Hardver: Asus ROG Strix SCAR G533QS brutális gamer laptop RTX 3080-nal

Hardver: Asus ROG Strix SCAR G533QS brutális gamer laptop RTX 3080-nal

A világ egyik legerősebb videokártyáját csempészték a mérnökök az Asus ROG Strix SCAR G533QS gamer laptop házába.

Az általános készlethiány miatt szinte lehetetlen beszerezni az NVIDIA Geforce legújabb, egyben legerősebb videokártyáit. Az RTX 30-as szériából alig-alig találni elérhető darabokat, ami mégis kapható, azért elképesztő összegeket elkérnek a kereskedők. Jó hír, hogy a gamer laptopok piacán egyelőre sikerül a fogyasztók igényeit kielégíteni, ennek köszönhetően könnyedén, raktárról megvásárolhatjátok az RTX 3080-as videokártyával felszerelt Asus ROG Strix SCAR G533QS erőművet. De mit tud élesben a videójátékosoknak készült mobil számítógép?

Visszafogott kivilágítás

Kinézetét tekintve a G533QS egy átlagos ROG laptopnak tűnik. Maga a gép szinte teljes egészében matt feketében pompázik, ami alól csak a hátlapján található márkajelzés, az alján U alakban végigfutó LED-sor, és természetesen a mechanikus billentyűzet jelent kivételt, ezek ugyanis a szivárvány minden színében pompáznak. De aggodalomra semmi ok, a laptophoz megkapjuk az Asus Aura programot is, amivel teljes mértékben testre szabhatjuk, hol és mennyire világítson masinánk.

Az anyagminőségre és az összeszerelésre egyáltalán nem lehet panasz: a G533QS egy masszív, strapabíró darab, ami nem recseg és nem ropog sehol, a kijelzőjét pedig stabilan tartják a széles zsanérok. Csatlakozók terén is egész jól el vagyunk eresztve: a gép hátulján a töltő mellett egy Ethernet- és egy HDMI port is található, amit egy USB-A és egy USB-C csatlakozó egészít ki, míg a baloldalon további két USB-A csatlakozó figyel, egy Jack bemenet társaságában. A gép jobb oldalán és elején nincs semmi.

Ami a kijelzőt illeti, ezen a téren egy teljesen korrektnek mondható, Full HD felbontású, 15,6”-os, 16:9-es képarányú IPS panelt kapunk, aminek a színei szép élénkek, és a kontrasztjára sem lehet panasz. A fő attrakciót azonban egyértelműen a 300 Hz-es képfrissítési ráta és a 3 ms-os válaszidő jelenti, melyeknek hála az Asus laptopja akár kompetitív játékra vagy komolyabb e-sportra is ideális választás lehet.

asus-gamer-02.jpg

Remek belső

Korábban már említettük, hogy kinézetre a G533QS nem igazán tér el a ROG termékvonal más képviselőitől, azonban a gép belseje alaposan rácáfol a külcsínre. Az Asus mérnökei ugyanis egy nyolc magos és tizenhat szálas AMD Ryzen 7 5800H processzort pakoltak a gépbe, amit egy Nvidia GeForce RTX 3080-as videokártyával, 32 GB DDR4-es RAM-mal és egy 1 TB-os PCIe SSD-vel egészítettek ki.

Talán mondanunk sem kell, hogy ilyen hardverek mellett nem igazán találni olyan játékot a piacon, ami komolyabban megizzasztaná a G533QS-t. A 2020-as Doom Eternal például Full HD felbontásban és maximális grafikai beállításokkal is átlagosan 150 fps-sel futott a gépen, míg az Assassin’s Creed Valhallából 80 fps-t, az Outriders elég gyengén optimalizált demójából pedig 90 fps-t tudtunk kicsikarni hasonló körülmények között.

asus-gamer-03.jpg

Természetesen a sugárkövetést is megnéztük, ha már RTX videokártya került a laptopba, és ezen a téren sem csalódtunk. A 2019-es Control például ray tracing nélkül átlag 90 fps-sel futott, ami ray tracing mellett a még mindig abszolút vállalható 60 fps-ig csökkent csak, míg a Cyberpunk 2077-ből ray tracing nélkül 70 fps-t tudtunk kicsikarni, ami ray tracing mellett szintén 60 fps-re módosult.

Végezetül pedig természetesen megpróbáltunk utánajárni annak a kérdésnek is, ami már 2007 óta foglalkoztatja a játékosokat, avagy kipróbáltuk, hogy Can It Run Crysis? módban hogyan fut az Asus laptopján a Crysis Remastered. Itt végül átlag 30 fps-t tapasztaltunk, azonban mielőtt ebből nagyon komoly következtetéseket vonnánk le, érdemes megemlíteni, hogy ez a grafikai beállítás inkább csak amolyan poénként került bele a Crysis ráncfelvarrott kiadásába, és bizony még az abszolút csúcskategóriás asztali PC-ket is meg tudja izzasztani.

asus-gamer-01.jpg

Nincsen rózsa tövis nélkül

Persze a G533QS hatalmas teljesítményének ára is van: a gép egyrészt elég hamar felmelegszik, másrészt pedig játék közben, mikor úgy istenigazából bekapcsol a hűtése, akkor zúg, mint a fene. De ez szinte az összes többi, játékra kihegyezett laptopról elmondható, így aki ilyen masinát vesz magának, annak sajnos számolnia kell a melegedéssel, a zajjal és a rövid üzemidővel.

De ezeket a típusbetegségeket leszámítva az Asus ROG Strix SCAR G533QS egy abszolút korrekt gépnek mondható, amit még a legújabb (vagy épp a legrosszabbul optimalizált) játékok sem tudnak két vállra fektetni maximális grafikai beállítások mellett sem. Egyedül azért nem tudjuk ajánlani mindenkinek, mert a kompromisszummentes teljesítményhez kompromisszummentes árcédula is jár. Azokat a ROG modelleket, melyek a tesztpéldánnyal nagyjából megegyező hardverrel érkeznek, hazánkban olyan 800 ezer forint környékén kínálják, ennyi pénze pedig nem biztos, hogy mindenkinek van gépvásárlásra.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te vettél már valaha laptopot gaming céljából?