A videójátékok miatt is megváltozhat a világ legnépszerűbb sportja

A videójátékok miatt is megváltozhat a világ legnépszerűbb sportja

Alapjaiban módosíthatják a szabályait is a labdarúgásnak, melyet egy széles körben elvégzett kutatás is csak megerősít.

Talán kevesen tudják csak, de a mai modern labdarúgás már több, mint 4000 éves történelemre tekint vissza, és bár az idők folyamán többször változott, a mostani ellentétek alapjaiban rengethetik meg az eddig százmilliók által imádott sportágat. Egy kis érdekesség a futballt illetően, hogy a legősibb formája az időszámításunk előtti 2000 körül Kínában alakult ki. Huang-ti császár például a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy gyorsaságukat, ügyességüket és találékonyságukat fejlessze. A rabszolgák kivételével az egész nép körében elterjedt a játék. A szabályokról annyit tudni, hogy a játéktér közepére egymástól kb. 4 méter távolságra két kb. 4 méter magas bambuszrudat állítottak, közéjük hálót feszítettek. A háló felső részére egy 60 cm átmérőjű nyílást vágtak, ez volt a "kapu". A háló két oldaláról rúgással, öklözéssel, fejelve, háttal vagy mellel érintve kellett a "kapuba" juttatni, nyitott tenyérrel viszont tilos volt érinteni. Magát a labdát nyolc bőrdarabból varrták össze, tollal és állati szőrrel tömték ki. Kr.e. 2000 körüli időkből fennmaradt a labdarúgás 25 fejezetből álló kézikönyve is.

Ebből a kezdetleges státuszból a világot meghódító szórakozás, sport és életforma vált. A modern futballban pedig olyan gigász csapatok jöttek létre, mint a Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea vagy a Juventus. Az eddig ismert sportág azonban egy csapásra megváltozhat, kiderült ugyanis, hogy a 12 elit klub saját bajnokságot, az úgy nevezett Szuperligát készül elindítani, amely nem tartozna sem a FIFA, sem pedig az UEFA hatóköre alá. Természetesen ez egyik szervezetnek sem tetszett, így azonnal igyekeztek megvétózni az egész projektet, ez pedig egy komoly ellenségeskedést váltott ki a két oldalban. A szócsatározás pedig azóta is tart, és mindkét fél köti az ebet a karóhoz. Míg az UEFA kizárással (Bajnokok Ligájából és az Európa-ligából) próbálja eltántorítani a Szuperligához csatlakozó klubokat - és még arról nem is tudni, hogy a nemzeti tagszövetségek milyen lépésekben gondolkodnak -, addig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, és egyben a Szuperliga első embere is, határozott válaszokkal vágott vissza.

"Nem lesznek kizárva a Bajnokok Ligájából és az országos bajnokságból sem. Lehetetlen. Száz százalékig biztos vagyok benne. És ne aggódjanak, a Szuperligában szereplő játékosok sem lesznek kitiltva a válogatottak világversenyeiről."

Emellett pedig szót ejtett arról is, hogy bajban van a futball, ugyanis egyre több klub adósodik el, illetve unalmasnak tartják - főleg a fiatalság köreiben - a mérkőzéseket, mert egyszerűen nem üti meg azt a minőségi szintet, amit elvárnak bizonyos versenysorozatoktól.

“Foci iránti érdeklődés lanyhulni kezdett, a nézettség csökken, így a tévés jogdíjak is, ezért tenni kellett valamit. A járvány felgyorsította ezt a folyamatot. Változtatás nélkül végünk van. A 16-24 éveseket nem érdekli a futball. A fiatalok 40 százalékát azért nem érdekli a futball, mert túl sok az alacsony színvonalú meccs. Ezt mind statisztikákból és kutatási eredményekből tudjuk. A mai tizenéveseket jobban érdeklik a videójátékok, mint a foci és ezzel tennünk kell valamit. Alkalmazkodnunk kell. Ugyanez történt az ötvenes években. Az UEFA és a FIFA ellenezte a BEK-et.”

Az egyik elsődleges indokként a sportágtól elpártoló fiatalok tekintetében a videójátékokat jelölte meg, ugyanis egy kutatás révén arra jutottak, hogy a virtuális világ sokkal inkább lekötik az újonnan felnövekvő generációkat. Azért pedig, hogy visszacsábítsa a fiatalokat és újra rajongóvá váljanak, még magát a sportágat is hajlandó lenne megváltoztatni, például úgy, hogy a meccsek játékidejét is csökkenthetik, mert a kutatások azt hozták ki, hogy azok szerintük túl hosszúak, ezért unalmasak.

“Mi kelti a legnagyobb érdeklődést? Hadd játsszanak a nagyok egymással. Mi mindent megteszünk a sportágért."

A Szuperligában eddig egyelőre 12 csapat érintett: (angolok) Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City, (olaszok) Juventus, AC Milan, Internazionale, (spanyolok) Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid. Ez a lista azonban még nem végleges, ugyanis már felröppent az a pletyka, hogy két angol klub visszamondja a szereplését, de biztosat most még nem lehet erről tudni.

Egyelőre még nem tudni ebből mi alakul ki, de igyekszünk beszámolni folyamatosan a kialakult helyzetről, hiszen egy Szuperliga akár a FIFA videójáték sorozat életébe is komolyan beleszólhat.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!