Alaposan megújul a tárgy- és boltrendszer a League of Legends 2021-es előszezonjában

Alaposan megújul a tárgy- és boltrendszer a League of Legends 2021-es előszezonjában

A Riot Games nagyon korán lerántotta a leplet a 11. szezon legnagyobb változtatásáról.

Most már jó pár éve követi a Riot Games azt a szokást, hogy a League of Legends valamelyik rendszere komoly módosításokat, bővítéseket, felújításokat kap az új előszezonban. Amikor lemegy a világbajnokság, véget ér a ranked szezon, akkor akcióba lépnek a játékmenetért felelős részlegek, és alaposan megváltoztatják nekünk a játékot. 2019-ben az elemi szurdokok jelentették ezt a változást, most pedig a bolton és a tárgyrendszeren lesz a sor.

Riot Scruffy, a LoL vezető játékmenet-tervezője egy igen velős bejegyzésben taglalja, hogy mik a meghatározott céljaik, ideálisan hogyan kell működnie egy tárgyrendszernek, illetve láthattunk már néhány képet a kipofozott boltról is. Mivel vannak tárgyak, amik jelenleg is nagyon jól működnek a játékban, ezáltal népszerűek, közismertek, így nem mindent akarnak lecserélni. Számosítva 34% marad, 33% továbbfejlődik, 33% pedig teljes újdonság lesz.

Az ideális tárgyrendszer és a jelenlegi állapotok

Ahhoz, hogy hatékonyan, valóban pozitív eredménnyel készíthessék el az új rendszert, a fejlesztők meghatározták, hogy milyen az ideális tárgyrendszer, valamint felmérték, hogy ezek a tulajdonságok mennyire vannak meg a mostani rendszerben.

  • A tárgyaknak kulcsszerepe van a korai játékban, továbbá nekik köszönhető a legtöbb kiemelt pillanat

Összefoglalva a tárgyak lényege nem más, minthogy lehetőséget adjon az ellenfelektől eltérő fejlődésre, díjazza a jó döntéseinket, és büntesse a hibáinkat. A Riot szerint a rendszer nagyon jól működik, nem kívánnak hozzányúlni.

  • A tárgyakat öröm megszerezni és használni

Itt nem másról van szó, hogy minthogy jó érzés átélni, amikor végre kiveszed azt az Infinity-t, vagy a Rabadont, tudva, hogy most jóval erősebbé váltál. A fejlesztők szerint ez a funkció jól működik, apró hibája viszont, hogy a tárgyak ereje nem mindenkinek egyértelmű, ezáltal gyengébbnek tartják őket.

  • A reaktív tárgyválasztás növeli a játékok közti változatosságot, és díjazza az okos stratégiákat

Vannak hősök, például a tankok, akik rengetegféle módon építhetik magukat a mérkőzés során, a mágusok esetében viszont ez már kevésbé igaz. A Riot olyan tárgyrendszert szeretne kialakítani, amely lehetővé és fontossá teszi, hogy minden meccsen az aktuális helyzetre reagálj a tárgyaiddal, ne csak a megszokott sémát kövesd ellenféltől és helyzettől függetlenül. A játék ezen részét okénak tartják, de van rajta mit dolgozni.

  • A tárgyak kihangsúlyozzák a hős játékstílusát

Szükség van a játékban olyan tárgyakra, amelyek jobban igazodnak egy hős játékstílusához, viszont nem szabad, hogy túl sok legyen belőlük, ne okozzon zavart. Vannak hősök és osztályok, ahol a helyzet kielégítő, másutt viszont egyáltalán nincs jelen, így ez egy okét kapott a fejlesztőktől, javításra szorul.

  • A tárgyrendszer legyen intuitív

Mind közül ezt tartják a legrosszabb állapotúnak a fejlesztők, a bolt a kezdő játékosok számára túl bonyolult, elriasztja őket. Nehezen megérthető az értékek halmozódása, működése, kölcsönhatása, ezen a részen sokat szeretnének módosítani.

A Riot célkitűzései

Ebben az esetben az a legjobb, ha szó szerint idézzük:

  • "Gyors és intuitív tárgyvásárlás.
  • Minden hős hozhat stratégiai döntéseket a játék történései függvényében.
  • A tárgyösszeállítások izgalmas lehetőségeket kínálnak a hős kitanulására.
  • A tárgyak rendkívül erősnek érződnek, és kihangsúlyozzák a hős tematikáját.
  • A jól ismert tárgyak megmaradnak, hogy ne kelljen mindent újratanulni."

A tárgyak finomhangolása

A fő célok mellett néhány egyéb alapelvet is lefektetett a Riot:

  • Minden tárgynak egyedinek kell lennie, egyedi feladattal, hogy jól megkülönböztethetőek legyenek
  • Két funkció közül az egyiket kell nyújtaniuk:
    • Eseti funkció: "Bizonyos helyzetekben alkalmazható tárgyak, amelyeket kifejezetten adott hősök vagy események ellen jók (például a Higany selyemöv)."
    • Képességeket kiegészítő tárgyak: Az ilyen "tárgyakat bármelyik játékban lehet választani. Jól együttműködnek a hősök képességeivel, még teljesebbé téve a készletüket (például a Félholt csapás)."
  • Az összeállítási lehetőségek változatosságot és kisebb döntési lehetőségeket nyújtanak
  • A tárgyak kialakítása elegáns és tényleg csak olyan funkciókkal bírnak, amire szükségük van
  • "A tárgyak összességében hozzájárulnak a kiegyensúlyozott játékhoz, mivel nem szüntetik meg az ellenlépések lehetőségét, és nem is semlegesítik a hősök gyengeségeit."

A bolt felületének frissítése

Ez is egy igazán érdekes részre sikerült, még pedig azért, mert egyszerre fogja kiszolgálni a kezdő és a tapasztalt játékosok igényeit. Nézzük meg az alábbi két korai tervezetet az új boltfelületről. (A megjelenésig még bármi változhat, jelenleg így állnak a bolttal a fejlesztők.)


Az első képen az "Ajánlott tárgyak" felületét láthatjuk, ami alaposabb és egyben letisztultabb ajánlásokat ad a játékosoknak, így segítve a kezdőket, vagy az adott hőssel kezdőket.

A második képen már az "Összes tárgy" fül látható, amely minden bizonnyal a tapasztalt játékosok kedvenc helye lesz, a Riot pedig ezt is szeretné. Itt nagyobb területen, átláthatóbb elrendezésben láthatóak a tárgyak, a fejlesztők pedig nem, vagy csak minimálisan szeretnék a tárgyak helyét változtatni, ugyanis a hosszútávú céljuk az, hogy a vásárlás reflexszerűbbé váljon. Ha berögzül, hogy egy-egy általad gyakran vásárolt tárgy hol helyezkedik el, akkor sokkal gyorsabban meg tudod majd venni.

A fenti információkat összegezve a tárgyrendszer egyszerűsödni fog, mely jobban kedvez a kezdőknek, viszont a Riot a régi motorosokról sem feledkezett meg, a terjedelmes All Items füllel felpörgetik a vásárlásokat. Riot Scruffy elmondása szerint ez még csak az előszezonhoz vezető út kezdete, és azért osztották meg ilyen korán a játékosokkal a terveket, hogy minél hamarabb visszajelzéseket kaphassanak tőlük. Szóval ne legyetek restek, ha észrevételetek van az újdonsággal kapcsolatban, mindenképp adjatok hangot neki!

Nektek mi az első benyomásotok a változásokról?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!