Mi lesz veled Astralis? - Sötét fellegek a szervezet egén

Mi lesz veled Astralis? - Sötét fellegek a szervezet egén

A dánok szervezete eddig gyönyörűen muzsikált, de most jöhet az összeomlás?

Pár évvel ezelőtt az Astralis CS:GO csapata meghódította a játék e-sport csúcsait és azóta, kisebb-nagyobb botlásokkal ugyan, de maradt is ott. Az elektronikus sportok világában nagyon sokan felnéztek a dán szervezetre és követendő példaként gondoltak rájuk, hiszen olyan utat mutattak, amit még az iparágban senki nem követett. Az elsők között szerződtettek komoly sport pszichológust, a csapat tagjai dietetikust és személyi edzőt kaptak és elkötelezték magukat az egészséges játék mellett. A szervezet lépései megértő fülekre találtak, a dán szülők elfogadóbbakká váltak, mikor látták, hogy a gyerekeik példaképei olyan életmódot képviselnek, ami nem is állhatna távolabb a sztereotípiáktól. Sőt, a nagyszerű eredmények után az ország kormánya és politikusai is nyíltan gratuláltak a játékosoknak, ami bizony más nemzeteknél nem túl valószerű. Ezek után azt lehet mondani, hogy a csoport jövője biztosnak látszott.

Az aranykor

A fenti alcím egy kicsit túlzónak tűnik, de amennyiben megnézzük a korábbi évek történéseit a cég életében, akkor már nem is olyan durva. Az Astralis a nagyot lépett előre. Ugyan a CS:GO csapat még mindig a zászlóshajó, de emellett náluk van az Origen LoL csapata, vannak FIFA játékosaik és ezzel a sor még nem ér véget. Az e-sport sikerek pedig hozták magukkal a szponzorokat is és az iparág közeli támogatók mellett olyan cégeket is be tudtak húzni, mint a Jack Jones vagy az Audi, aki ezelőtt nem is gondolták, hogy az e-sporttal akarnak foglalkozni. A sikerek okán és persze a stabil gazdasági háttér miatt a szervezet úgy döntött, hogy ideje a tőzsdén is szerencsét próbálni és bejelentették, hogy ideje bedobni az IPO papírokat, azaz piacra vinni az Astralis részvényeket. A bevezetés pedig nagyszerűen sikerült. Eladtak közel 17 millió részvényt és ezidő alatt a cég 22 millió dollárt keresett. 2019 végére úgy nézett ki, hogy nincs megállás, a siker garantált. Viszont voltak gondok is, amiket a koronavírus válság a felszínre dobott. 

Gyülekező fellegek

Ha egy cégnek van egy zászlóshajója, az egyszerre lehet jó és persze rossz is. Azért jó, mert mint termék, húzza magával a vállalatot. A 'fogyasztók' körében az egész népszerű és vélhetően profitot is hoz. A rossz oldal viszont azon alapul, hogy néha azon kaphatja magát a vezetés, hogy túlságosan is ezen függ a siker. Az Astralis esetében a CS csapat egyértelműen hordozza magában a siker és persze a bukás lehetőségét is. Az egyenlet egyszerű, ha ők jól szerepelnek és fut a szekér, akkor minden rendben, de abban az esetben, ha beüt a ménkű, akkor lesznek gondok. Ugyan 2019-ben a csapat sikert-sikerre halmozott, eddig a 2020-as év nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Ennek pedig több oka is van.

Már évek óta tudjuk, hogy a CS versenynaptár olyan szinten tele van, hogy alig lehet beszorítani egy-egy versenyt. Olyannyira zsúfolt az egész, hogy a verseny szervezők már kizárólagos szerződést kötnek a csapatokkal, hogy biztosak legyenek az eljövetelükben. Ez pedig az első gond. AZ évek óta együtt játszó, gyakorló és élő játékosok már hónapok óta kérik a szervezetet, hogy szükségük lenne pihenésre. De egyszerűen nem tudnak kivenni szabadságot, mert valahol mindig szerepelni kell. A játékosok szerződésében hiába szerepel az a kitétel, hogy kivehetnek szabadságot, a szervezet a pletykák szerint nem engedi el őket, arra hivatkozva, hogy a vállalt bajnokságok miatt ez lehetetlen. 

A másik baj forrás a koronavírus és annak a hatása. Szinte minden hírportál és hírforrás arról beszél, hogy recesszió jön és folyamatosan arról hallunk, hogy az országok GDP-je ennyit meg annyit fog zuhanni ebben az évben. Ezért sok iparág kényszerült arra, hogy leépítse a dolgozói létszámát vagy éppen csökkentse a fizetéseket. A válságra hivatkozva ezt az Astralis is meglépte, átlagosan 30%-kal lett kevesebb a munkavállalók és a játékosok jövedelme. Persze csak abban az esetben, ha ebbe mindenki belegyezett, hiszen a pletykák szerint volt olyan, aki ügyvéddel vagy ügynökkel jött azokra megbeszélésekre, ahol a csökkentésről volt szó.

Az eredmény

A történtek és az utóbbi hónapok eseménye pedig nem múlt el eredmény nélkül. Az Astralis CS:GO keretében egyre többen vannak. Több játékosuk is kiesett és pihenni ment, miután az orvosaik azt állapították meg, hogy a kiégés miatt nem tudnak igazán jól teljesíteni. Ezek hatására pedig a gárda elindult a lejtőn. Január óta folyamatosan csúsznak vissza a világranglétrán és még senki nem tudja, hogy meddig folytatódik ez a tendencia. A gondokat az is fokozza, hogy a pletykák szerint a vezetés és a játékosok között egyre több a feszültség. Nemrég olyan névtelen nyilatkozat került napvilágra, ami bőven ad okot a borúlátásra.

"Tegyük fel azt, hogy ti vagytok a legjobb csapat a világon. Mindent megtettetek, amit kértek tőletek. Akkor is gyakoroltatok, mikor egészségügyi problémák merültek fel és családtagokat vesztettetek el. Ott vagytok bizonyos versenyeken és van amit kihagytok, miközben a fanok röhögnek rajtatok, mert van verseny, amire már nem jut erő. Ezek után mondjuk nem szeretitek a környezetet, amiben élnetek és dolgoznotok kell, mert túl szigorú és már túlságosan is az igazi sportokon alapul. Ezek után kértek egy kis szabadságot, amire a szervezet azt mondja, hogy várnotok kell. Mindenezek után pedig azt mondják, hogy lehetne kevesebb a fizetésetek. Ti mit csinálnátok?"

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!