Hirdetés

12 év után fejezi be játékoskarrierét Xizt

A NIP egykori irányítója 30 évesen akasztja szegre az egeret, a jövőben edző szeretne lenni.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

EsportGuru Podcast

Az EsportGuru podcastek 55. része

Hirdetés

Richard "Xizt" Landström bejelentette visszavonulását, mely egy 12 éves és rendkívül sikeres játékoskarrier végét is jelenti egyben. Xizt 1.6-ban és CS:GO-ban a legjobbak között játszott éveken át, tagja volt annak a NIP-nek, ami a Global Offensive megjelenése utáni időszakban 87 pályát nyert egyhuzamban LAN-on, és számtalan nagy tornagyőzelem és egy Major bajnoki cím is fűződik a nevéhez. Visszavonulása okán a HLTV-nek adott interjút, melyből kiderült a döntés háttere és a tervei is.

"A karrieremben voltak jobb és rosszabb pillanatok is, de ha visszatekintek, akkor ez egy hihetetlen és felejthetetlen utazás volt" - mondta Xizt a bejelentésében Twitteren. A svéd játékos 1.6-ban kezdte esportolói karrierét, 2010-ben és 2011-ben is a legjobb 20 játékos között tartották számon abban a játékban. A CS:GO megjelenésekor az első váltók között volt, tagja lett a NIP legendás felállásának GeT_RiGhT, f0rest, fifflaren és friberg mellett. 2013-ban a hatodik legjobb játékosnak választották, 2014-ben megnyerte az ESL One Köln 2014-es Majort, és éveken át az egyik nagy kihívónak számított további Majorcímek megszerzésére, bár sosem jött össze.

A galériáért kattints a képre! (forrás: HLTV)

2016-tól kezdve egyre ritkábban tudott a NIP trófeákat szerezni, de amikor összejött, akkor elképesztő dominanciával számoltak le a világ legjobbjaival is. Éppen ezért el is nevezték az ilyen alkalmakat NIP-magicnek. Xizt 2018-ig maradt a NIP játékosa, ekkor a FaZe-hez ment beugrónak, majd a fnatic és a Dignitas színeiben játszott, utóbbi szervezetnél fejezi be karrierjét is.

Xizt a visszavonulásáról azt nyilatkozta a HLTV-nek, hogy évek óta gondolkozik már rajta, de csak tavaly ősszel volt ideje gondolkozni ezen, amikor is kispadra került a Dignitasban. Állítása szerint már a 2018-2019-es fnaticos időszakban is felmerült a visszavonulás lehetősége a sikertelenségüket látva, de még kitartott a motivációja ezidáig.

Ami pedig a jövőt illeti, Xizt nem szeretne hátat fordítani az esportnak: jövőjét edzőként vagy elemzőként, esetleg egy csapat menedzsmentjében képzeli el. "Szeretem a CS-t és az esportot" - mondta a visszavonult játékos. "Most, hogy volt időm reflektálni és feltöltődni, nagyon motivált vagyok, és készen állok arra, hogy keményen dolgozzak a tornagyőzelmekért - de már egy másik szerepben."

Xizt eredményeinek impozáns listája:

MVP
THOR Open 2012
DreamHack Masters Malmö 2016

HLTV Top 20 CS:GO
2013: #6

Major bajnoki cím
ESL One Köln 2014 (NIP)

Egyéb jelentősebb tornagyőzelmek

DreamHack Valencia 2012 (NIP)
ESWC 2012 (NIP)
DreamHack Winter 2012 (NIP)
AMD Sapphire CS:GO Invitational (NIP)
THOR Open 2012 (NIP)
NorthCon 2012 (NIP)
Mad Catz Vienna (NIP)
TECHLABS Cup 2013 (NIP)
Copenhagen Games 2013 (NIP)
RaidCall EMS One Spring 2013 Finals (NIP)
ESEA Invite Season 13 Global Finals (NIP)
SLTV StarSeries VI FInals (NIP)
ESEA Invite Season 14 Global Finals (NIP)
DreamHack Bucharest 2013 (NIP)
Copenhagen Games 2014 (NIP)
DreamHack Summer 2014 (NIP)
ESL One Cologne 2014 (NIP)
ASUS ROG Winter (NIP)
DreamHack Masters Malmö 2016 (NIP)
StarSeries S2 Finals (NIP)
IEM Oakland 2016 (NIP)
IEM Oakland 2017 (NIP)
IEM Sydney 2018 (FaZe)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés