Felháborodás, őrült árak, bocsánatkérés, gondok az RTX 3080 startja körül

Felháborodás, őrült árak, bocsánatkérés, gondok az RTX 3080 startja körül

Nem sokkal a piacra dobása után már nem lehetett kapni az Nvidia legújabb, brutális videókártyájából, az RTX 3080-ból, jöttek is a panaszok, meg a bocsánatkérések.

Az Nvidia RTX 3080 grafikus kártyát délelőtt 9:00 órakor tették elérhetővé a vásárlók felé, de nem kellett rá sokat várni és máris jöttek a csalódást keltő üzenetek. Az Egyesült Államokban az összes nagyobb online áruházban pillanatok alatt elkeltek a hardverek, ráadásul jelentettek olyan másfajta üzleteket is, ahol szintén árultak videókártyát, de ott a készleten még kevesebb darabot tartottak számon. Sok esetben hosszú tömött sorokban várakoztak az üzletek előtt az emberek, hogy elsőként szerezhessék be ezt az új csodát.
Elkapkodták tehát az Nvidia új grafikus kártyáit, mint a cukrot, és a végeredmény: az eBay hardvervadászai úgy tűnik jól jártak, mivel egy csomó RTX 3080 feltűnt az a portálon nem sokkal ezután, de jóval nagyobb áron, mint a boltokban. Ráadásul nagyon kevés olyan ember volt, aki valóban megkapta VGA-t a megerősített megrendelés ellenére is. A kártyákat sok száz dollárral - bizonyos esetekben akár több ezer dollárérral is - megtoldva pakolták fel a portálra, így a 699 dolláros alapár helyett jóval drágábban lehetett csak megvásárolni. A PC-s játékok rajongói pedig azért is őrültek meg ennyire, mivel szerintünk az Nvidia nem tanult a Sony és a PS5 hibájából, hiszen az új generációs konzolokat is elkapkodták az előredendelések során, bár ott azt állítja a gyártó, hogy uralják a helyzetet és képesek időre legyártani annyi konzolt, amennyi szükséges.

Gondoltak egy merészet, majd rászűrtek az eBay-en erre a vga-ra, és "hatalmas" meglepetésre tényleg nagyon sok RTX 3080 kártyát dobott ki, amelyek 1000 és 2500 dollár közötti áron vásárolhatóak meg innen. Ezek közül sok „vásárold meg most” akció keretén belül, de egyébként az sem világos velük kapcsolatban, hogy ezen felhasználók valóban rendelkeznek-e fizikailag a kártyával vagy szimplán egy online megrendelés hamarosan történő visszaigazolása már elegendő volt, hogy ide felpakolják. Ezen felül akadtak olyanok is, akik botok segítségével licitáltak egyes kártyákra, ezért fordulhatott elő, hogy több tízmilliós adás-vétel is létrejött, de persze ezekben az esetekben szintén nem lehet biztosra venni a dolgot. Ezek után nehéz megmondani, mely ajánlatokat lehet komolyan venni, azonban az mégis nyilvánvaló, hogy néhány óra alatt elfogytak az RTX 3080 kártyák, és valóságos vásárlói láz alakult ki a hiány miatt.

Az Nvidia elég sokáig nem válaszolt a kialakult helyzetre és a megjegyzésekre. Nem is csoda, ha átgondolták a válaszukat, mivel a chipgyártónak rövid idő alatt sok elégedetlen vásárló vagy leendő vásárló haragjával kellett szembenéznie Twitteren. A "mind elfogyott" tweet sem sokat segített a csalódottsággal szemben, sőt ezek után még összeesküvés elméleteket is elkezdtek gyártani a rajongók, miszerint valóban el sem kezdték árusítani a kártyákat, és egyetlen egyet sem adtak el még belőle, csak ezzel akarták még jobban felcsigázni az embereket.

"Mi értelme van a "Értesítést kérek" e-maileknek, ha nem küldik ki abban az időpontban, amikor meg lehet valóban vásárolni, hogy megvegyük őket, vagy még mielőtt valamilyen botok fel nem vásárolják? Az első másodpercben még jött az értesítés, majd a következőben már csak annyi jött, hogy elfogyott. Miért nem lehet többet tenni azért, hogy megállítsák a vadászokat?"

Persze ez csak egy üzenet a sok közül, jóval többen osztották meg a frusztráltságukat. Aztán természetesen maga az Nvidia sűrű bocsánatkérések közepette, és bár igyekeztek felkészülni az indulásra a lehető legjobban, de elszámolták magukat, ámbár kézben tartják a dolgokat és rövid időn belül teljesen képesek orvosolni a hibákat. A vadászok ellen pedig szintén teljes egészében fellépnek, így ha kell minden rendelést átnéznek, és erre kérik a viszonteladó üzleteket is. A következő napokban tehát még több RTX 3080-at adnak ki, így ha minden jól megy hamarosan mindenkinek jut belőle, aki szeretne egyet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!