Több millió euróra büntette az EU a Valve-ot és öt kiadót

Több millió euróra büntette az EU a Valve-ot és öt kiadót

Komoly büntetést szabtak ki a videójáték ipar több nagy kiadójára az EU szabályainak megsértése miatt.

Csak bizonyos régiókban értékesíthető kulcsokkal kereskedett a Steam, ezért súlyos bírságot kell fizetnie a Valve-nak, valamint a játékok kiadónak. Az Európai Bizottság 7,8 millió euróra (~2,8 milliárd forintos) büntette meg a Steam tulajdonosát (Valve), valamint a Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media és ZeniMax játékkiadókat

A szabálysértés hátterében az áll, hogy 2010 szeptembere és 2015 októbere között a Steam olyan PC-s videójátékok kulcsait értékesítette, amelyeket csak és kizárólag Csehországban, Lengyelországban, Magyarországban, Romániában, Szlovákiába, Észtországban, Lettországban és Litvániában tudtak aktiválni a felhasználók, vagyis a kelet-európai térségen kívül kizárták a többi tagországot. A Steam önmagában ezt nem tudta volna megvalósítani, ehhez kellettek a korábban megnevezett kiadók, akikkel kétoldalú megállapodásokat és/vagy összehangolt gyakorlatokat folytattak. 

Ezeknek a kulcsoknak az értékesítésével megszegték az EU monopólium ellenes szabályait (antitrust rulest), aminek következtében az Európai Gazdasági Térség egységes piaca szenvedett károkat. Az EU Egységes Digitális Piacát nem lehet felosztani, nem lehet belőle kizárni bizonyos európai fogyasztókat, akik csak arra törekednek, hogy a számukra legkedvezőbb áron szerezzék be a játékokat. A nagyjából 100 érintett videójátékot nem nevesítette az EU, de szerepelnek köztük sportjátékok, szimulátorok és akciójátékok. A legnagyobb büntetést a Focus Home-nak kell befizetnie, utána jön a listán a ZeniMax, a Valve és a Koch Media. A büntetések várhatóan nem lesznek olyan súlyosak, mint az először megállapított az EB, ugyanis az érintett vállalatok mindenben együttműködtek az EU-val.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te szoktál Steamen játékokat vásárolni?