Brazíliában megszűnhet a FIFA pont, komolyan szabályoznák az EA-t

Brazíliában megszűnhet a FIFA pont, komolyan szabályoznák az EA-t

Ez még mindig nem lenne akkor érvágás a kiadónak, de ha meglépik, akkor további országoknál is előfordulhat, holgy keményebben fellépnek ellenük.

Egyre több országban vizsgálódnak a loot boxok és a cégek kizsákmányolásával kapcsolatosan felmerült jelentések ügyében, ugyanis egyre inkább kezdenek a szerencsejátékra hasonlítani az ilyen módon megvásárolható in-game tartalmak. És akkor általában a FIFA-sorozatban található csomagok és az ezeket működtető rendszer az, ami a legtöbbször előjön a vizsgálatok során. Hollandiában például már nem tudnak FIFA pontot venni a játékosok, hogy ezekből vásároljanak maguknak ilyen packokat. A brazil hatóságok pedig szintén maguk indítottak vizsgálatot, amelynek célja a lootboxok.

Ezt az intézkedést a Gyermek- és Serdülőkorú Védelmi Központok Országos Szövetségének (ANCED) ajánlása alapján lépték meg, mert úgy vélik az ilyesfajta loot boxokért fizetni kell, mégsem kapnak a fogyasztók garantált jutalmat, ehelyett teljesen véletlenszerűen sorsolja nekik a játék ezen bónusz tartalmakat. Bizonyos játékokban ezekkel nem lehet kereskedni, de az olyan címekben, mint a FIFA vagy Counter-Strike: Global Offensive, a loot boxokból és a csomagokból származó tételeket haszonszerzés céljából értékesíteni lehet a piacon, ami újabb pénzhasználatra való ösztönzést jelent kisebb-nagyobb kockázat vállalása mellett.

Brazíliában a véletlenszerű bevételszerzés a szerencsejáték egyik formája, ezért illegális. Ha a lootboxokat hivatalosan véletlenszerű bevételszerzésnek ismerik el, akkor azokat a vállalatokat, akiknek ez a rendszer megtalálható a videojátékokaikba, akár napi 706 ezer dolláros bírsággal is sújthatják.

Már Németországban is új szabályozást vezettek be az ifjúságvédelmi törvény alapján, amelyek előírják, hogy a lootboxok jelenléte hatással lesz a játékok besorolására, mert azokat már csak majd a 18 éven felülieknek lehet értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy az olyan címek, mint a FIFA, ezen új szabály szerint felnőtt játékok lesznek, mivel a szerencsejáték kategóriájába is besorolható.

Eközben a GambleAware nevű jótékonysági szervezet egy másik, saját vizsgálatot indított a lootboxok ügyében. Dr. James Close a GambleAware-nek elmondta:

"A veszélyeztetett személyek, például a problémás szerencsejátékosok, a gamerek és a fiatalok aránytalanul nagy mértékben hozzájárulnak a lootboxokból származó bevételekhez. Munkánk során megállapítottuk, hogy a lootboxokkal való tartósabb foglalkozás problémásabb szerencsejáték függőséget is magával hozhat, és a játékosok egyre nagyobb részét ösztönzik az újabb, pszichológiai technikára épülő vásárlásokra, mert sokan úgy érzik, ha nem szereznek újabb csomagot ki vagy lemaradnak valamiről."

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!