Rasszizmus és toxikusság miatt két gólöröm kikerül a FIFA21-ből

A fejlesztők elmondták miért nincs szükség a játékban a VAR technológiára, emellett két népszerű gólöröm eltűnik a játékból.

Egyre több minden derül ki a FIFA21-ről, hiszen megérkezett a legújabb gameplay trailer, és ezen túlmenően egy csomó újdonságról is lerántották a leplet.

Maradt még kérdőjel, de a kérdések közül most két újabbra sikerült választ találni. Először a VAR szereplése foglalkoztatta a rajongókat, amely a futball egyik nagy újdonsága az elmúlt években. Még a valódi futballban sem sikerül hatékonyan és sok esetben jól használni a videóbírót, de most az EA vezető producere, Sam Rivera személyesen mondta el, hogy mi a helyzet ezzel a dologgal a FIFA kapcsán. Valljuk be, egy ilyen feature egy videójátékban elég fura lenne, hiszen a számítógép könnyen meg tudja ítélni real time a lest, a gólt és a szabálytalanságokat is.

"Pontosan tudjuk, hogy mostanában óriási figyelem hárul a VAR technológiára a futballban. Mi viszont úgy döntöttünk, hogy a játék más elemeire koncentrálunk, és egy videójátékban egy ilyen funkcióra nincs is igazán szükség, szóval inkább a közösség által ecsetelt dolgokra figyelünk oda."

VAR tehát biztosan nem lesz a FIFA21-ben, sőt ezen túlmenően más is kimarad. Ezt viszont már nem fogadták ilyen örömtelien a rajongók, ugyanis a gólörömökhöz is hozzányúltak a fejlesztők. Két elég népszerű és sokat használt ünneplést távolítottak el a játékból. A két mozdulatsor közül az egyiknek a "Shh" az elnevezése, míg a másikat "A-Ok" reakciónak szokták hívni. Az ok pedig nem más, hogy ezzel is szeretnék csökkenteni a toxikus viselkedést a játékban. Ezeket ugyanis sok esetben az ellenfél bosszantására is használták a játékosok. Ilyenkor arra törekedtek ezekkel, hogy nézze végig az ellenfél a visszajátszásokat és a gólörömet, amivel bizony nagy frusztrációt lehet okozni.

Az "A-OK" mozdulatnak van némi sztorija is, ezt ugyanis Dele Alli mutatta be először, mikor betalált a Newcastle ellen 2018 augusztusában. Mint kiderült ezt a szimpla kézmozdulatot rasszista szimbólumként bélyegezték meg, és a FIFA előtt például már a CoD: Modern Warfareből is kivették.

"A közösség jelezte felénk, hogy ezek toxikus viselkedést eredményeznek, így mi nem csak az ünneplések idejét csökkentettük le, de ezt a két gólörömet el is távolítottuk." - mondta el Sam Rivera.

Emellett talán azt kevesen tudják, de a labdát minden esetben maximum 30 másodperc alatt, de újra játékba kellett hozni, eddig tartottak az animációk, ha valaki kivárta végig. Erre ezt is módosították:

  • Középkezdésnél 10 másodperc
  • Bedobás 12mp
  • Kirúgás 15mp
  • Szögletrúgás 15mp
  • Tizenegyesrúgás 15 mp
  • Szabadrúgés 20 másodperc

"Arra fókuszálunk, hogy minél folyékonyabb legyen egy meccs képe, és a játékosok ténylegesen a játékkal foglalkozzanak, ne a töltelék dolgokkal." - zárta mondandóját az EA vezető alkalmazottja.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!