Google Stadia Magyarországon? Igen, mi már ki is próbáltuk!

Google Stadia Magyarországon? Igen, mi már ki is próbáltuk!

Felejtsétek el a drága PC-ket és a gépfejlesztést, a Google Stadia megérkezett Magyarországra!

Elképesztő összegeket elkérnek a hardvergyártók a legújabb és leggyorsabb termékekért, amelyek átmenetileg ugyan maximális élményt nyújtanak a videójátékozás közben, azonban néhány éven belül elhomályosulnak a még újabb és még erősebb generáció mögött. Ha nem szeretnétek milliókat ölni PC építésbe és újításba, akkor itt van egy kiváló alternatíva. Hivatalosan megjelent Magyarországon a Google Stadia, amit lehetőségünk volt kipróbálni a bevezetés előtt, sőt megkaptuk az egyedi Google Stadia kontrollert is, hogy még teljesebb élményt kapjunk.

De mi is ez a Google Stadia, aminek a bevezetésére annyi magyar gamer vár?

Gyakorlatilag úgy kell elképzelni az egész koncepciót, mint egy streaming oldalt, ahol nem filmeket nézel és zenét hallgatsz, hanem videójátékokkal játszol. A számítási feladatok nem a te gépeden zajlanak, neked átlövik interneten a képet és a hangot, vagyis úgy játszhatsz hardverigényes, tripla A kategóriás játékokkal, hogy igazából nem is vásároltál olyan eszközt, ami képes lenne ezeket futtatni magas beállítások mellett. A fenti videóban szerepel egy olyan kifejezés, hogy "minden képernyőn". Ezt szó szerint kell érteni, vagyis tableten, okostelefonon, laptopon, TV-n és PC-n egyaránt igénybe veheted a Google Stadiát, mindegyiken élvezheted a videójátékokat. Igen, ez azt jelenti, hogy a telefonodon játszhatsz Cyberpunk2077-et.

Alaptalan veszélyforrások

Mivel minden folyamat az interneten zajlik, ezért biztos felmerült benned, hogy mennyire megbízható ez az egész streaming videójátékozás. El kell oszlatnunk a kételyeket, ugyanis tökéletesen, minimális lagok nélkül irányítható az autó vagy épp a karakter, legyen szó egy üres mezőről, esetleg egy hatalmas tűzpárbajról. Ha jó internetkapcsolattal rendelkeztek, akkor a Google Stadia képes olyan élményt nyújtani, mintha ténylegesen egy brutálisan erős PC lenne a szobátokban, ami akár 4K 60 FPS-ben pörgeti a legújabb programokat. 

Kontrollerben az erő

A Google Stadia egyedi kontrollere kényelmes, nem túl nehéz, a vibrációval képes visszaadni a képernyőn történteket. A kialakítása miatt inkább PS rajongóknak lehet ideális, az xboxos elrendezést itt ne keressétek. A beüzemelés kicsit körülményes, de rá kell szánni azt az 5 percet, utána már nem lesz vele probléma.

De milyenek a játékok?

Természetesen mit sem ér önmagában egy átlátható alkalmazás, egy jól használható kontroller, ha nincsenek olyan játékok, amivel szívesen játszik az ember. Szerencsére a legnagyobb címek elérhetőek Google Stadiára, legyen szó a Cyberpunk2077-ről, az Immortals Fenyx Risingról vagy a Sekiro: Shadows Die Twice-ról. A lista folyamatosan bővül, sőt a Stadia Pro előfizetés mellé jó pár remek ingyenes cím társul. Fontos kiemelni, hogy a Google Stadia előfizetéssel a jobb teljesítményt (4K 60 FPS) és a Pro ingyenes játékait oldod fel, ettől még nem lesz meg indíthatod el a havidíjért cserében a CP2077-et, azt külön meg kell vásárolnod.

Kiknek kihagyhatatlan ajánlat a Google Stadia?

Azoknak, akik szeretnének úgy videójátékokat futtatni, hogy nem rendelkeznek erre épített PC-vel, konzollal és laptoppal, valamint szeretnének akár tableten vagy épp telefonon játszani valódi PC-s/konzolos videójátékokkal. Elengedhetetlen egy jó internetkapcsolat ahhoz, hogy ne legyenek lagok miközben szórjátok az ólmot, de Magyarország szerencsére ebben a tekintetben a világ elitjébe tartozik. Vannak hibái még a Stadiának (akad a hang telefonon, nehézkes a konfiguráció, nem mindig sikerül a felbontást jól belőnie az alkalmazásnak), de összességében ez az út a jövőbe, ahol a videójátékozás egy elérhető hobbivá válik akár azok számára is, akik vékonyabb pénztárcával rendelkeznek.

Összegzés, avagy a cikkíró személyes véleménye kendőzetlenül

Őszintén meglepődtem, hogy mennyire jól használható a Google Stadia a mindennapi videójátékozáshoz. Gyors a betöltés, könnyedén kezelhető a felület és a Stadia Pro előfizetéshez (ami egyébként 2990 Ft havonta) remek ingyenes játékok járnak. Egy négy évvel ezelőtt piacra dobott okostelefonon voltak apróbb hibák, de PC-n nem találkoztam olyan gonddal, ami hátráltatta volna a játékot. Az 1440p-s felbontást nem találta meg mindegyik játék, ezért néha "csak" 1080p-ben kaptam képet a Google központjából, de az élmény kárpótolt mindenért. Bátran ajánlom mindenkinek a Stadia Prót, aki szereti a videójátékokat és nem idegenkedik az újításoktól. A jó internetkapcsolat elengedhetetlen a tökéletes élményért, de ez még mindig olcsóbb, mint százezreket elkölteni egy olyan PC-re, amit lehet nem is tudsz kihasználni.

Pro Kontra

- Elérhető áron, szinte tökéletes élmény

- Gyors és pontos irányítás kontrollerrel és billentyűzet/egérrel egyaránt

- Számos ingyenes játék a Stadia Próhoz

- Régebbi eszközökön is futtatható minden új játék

- Nincs lag, rövidek a töltési idők, egyetlen gombnyomással indul minden

- Kisebb hanghibák telefonon

- Felbontás nem mindig a maximális 1440p-re képes moniotoron

- Kicsit drágák a játékok teljes áron

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!