Egyes kimutatások szerint a FIFA rage bizonyos fokig még egészséges is

Egyes kimutatások szerint a FIFA rage bizonyos fokig még egészséges is

Talán mindenki ezt remélte titkon, hogy a rage, illetve idegeskedés a FIFA játékok alatt, az igazából nem is ártalmas, de azért fontos figyelmesen elolvasni mit derítettek ki a Leeds Egyetem kutatásában.

A FIFA játék, és talán legfőképpen az Ultimate Team nagyon sok kellemetlen percet tud okozni, amelyre a rajongók egy része dühvel vagy idegeskedéésel reagál. Nem egyszer ennek durvább megnyilvánulási formái is vannak, lehet itt a betört képernyőkre gondolni vagy a szétzúzott kontrollerekre. Az, hogy egymással is összevesznek az ismerősök vagy ismeretlenek, már csak hab a tortán. Most viszont napvilágot látott egy kutatás a Leeds-i Egyetem jóvoltából, ahol arra a következtetésre jutottak, hogy bizony egészséges is lehet a rage egy bizonyos szintig. Összeségében tehát kimondták, hogy a játék jó hatással van a játékosokra.

Ez mégis hogyan lehetséges? Joggal teheti fel most mindenki a kérdést. A kérdést a Leeds Egyetem kutatói, és azon belül a kutatást végző vezető orvos, Dr Andrea Utley válaszolta meg.

A legfőbb ok, amiért a FIFA meccseknek a - főleg „teljesen idegen emberek ellen online” - a lejátszása olyan jót tesz az egészségének, annak a ténynek a következménye, hogy mindenfajta stressz csökkentését biztosítja, és legtöbbször három körülmény hat az emberre, leginkább itt most az Ultimate Team játékmódra értendően.

Ez a három tényező a következő: ismeretlen játékos ellen játszani, ismerős ellen, illetve a Mesterséges Intelligencia jelenléte. A kutatás szerint ezek határozzák meg legjobban a stressz mértékét. Pedig alapvetően ez totál ellenkezik a játékosok állapotával egy-egy meccs alatt. A tanulmányban leírják, hogy a FIFA-játékosok rendkívül megemelkedett pulzusszámot produkálnak ilyenkor, ami akár további 70%-kal is emelkedhet, ha az ellenfél szerzi az első gólt.

A jelentés azt is magában foglalja, hogy nagyobb az izgatottsága, a dühe és a szorongása, a játékosoknak, ha általuk nem ismert, idegen ellenféllel játszanakunk. Ez főként az Ultimate Team módra igaz, és ott a Weekend League-re. És ahogyan arra számítani lehetett, az eredmények igen érdekesek lettek. A random idegenek elleni meccsek egyértelműen jobban feldühítikma játékosokat, végén azonban a résztvevők mégis kevésbé érzik magukat stresszesen.

"Azt hiszem, ha a FIFA játékkal nem érezné jól magát valaki, akkor nem is játszana vele." - emelte ki Dr. Utley.

⁠FIFA 21 játék egyenlő egy „gyors” 20 perces sétával

A játék stresszcsökkentő faktora nem az egyetlen pozitívum. A beszámolók szerint a riválizálás megnöveli a szívverések számát, és ez akár 140-es pulzust is jelenthet. Ez a kutatók szerint nagyjából megegyezik egy gyors sétával (ott átlagosan 135-öt pulzust mérnek), ami azt jelenti, hogy az Ultimate Team meccsein kapott gólok amolyan tisztességes gyakorlatnak számítanak. A szív a játék hátralévő részében is gyorsabban ver, így közel 20 percig ebben az állapotban marad.

A jelentés konklúziója a legérdekesebb: a „FIFA rage” ellenére minden tesztelt játékosnál oldódott a stresszes és szorongásos állapot a meccs után, akár győzött, akár veszített. Meglepő, igaz? Figyelembe véve, hogy hány ember vesz részt a FIFA fórumain, hogy panaszkodjon a játékra, az EA „silány” motorjára és az Ultimate Team pay-to-win formátumára, valójában egy viszonylag nyugtató játékról van szó.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!