Hirdetés

Secret Government teszt - Alakítsd kedvedre a történelmet

Egy stratégiai játék, amiben minél óvatosabban jársz el, annál sikeresebb leszel!

Hirdetés

Valószínűleg már mindenki hallott történeteket arról, hogy a világ ismert politikai vezetői mind csak bábok, és az igazi hatalom, az igazi irányítás egy titkos szervezet kezében van. A benne lévő misztikum miatt alighanem a világ egyik legfelkapottabb összeesküvéselmélete, története ez, a GameTrek csapata pedig úgy érezte, tökéletes játék lehetne belőle. A Secret Government elhozta azt az újítást, amire a stratégiai játékok piacának szüksége volt; nem a megszokott hatalmas háborúkat, hanem a lassú, háttérben meghúzódó folyamatokat tárja a játékosok elé.

Az early access során a játékosok a 17-18. század Európájába repülhettek vissza, a nemrég megjelent teljes játékban pedig helyet kapott a 18. század Amerikája is, valamint egy free-mode is bekerült, amiben szabadon garázdálkodhatunk.

Az alap felállás meglehetősen egyszerű, célunk, hogy létrehozzuk a testvériséget, mely az árnyékban meghúzódva a saját érdekeinek megfelelően irányítja a világ eseményeit. A játék legelején minket neveznek ki a testvériség nagymesterének, a mi kezünkben összpontosul minden hatalom, amit csak sikerül megszereznünk.

Ahhoz, hogy a világ ismeretlen uraivá váljunk borzasztó sok mindenre kell odafigyelni. Mivel senki nem éri el egyik napról a másikra ezt a tisztséget, így kicsiben kell kezdeni, eleinte egy országot kell a befolyásunk alá hajtanunk. Ehhez szükség van néhány megbízható emberre, akik elkötelezett hívei a testvériségnek, képességeikkel pedig hozzájárulhatnak a végső terv létrejöttéhez. Nekik adhatjuk ki a legfontosabb, és adott esetben legkockázatosabb feladatokat, például rajtuk keresztül toborozhatunk adepteket, vagyis az adott ország kormányának fontos tisztségviselőit.

Ezek a személyek a befolyásuk egy részét felajánlják a testvériségnek és a rajtuk keresztül elérhető erőforrásokat kihasználva kell terveznünk minden lépésünket.

A hivatalnokok megkörnyékezése többféleképpen is történhet; a megfelelő mesterünk akár meg is győzheti, lefizetheti, vagy megfélemlítheti őket. A mesterek képességei és a hivatalnokok képességei határozzák meg, hogy kit ki tud a leghatékonyabban az oldalunkra állítani. Érdemes viszont arra is odafigyelni, hogy a mestereink minden ténykedésükkel felhívják magukra a figyelmet, a lebukásnál pedig aligha van rosszabb.

Mindez viszont csak a jéghegy csúcsán henyélő jegesmedve, ugyanis a tutorial után a játék egy beépített tudástár személyében odavág a játékosnak egy gigantikus információhalmazt, amivel mankót próbálnak nyújtani az olyan egyéb tevékenységekhez, mint más országok gazdasági, katonai gyengítése, lázadások kirobbantása, egyes polgári rétegek jó létének emelése, vagy épp rontása.

A stratégiánk kigondolása közben szemelőtt kell tartanunk azt is, hogy a különböző országok irányításához nem használhatjuk ugyanazokat a csatlósokat, helyi emberekre van szükség, akik beszélik a nyelvet, ismerik a kultúrát. Idegennyelvű mesterek és szövetségesek használata közel sem lesz olyan átütő erejű. És akkor még nem is említettem, hogyha a lassú, megfontolt befolyásszerzés nem lenne önmagában is elég idegőrlő, akkor ott van a tény, hogy nem csak mi akarunk a sötétben meghúzódó úr lenni, kontinensszerte más testvériségek is ugyanezen munkálkodnak, néha velük is meggyűlik a bajunk.

A Secret Governmentnél el kell felejteni a stratégiai játékok azon tulajdonságát, hogy kiadjuk a parancsot és megtörténik, itt ugyanis minden szál valaki máson fut keresztül. Mestereink természetesen csettintésre mennek és elvégzik a rájuk bízott feladatot, azonban egy háború kirobbantása például már nem zajlik le olyan könnyen. Ezt elő kell készíteni mondjuk a két ország politikai kapcsolatának meggyengítésével, de ha növelni akarjuk az adóterheket, vagy valamilyen más módon akarunk belenyúlni a lakosság életébe, akkor is a megfelelő hivatalnokot kell elővennünk.

A Secret Governmentben a lehetőségek tárháza végtelen, elképesztően részletesen idézhetjük fel a valódi történelmi eseményeket, vagy akár írhatjuk újra az alapoktól azokat. Mindehhez kapunk egy olyan mély gazdasági, politikai rendszert, mechanizmust, aminek a betanulása önmagában hosszú órákat vesz igénybe.

A játék árazása egészen baráti lett, 25 euróért bárki feloldhatja magának, viszont érdemes megemlíteni, hogy nem hibamentes a történet, jobb esetben csak összecsúsznak a szövegek, rosszabb esetben bebugolnak a küldetések.

Összegezve, a Secret Government egy zseniális játék, az alapötlet kiváló, de nem biztos, hogy ezt fogod elővenni egy fáradságos munkanap után. Rengeteg olvasást, tanulást, összetett gondolkozást igényel, ebből kifolyólag pedig a stratégiai játékokkal épp csak barátkozóknak még nagy falat is lehet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés