Akár a 16K felbontásra is képesek lehetnek az AMD RDNA 3 videokártyák

Akár a 16K felbontásra is képesek lehetnek az AMD RDNA 3 videokártyák

Magabiztos tervei is lehetnek az AMD-nek a következő RDNA technológiára.

Ugyan a videokártyák készlethiánya miatt még az RDNA 2-es technológiájú AMD-kártyákat sem volt igazán lehetőségünk kipróbálni, a vörös csapatnak komoly tervei vannak a jövőre. A Phoronix ugyanis felfedezett 6 Linux-ra érkező AMD patch-et, amelyek előkészítik a DisplayPort 2.0 érkezését. Ez akár azt is jelentheti, hogy az RDNA 3 akár a 16K felbontásra is képes lehet.

A VESA (Video Electronics Standards Association) szerint a DisplayPort 2.0 összesen 77.37 gigabit per másodperces adatátviteli sebességgel rendelkezik, ezt négy csatornán egyenként 19.34-es értékkel tudja elérni. Ez háromszor nagyobb, mint a jelenleg standardnak számító DisplayPort 1.4a esetében, valamint 61%-kal jobb mutató, mint amire a HDMI 2.1 képes.

Ezen számokkal egyértelműen megvan rá a lehetőség, hogy 60Hz-es képfrissítés mellett 10K felbontást is el lehessen érni, de a 8K 60Hz is elérhető HDR (High Dynamic Range, magyarul: Nagy dinamikatartomány) mellett. Ha viszont hozzáadjuk ehhez az egyveleghez a DSC-t (Display Stream Compression), amivel tömöríteni lehet az elkészített képet, máris megvan a lehetőség a 16K felbontásra 60Hz képfrissítéssel együtt.

Persze ezek csak csábító számok, a valóság ennél árnyaltabb. Az első kérdés máris az, hogy tud-e az AMD, vagy akár az Nvidia, esetleg az Intel az érkező videokártyáiba elég erős alkatrészt gyártani, hogy ez a felbontás elérhető legyen. Ha pedig nekik megvan-e erre a lehetőség, mennyi időre van szükség arra, hogy megfizethető áron tudjunk 8K, 10K, vagy akár 16K felbontást megjeleníteni tudó monitort vásárolni? Egyes pletykák szerint az átvitelre képes DisplayPort 2.0 még az idei évben támogatott lesz a különböző kijelzőkön, az azonban már nem annyira egyértelmű, hogy ezen kapcsolatból ki fogják-e tudni hozni a legtöbbet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!