20 ezer videókártyából épít szuperszámítógépet az Európai Unió, nem is akármilyen céllal

20 ezer videókártyából épít szuperszámítógépet az Európai Unió, nem is akármilyen céllal

Elképesztő projektet szeretnének megvalósítani az öreg kontinensen.

Aki megpróbált grafikus kártyát vásárolni az utóbbi időben, az pontosan tudja, milyen nehéz mostanában bármilyen is találni raktáron, és akkor még az árakról nem is ejtettünk egy szót sem. Miután elég nagy a készlethiány nem tűnik a legjobb ötletnek egy új gép megépítése, Nos az Európai Unió másként gondolta, ugyanis ők úgy érezték, hogy ez egy nagyszerű alkalom egy 20 000 videókártyából álló szuperszámítógép létrehozása. Azzal a céllal tennék mindezt, hogy létrehozzák Földünk szimulációját, így tanulmányozni tudnák az éghajlatváltozást. A Föld digitális ikertestvérének megalkotása egy kissé késhet a rendelkezésre álló GPU-k relatív hiánya miatt, ezért nem egy nap alatt jön létre ez a projekt az már biztos, és azt sem tudni egyelőre, hogy ez milyen hatással lesz a számítógép piacára.

Az EU a készülő számítógépet Destination Earth-nek, röviden a DestinE-nek hívja. Ez hatalmas gép a temérdek GPU-val állítólag képes lesz kilométeres mértékkel mérve is egy nagyon pontos másolatot készíteni a Földről, ezáltal szimulálni lehet vele, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lesz ránk, vagyis az emberiségre. A fejlesztők pedig több módon is megváltoztathatják a körülményeket, és így megkaphatják a kívánt értékeket világ élelmiszer fogyasztására, az óceánszintre, a globális hőmérsékletre stb.

Ez a részletesség lehetővé teszi a kutatók számára, hogy legalább valamilyen - ha nem teljesen pontos - módon megjósolják a jövőt. Peter Bauer az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ igazgatóhelyettese és a DestinE-t részletező új tanulmány vezető szerzője. Bauer Hollandiát használja példaként arra, hogy ez a digitális Föld-klón mit is jelenthet számunkra.

"Ha például egy két méter magas gátat terveznek Hollandiában, átfuthatom ebben a programban az adatokat, és ellenőrizhetem, hogy a gát képes-e teljes védelmet nyújtani a 2050-ben várható extrém események ellen."

A DestinE ezáltal segítséget nyújthat a kisebb és nagyobb döntésekben, és már csak azért is szükség van erre, mert Európa törekszik majd a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére és a klímaváltozás hatásainak megtervezésére.


A zürichi szuperszámítógép

A DestinE-t tervező csapat úgy véli, hogy 20 000 GPU elegendő lehet egy ilyen projekt teljes körű megvalósításához. Ehhez a Zürichben szolgálatot teljesítő Crazy Piz Daint szuperszámítógépet vették alapul, melyben több, mint 5000 Pascal-alapú Nvidia Tesla GPU üzemel. A tudósok úgy vélik, hogy a Föld digitális leképezéséhez az ott található számítási teljesítmény négyszeresére lesz szükség. Azért reméljük, hogy tényleg ez van tervben, és nem valami titkos kriptovalutabányász laboratúriumot akarnak építeni.

A DestinE projekt része az EUI 1 billió dolláros kezdeményezésének, amelyben például szerepel az is, hogy 2050-ig a kontinens eléri a szén-dioxid semlegességet. Viszont ez azt eredményezi, hogy újabb 20 000 GPU-t vonnának ki a piacról, ha az EU mindet most vásárolná meg, de szerencsére egyelőre még nem startolt el a DestinE ötletének megvalósítása. A kutatók azt remélik, hogy ez a szuperszámítógép a következő hét-tíz évben valósággá válik. És még egy dolog, remélhetőleg az EU szuperszámítógépe nem járul hozzá magához a klímaváltozáshoz.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!