A Blizzardnál nincs kolbászból a kerítés, az átlag kollégák nem keresnek túl jól a tech óriásnál

A Blizzardnál nincs kolbászból a kerítés, az átlag kollégák nem keresnek túl jól a tech óriásnál

Egy évvel ezelőtt nagyon sok dolgozójától vált meg a cég, ha minden igaz nem vettek fel a helyükre senkit, de a fizetéseket sem emelték túl magasra.

Még 2019-ben robbant a bomba, hogy a Blizzard, ha minden igaz az Activision nyomására, de megvált 800 dolgozójától. A hivatalos indoklás szerint ez egy racionalizálási döntés volt, miszerint a tech óriás költséget szeretne csökkenteni és sok pozíciót szeretnének összevonni. Ez persze abból a szempontból érdekes döntés volt, hogy 2018 a Blizzard egyik legjobb éve volt, a részvényesek rekord összegű osztalékot kaptak és a cég játékai soha nem látott népszerűségnek örvendtek. Sokan tették fel a kérdést, hogy most akkor mégis miért kell megszabadulni azoktól, akik talán a legfontosabbak a cég életében. 

A felmondások után egyébként jött pár nyilatkozat a cégtől és több is arról szólt, hogy a vállalat csak fel akarja frissíteni a dolgozói vérkeringését. A régi kollégák helyett új, friss embereket hoznak be és ezzel még tovább javulnak a mutatók. Ez a magyarázat már egyébként akkor sem állta meg igazán a helyét, de ahogy teltek a hetek-hónapok, a botrány is elült a Blizzard háza táján. Legalábbis mostanáig, hiszen nemrég egy táblázat keringett a belső hálózaton, amin a munkavállalók keresete és a legutóbbi fizetésemelésük volt. Egyébként a dokumentum egy belső anonim anyag, amiben a kollégák arra biztatták egymást, hogy osszák meg a fizetési részleteiket. Majd miután az átlagos dolgozók után bekerült pár vezető mérnök és igazgató fizuja is, a lista 'véletlenül' a Bloombergnél kötött ki. Ebből pedig kiderült, hogy a call centeres, közösségi menedzser, játékteszter és még sok más alacsonyabb beosztás a minimál bér körül keres, viszont a mérnökök és az igazgatók nem sajnálják maguktól az évi akár 100.000 dolláros csekket sem, amibe persze az extra juttatások még bele sem tartoznak. 

Ha hinni lehet az adatoknak, akkor sokan alig tudnak megélni az itt kapott pénzből. Egy belső levelezésből kiderült, hogy sokan inkább kihagytak étkezéseket, hogy ki tudják fizetni a lakhatást. Egy másik történetben valaki lemondott a gyerekvállalásról, mert miután kiszámolták, rájöttek, hogy nem engedhetik meg maguknak. Az egyik legszomorúbb pedig az, hogy sokan nagyon sok ingyen kávét ittak az irodában, mert az legalább elnyomta az éhség érzését. Végül pedig a legrosszabb talán az, hogy a tavaly elvesztett 800 kolléga helyére nem kerültek újak, ahogy ígérték. A feladatokat újraosztották és a megmaradt embereknek új feladatokat kellett magukra venniük, persze kevés vagy éppen semminemű fizetésemelés nélkül. Ezzel kapcsolatban már a Blizz is megszólalt, a szóvivő, Jessica Tayloron keresztül:

"Mindig is az volt a célunk, hogy a dolgozóink megkapják azt, amit megérdemelnek és a fizetésük a piacon versenyképes lehessen. Folyamatosan vizsgáljuk a fizetések és a bónuszok rendszerét is és szeretnénk minél jobb lehetőségeket teremteni a legerősebb dolgozóinknak. Idén a legjobbak 20% körüli fizetésemelést kaptak, ami az előző évekhez képest még jobb is, mint volt és a monetáris alapelveink még mindig konzisztensek."

Ezen kijelentés után a Bloomberg kutakodott egy kicsit és kiderült, hogy a cég vezérigazgatója, Bobby Kotick 40 millió dollár bónuszt vehetett föl 2019-ben. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor Dennis Durkin, a vállalat leendő pénzügyi igazgatója 15 millió dollár szerződtetési kifizetést kapott. Hogy ezen infók kikerülése után mi történik majd az még a jövő zenéje.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.