Jön a bányászoknak szánt Nvidia videókártya széria, de a gamereket is segítik

Jön a bányászoknak szánt Nvidia videókártya széria, de a gamereket is segítik

Egy új szériát hozott létre a cégóriás, és ezekkel a kártyákkal lehet majd szépen bányászni, éppen ezért a gamereknek szánt 3060 ETH Hash teljesítményét csökkentik.

Ezzel pedig a kecske is jóllakna, és a káposzta is megmaradna, ha minden igaz. A Bitcoin, Etherum és a többi kriptovaluta bányászat egésze elképesztő méreteket öltött, a videójátékos piacon például az egekbe szöktek az árak a grafikus kártyákat illetően, emellett alig lehet hozzájutni a közép és felsőkategóriás termékekhez. Ráadásul a Bitcoin nem is olyan rég elérte az 50 ezer dolláros álomhatárt, így hát nem véletlen, hogy egyre többen és többet akarnak ezekből szerezni. A bányászok ráadásul mindent megtesznek azért, hogy hozzájussanak a rengeteg videókártyához, sokszor a viszonteladókat is megkerülik, és még a felárat sem sajnálják kicsengetni.

Az Nvidia válasza

A cégóriás egyszer csak bejelentette a CMP HX elnevezésű szériát, melyet pontosan arra találtak ki, hogy kielégítse a bányászok igényeit. Videókimenetet nem tartalmaznak, és még aktív videóvezérlőt sem pakoltak rá.

Az új kártyák az első és a második negyedév folyamán kerülnek forgalomba, összesen négyféle kivitelben. Továbbá speciális driver is készül hozzájuk, valamint nagy előnyük lesz, hogy egyetlen rendszerbe bizony többet is könnyedén be lehet majd építeni. Az árakról azonban nem adott ki semmilyen információt az Nvidia.

Törődnek a gamerekkel

Nem felejtik el a videójátékos társadalmat sem, ennek ékes példájaként február 25-én startol az egyik új Ampere kártya, a GeForce RTX 3060. Ez lesz az első olyan termék, mely kifejezetten kevésbé éri majd meg a bányászoknak. Ennek értelmében ez a hardver már kap egy speciális szoftveres korlátozást, aminek hatására megfelezik a kriptovaluta bányászat során elérhető maximális teljesítményt. Az eddig kiadott tájékoztatás alapján, a videókártya képes lesz érzékelni a a kriptovaluta-bányászatra jellemző számítási műveleteket, és ekkor lekorlátozza a GPU teljesítményét – az egyelőre nem világos, hogy ezt órajel-csökkentéssel oldják-e meg, vagy egyszerűen csak korlátozzák a végrehajtható műveletek mennyiségét. Az ötletet a korábban már megjelent GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákra a jelek szerint nem terjesztik ki. Remélhetőleg ez csak a kezdet és a jövőben tényleg különválik a két irány, így mindkét tábor megtalálhatja a kínálatban a számára megfelelő kártyákat.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!