A DDR4 RAM lehet a következő PC-komponens, amely drágább lesz 2021-ben

A DDR4 RAM lehet a következő PC-komponens, amely drágább lesz 2021-ben

A 2021 nem tűnik a PC-s társadalom legbarátságosabb évének, különösen, ha egy igazán erős asztali számítógépet szeretne valaki építeni a pénzéből.

Az előrejelzések szerint ugyanis grafikus kártyák készlete elég sivár lesz a jövő év elejéig, valamint az MSI nemrégiben arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az Nvidia és AMD kártyáinak ára emelkedni fog.

És ha ez nem lenne elég, akkor itt a következő rossz hír: úgy tűnik, hogy a memóriák ára is tovább emelkedik áprilisban, miután a DRAM-ok szerződéses ára január óta 10 százalékkal már emelkedett - derült ki a tajvani híroldal, a Digitimes beszámolójából. Ha valaki tehát mostanában gondolkozott friss memóramodulokat beszerezni a gépébe, vagy esetleg a bővítésben látta a megoldást, akkor ez nem éppen egy jó hír számára. Viszont talán attól nem kell tartani, hogy olyan durván elszállnak majd a memóriák költségei, mint azt a videókártyák esetében lehet tapasztalni az elmúlt időszakban, hiszen RAM-mal lehetetlen kriptovalutákat bányászni, ami a vga piac jelenlegi hiányának egyik elsődleges oka ugyebár.

De azért így is jelentős növekedésről lehet már most beszámolni. Például a Corsair Vengeance RGB Pro DDR4 RAM 16 GB-os készletének ára az Amazon UK oldalán januárban még 71 fonton állt, mára viszont 26%-kal többe kerül, és jelenleg 90 fontért vásárolható meg. Az amerikai Amazonnál ugyanez a memória a januári 99-ről 108 dollárra nőtt, ami ugyan kisebb növekedést jelent, de akkor sem elhanyagolható. Egy másik gyártó esetében - Crucial DDR4 RAM 16 GB - ez a növekedés már 37%-os volt az Egyesült Állomokban, miután 63,99 helyett 87,99 dollárt kértek a termékért.

Bár azt egyelőre nem erősítették meg, hogy ezek az áremelések a DRAM szerződéses áremelkedésének tulajdonítható-e, de minden bizonnyal létezhet összefüggés közöttük, már csak azért is, mert a RAM nem szenved a részvénykibocsátásoktól úgy, mint a GPU.

Ez a tendencia ugyan nem jelenti a világ végét, de ha azt vesszük alapul, hogy a videókártyák már így is horribilis összegbe kerülnek az eddigiekhez képest, valamint, ha újabb hardverek szintén erre az útra lépnek, akkor bizony olyan elképesztő pénzösszegekre lesz szükség egy komolyabb számítógép megépítéséhez, amire eddig nem igazán volt példa.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!