ünneplés közepette az egész családunkat a földdel teszik egyenlővé, nekünk pedig egy golyót röpítenek a fejünkbe. Persze csodával határos módon túléljük és a felépülést követően bosszút esküszünk, indulhat a móka. Ezeket a sorokat leírva én magam is alig hittem el, hogy a Mafia III-ról regélek.

Már eddig sem volt tesztoszteronban hiány, és miután teljesen felgyógyultunk ezt szorozzuk meg legalább kettővel. Elindul a szenzációs terv megvalósítása, alul haladva iktaktjuk Marcano családjában a jelentéktelen karakterektől kezdve az egyre fontosabb láncszemeket, mígnem eljutunk a keresztapáig. Eközben viszont egyes kerületeket kell megszereznünk és odaadni az időközben hozzánk csatlakozó alvezéreknek, akik extra pénzt, no meg különleges cuccokat biztosítanak nekünk. Egy-egy küldetés közben gombnyomásra hoznak verdát vagy jelenik meg egy furgo fegyverutánpótlással. Számomra ez egy röhejes mechanika, és bár hasznos, semmi értelme és általa játszi könnyedséggel oldhatjuk meg a missziókat. Számtalan kört futunk majd a raboljuk el vagy robbantsuk fel ezt, hallgassuk ki azt, illetve a sort a likvidáljuk mindig a nagyobb górét küldetés szól közbe. Elég hamar borzasztó unalmassá és repetitívvé válik az egész játék, emellett pedig amolyan kamikaze módjára leszedhetjük a város felét is akár, és probléma nélkül teljesíthetjük a feladatainkat. A grafika nem rossz, az átvezető animációk kifejezetten jók, és élvezhető a mozgás, valamint a párbeszédek is magas színvonalúak, főleg a szinkronhangok miatt. Összességében viszont ez nem Mafia, képtelen vagyok lenyelni ezt a békát, hogy ez a sztori, melyet egy akciójáték csomagolásban igyekeznek már másodjára eladni. Elnézést a fogalmazásért, de ezt én a Mafia I ismeretében nem nagyon tudom másnak nevezni, mint egy csapnivaló játéknak. Egyetlen egyszer végig lehet tolni, a nagyobb elődök tisztelete jeléül, de ha valaki a trilógia mindegyik epizódját kipróbálja, rögtön rájön, hogy legszívesebben kivágná a történelemből. Ha nem ezt a címet kapja ez a játék, akkor sokkal jobb értékelést kapna, így azonban dühös vagyok rá, de leginkább a fejlesztőkre, akik szerint ez bármilyen formában is méltó Tommy Angeloék gigászi történetének folytatására.

A cikk a szerző saját véleményét tartalmazza.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!