Hirdetés

IEM Fall RMR: Hogyan áll a Major-kvalifikáció a kaotikus csoportkör után?

Öt európai csapat már biztosan utazhat a stockholmi Majorre, és jónéhányan már lemondhattak erről az álomról. De van még nyolc gárda, akiknek fogalma sincs arról, hogy vidáman ér-e véget a hetük az IEM Fall EU RMR-on.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

Anniewhere a Szurdokban

League of Legends - Heti feedelés a spanokkal

Hirdetés

Ember legyen a talpán, aki az elmúlt napokban önállóan és hibátlanul tudta követni az IEM Fall RMR meccseit és azok végkimenetelét. A Bo1 round-robin csoportok és a tiebreakerek nem különösen szoktak a nézőbarát formátum szinonímái lenni - viták, dráma és érthetetlenség árnyékolta be az elmúlt napokat a profi közösségben. Annak érdekében, hogy átfogó képet adjuk a kialakult helyzetről, megnéztük, hogy az európai csoportkörök lezárása után kinek sikerült kijutnia a PGL Stockholm Majorre, kinek van még esélye odaérni, illetve mi várható a szintén összetett formátumú rájátszásban, és milyen problémák okozzák a félreértéseket.

Decider decider hátán

Kezdjük a formátummal a magyarázatot, ugyanis enélkül nehéz lenne értelmezni, hogy hol áll jelenleg a verseny. Az EU RMR 24 csapattal indult, őket négy darab hatfős csoportra bontották, tegnap estig mindenki játszott mindenkivel egy meccset a csoportján belül, kialakult a sorrend - ez eddig tiszta sor. De ezért valójában nem jártak még RMR-pontok, csupán az dőlt el, hogy ki melyik ágra kerül, mert több is van. Európából összesen 11 csapat juthat ki a Major valamely szakaszára: 3 Legend, 6 Challenger, 2 Contender spot keresi gazdáját itt.

Az IEM Fall EU csoportok első és második helyezettjei a top 8 közé jutottak be, ez már biztosan ér legalább 1406 RMR-pontot, ami alapján már tudjuk, hogy vannak biztos bejutók, és az is körvonalazódik, hogy mely csapatoknak van még esélye elcsípni a többi helyet. De 11 csapat kap pontot a végén, mert ennyi EU-hely van a Majorön, hogyan kap pontot még három csapat a top 8-on kívül? Erre találták ki a "9-12. helyezést eldöntő ágrajz" nevű csodát, ahol a csoportok harmadik helyezettjei küzdenek azért egy négyfős vigaszági-kieséses ágrajzon azért, hogy ne ők legyenek az utolsók, hiszen a 12. már nem kap pontot. De ezen túl el kell dönteni minden további helyezést is az RMR-pontok miatt, szóval a következő megoldás született: a top 8 egyenesági-kiesés rendszerben küzd a helyekért; aki innen kiesik az első körben, az átkerül az "5-8. helyezést eldöntő ágrajzra", ami már vigaszági-kieséses; a 3-4. helyet pedig egy külön tiebreaker dönti el. Tehát aki a top 8-ba jutott, annak mindenképpen három meccset kell játszania még, ha nyer, ha veszít bármelyik szakaszban.

Az IEM Fall EU RMR csoportkörének eredményei (HLTV)

Egy egyszerű, jól bevált vigaszágas-kiesési rendszerrel pontosan el lehetett volna dönteni akár a top 12 sorsát is egy ágrajzon belül, csak azt kellett volna mondani, hogy a legjobb három csapat jut ki a csoportokból, és az első helyezettek nem játszanak az első körben (az ESL évek óta rendez ilyen formátummal versenyeket). De valamilyen ismeretlen okból nem erre az egyszerűbb, bevált és nézőbarátabb megoldásra esett a választás - inkább három különböző ág és egy tiebreaker lett a befutó. Az egyetlen magyarázat az lehet külső szemlélőként, hogy így kevesebb meccs van (16 vs. 18), ami megbocsájtható logisztikai döntés, és a Valve keze is biztosan benne van, hiszen ez lényegében az ő versenyük.

Ráadásul nem csak a helyezéseket, hanem az elérhető és megszerzett RMR-pontokat is követni kell, ezek még több zavart okozhatnak, hiszen kevesen is múlhat az, hogy egy meglepő eredmény itt többet ér, mint a konzisztens teljesítmény az összes eddigi RMR-on. Ez a Valve sara, nem igazán lehet mit csinálni vele, remélhetőleg mindenki tanul belőle.

A biztos kijutók

Most, hogy tisztáztuk a formátumot, nézzük a konkrét állásokat. A csoportkörök után annyit már tudunk, hogy öt csapat már biztosan ott lesz Stockholmban október végén: a G2, a NIP, a Vitality, az Astralis és a Heroic. Az viszont csak az IEM Fall EU RMR rájátszásában dől el, hogy a Major melyik szakaszába jutnak ki. A csoportkör alatt közülük csak a Heroic nem tudott olyan helyre beérni, ami garantálja a pontszerzést, de annyi pontjuk volt a 2020-as RMR-szériából és a Flashpoint 3-ból, hogy így is odaérnek, csak van mögöttük még pár csapat a ranglistán, aki megelőzheti őket.

A biztos kijutók állása a rájátszás előtt (Liquipedia)

Egyelőre úgy néz ki, hogy a Heroic és az Astralis Challenger lesz, vagyis a top 24-ben kezdi majd menetelését, a G2, a NIP és a Vitality jó eséllyel Legend lesz, de egy jó eredmény az Astralistól a rájátszásban még felboríthatja ezutóbbit. Ami viszont már-már biztos, hogy a három kiadó Legend spot e négy csapat között dől majd el az IEM Fall EU RMR rájátszásában.

Hirdetés
Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés