A mémként ismert előrehajlás egy tanulmány szerint tényleg segít nyerni

A mémként ismert előrehajlás egy tanulmány szerint tényleg segít nyerni

Ez nem csak vicc, tényleg be tudták bizonyítani, hogy sokat jelenthet.

A FIFA 21 játékosai végre megnyugodhatnak, mivel egy új tanulmány kimutatta, hogy a feszült pillanatokban való előrehajlás jelentős előnyökkel járhat számukra. A külföldön csak „gamer lean” elnevezésű mozdulat már régóta az internet egyik legismertebb mémjének számít. A sztorija igen egyszerű, abban az esetben - főleg FIFA-nál figyelhető meg -, ha komolyabban akarja venni egy játékos a meccsét, akkor előre dől, és mindjárt jobban megy a játék.

A vicces az egészben, hogy míg sok rajongó számára ez tényleg egy vidám perceket okozó mém, tudósok szerint az előrehajlás tényleg nagyon fontos szerepet játszhat a győzelem elősegítésében. A Stakester összefogott a Leeds-i Egyetemmel, és elvégeztek egy vizsgálatot 10 000 játékos bevonásával. Meglepő dolgot vettek észre, ugyanis az eredmények szerint a résztvevők 79,9 százaléka elárulta, hogy hajlamosak előrehajolni gamelés közben, főleg ha az a bizonyos meccs számít. Dr. Andrea Utley pedig elmagyarázta, hogy ez az előrehajlás technika hogyan segíthet egy játékosnak.

"A fő érzékszervek képernyőhöz való közelebb helyezése elősegíti az összpontosítást és a koncentrációt, de ha ezt nem támogatja meg az egyén a testtartásával - gondolva itt a törzsre és a nyakra, akkor hamarabb elfárad."

Továbbá a Stakester és a Leeds-i Egyetem tanulmánya érdekes eredményeket tett közzé arról a 8000 résztvevőről, akik azt mondták, hogy szeretnek előrehajolni gamelés közben. Ezen személyek 49,2 százaléka természetes módon állt át ebbe pozícióba, míg 9,3 százalékuk szándékosan dőlt előre, a fennmaradó 41,5 százalékuknál pedig mindkettő eset fennállt. A testhelyzet elmozdulásának magyarázata a tanulmányban is változó volt, egyesek szerint az előre dőlt mozdulat jobban támogatja az egész testet, ezáltal kényelmesebb. Néhány játékos viszont úgy véli, hogy az előrehajolás segített kizárni a zavaró tényezőket, amikor jobban akart arra koncentrálni, hogy mi történik a képernyőn.

Dr. Utley és a Stakester tanulmánya megállapította, hogy az előrehajolás mém nem csak vicc, hanem helytálló a valóságban is.

A felmérésbe még 10 olyan „alkalmi” FIFA-játékost is bevontak, akik átlagosan heti 8-10 órát játsznak csak. A vizsgálat részeként Dr. Utley arra kérte a résztvevőket, hogy rögzítsék kamerával magukat a FIFA meccsek közben, de nem mondták el miért is tegyék mindezt, így az előredőlés jelenségét sem említették meg nekik. Majd levonták a következtetéseket:

"Elemeztük az egyes játékosok mozgását és testhelyzetét a felvételeken. Feljegyeztünk minden nagyobb eseményt, és igyekezünk megfigyelni miként reagálnak a testtartásukkal a különböző helyzetekre. 110 esetben, mikor megtörtént az előre dőlés érdekes eredményre lettünk figyelmesek."

A 110 esetben dupla annyi gólt lőttek azok a személyek, akik előre hajoltak. A tanulmányból még az is kiderült, hogy az előre hajló játékosok nagyobb valószínűséggel tették ezt meg, amikor egy bizonyos játékoshoz került a labda. Például a Juventus szupersztárja, Cristiano Ronaldo, amikor megkapta a labdát, akkor a játékosok jóval nagyobb hányada hajolt előre és koncentrált jobban.

Dr. Utley azt azért szintén elárulta, hogy az állandó előrehajlás nem azt jelenti, hogy a játékosok a meccs teljes 90 percében jobbá válnak és komolyabban tudnak fókuszálni. Valójában a játékosok teljesítménye még csökkenhet is, minél hosszabb ideig maradnak ebben a testhelyzetben.

"A győztes játékosok esetében csak 4,69 percet töltöttek előre hajolva átlagosan, míg a veszteseknél ez az idő 7,93 percet tett ki."

A lényeg tehát, hogy a legfontosabb pillanatokban, ha mémmé válunk, mármint előre hajolunk, akkor nagyobb esély van rá, hogy sikert érhetünk el, és ez tényleg nem vicc.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te is előre szoktál dőlni, ha meg akarod nyerni a meccset?

  • 31 %
  • 38 %
  • 31 %