Föld napja 2021: Gamerként a környezet megóvásáért

Föld napja 2021: Gamerként a környezet megóvásáért

Lehet nem is figyeltek ezekre oda, pedig a Föld nagyon hálás lenne érte.

1990-ben csatlakozott egyik első országgként Magyarország a Föld napja mozgalomhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygó természeti környezetének megóvására. Minden év április 22-én különböző programokat és eseményeket szerveznek, amelyek középpontjában a környezetvédelem játssza a főszerepet. Jelenleg már a világ 175 országában "ünneplik" a Földet, a "Földanya Nemzetközi Napján". Gamerként ti is kivehetitek részeteket abból, hogy helyes irányba változzon a jelenleg ismert, mindenkit körülvevő világ.

Mit tehet egy videójátékos a környezet megóvása érdekében (nem csak a Föld napján)?

Mindenki más körülmények között hódol kedvenc hobbijának, azonban vannak olyan alapvető fogások amelyeket érdemes az összes gamernek elsajátítania függetlenül attól, hogy egy panelszobában, a vízparton, esetleg egy óriási villában ragad kontrollert.

  • Ne pazaroljátok feleslegesen az áramot!
    • Kapcsoljátok ki az elosztókat, ha nem használjátok a csatlakoztatott eszközöket! Húzzátok fel a redőnyt, kapcsojátok le a mesterséges megvilágítást! Vegyétek alacsonyabbra a monitor fényerejét, valamint ne használjátok indokolatlanul nagy teljesítményen a számítógépetek egyes alkatrészeit, ha nincs rá szükségetek!
  • Gyűjtsétek szelektíven a szemetet!
    • A csipszeszacskók mellett elektronikai hulladékok is termelődnek egy gamer háztartásban. Az elemeket, elromlott fejhallgatókat és pixelhibás monitorokat a megfelelő helyre szállítsátok el, ne a kommunális hulladék közé dobjátok bele egy hanyag mozdulattal!
  • Folyassátok a vizet, de ne állandóan!
    • A rántotthúsos tányér elmosása, a hosszú gaminggel töltött órák utáni frissítő zuhany, a napi készeri fogmosás olyan epizódjai a mindennapoknak, amelyek során komoly vízmennyiséget spórolhattok. Fürdés helyett válasszátok a zuhanyzást, mosogatásnál csak az öblítéshez használjatok folyó vizet, fogmosásnál részesítsétek előnyben a vízzel teli poharat!
  • Hűtsetek, de csak ésszel!
    • Rengeteg energiát spórolhattok azzal, ha a rendelt pizza maradékát már kihűlt állapotban teszitek el a hűtőbe, ezzel nem dolgoztatjátok meg feleslegesen az eszközt. A szobában szintén nem kell a klímát benyomni, amikor egy nyitott ablakkal ugyanezt az eredményt érhetitek el. Amikor kedvenc jégkrémeitek közül válogattok, akkor ne hagyjátok nyitva a fagyasztó ajtaját, mert sok meleg és nedves levegő kerül a készülékbe. 

Ez csak néhány olyan dolog, ami a mindennapok részét képezi. A fentieken kívül törekedjetek arra, hogy megújuló anyagokat használtok, legyen szó az energiáról, a csomagolásokról, a kész termékekről. Óvjátok a Földet, mert jelenleg csak ezen az egy bolygón játszhattok kedvenc videójátékaitokkal!

Töltsd ki az éves magyar e-sportkutatást és nyerj értékes ajándékot! 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Véleményed szerint mennyi egyszer használatos műanyagot használsz fel?