Két hét küzdelmei után összeállt a PGL Stockholm Major mezőnye

Világszerte véget értek az IEM Fall RMR-ok, így kialakult az a 24 fős mezőny, akik küzdhetnek a kétmillió dolláros összdíjazás oroszlánrészéért.

Véget értek az IEM Fall regionális Major osztályozó bajnokságai, kialakult a PGL Stockholm Major végleges mezőnye. Az elmúlt két hét versengései során sikerült nyolc új legendet, challengert és contendert találni, így megvan az a 24 csapat, akik október 26-tól játszhatnak a rekordméretű, kétmillió dolláros összdíjazás oroszlánrészéért, valamint a majortrófeával járó dicsőségért.

Legend spotok

Európában és Észak-Amerikában három-három, a CIS régióban két kiadó hely volt a Major ezen szakaszába. Nagy meglepetések nem születtek, a NAVI és a Gambit - mint a világ két legjobb csapata - biztos befutók voltak, Európában sem volt sokáig kérdéses az, hogy a G2, a Vitality és a NIP lesz-e ott a Major top 16-jában majd. Az amerikai mezőny gyengeségei miatt az egy fokkal nyitottabb verseny volt, de végül a nemzetközi színpadon is gyakran fellépő csapatok értek oda, vagyis a Liquid, a FURIA és az EG. Az Evil Geniuses helyezését folyamatosan érik kritikák a csapat problémái miatt, a mostani RMR-on is látszott, hogy felkészületlenül, kissé szedett-vetett módon játszottak, de az NA scene tetszhalott állapota miatt elérték az utolsó legend spotot a régióban.

Challenger spotok

A Challengerek jelentős része ezúttal Európából kerülhetett ki, összesen hat hely járt ennek a régiónak, valamint egy-egy NA-nek és a CIS-nek. Utóbbi két RMR-on sorrendben a brazil paiN, valamint a Spirit remekeltek. Az igazi küzdelmek egyértelműen EU-ban voltak, itt egészen az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy ki érhet oda. Persze voltak csapatok, akiknek már azzal garantálva volt a helyük, hogy megjelentek ezen az RMR-on, ilyen volt a Heroic és az Astralis is, de például az ENCE vagy a Movistar erős szereplése abszolút meglepetésként érte a világot. A BIG és a mousesports nem jutott messzire ezen az RMR-on, ezért egy ideig veszélybe került a kijutásuk, de végül a többi csapat helyezése és meccsei - a nem éppen népszerű formátum mellett - azt eredményezték, hogy ők is ott lehetnek majd Stockholmban október végén.

Contender spotok

A PGL Stockholm Major utolsó nyolc helyéért is kemény küzdelmek folytak a nagyobb régiókban, valamint idekerült azok a kis régiók által delegált csapatok, akik az ázsiai, óceániai, valamit dél-amerikai RMR-okon vettek részt. Ázsiában szokás szerint a TYLOO volt a legjobb, Óceániában is a jól ismert név, az ausztrálokból álló Renegades jutott tovább. Ami viszont meglepetés, hogy a leginkább brazil mezőnyből álló dél-amerikai RMR győztesei nem az MIBR volt, hanem a Sharks: ők egy relatíve új ötös, a felállás négy játékosa is 2020 végén/2021 elején csatlakozott hozzájuk. A Sharks névsorán végignézve nem találni olyan embert, aki egyáltalán esélyt kapott volna az elmúlt években bármelyik jelentős brazil csapatban, szóval nem tudni, hogy mire kell számítani tőlük.

Az európai RMR utolsó két kiadó helyéről inkább a körülmények, mintsem a teljesítmények döntöttek. A Copenhagen Flames különösebb előzmények nélkül beért az IEM Fall EU legjobb nyolc csapata közé, ezzel pedig annyi pontot gyűjtöttek egyetlen RMR alatt, hogy elcsípték a régióban a 10., továbbjutást érő helyet. Utolsóként pedig a FaZe ért oda, akik a 9. helyet érték el az IEM Fallon, ezzel megelőzték a verseny során jobban szereplő bolgár Fiendet - mindösszesen 92 pont volt a különbség a két gárda között.

A PGL Stockholm Major október 26-án kezdődik a svéd fővárosban. Az első szakaszban 16 csapat méri össze tudását: itt a Contenderek és a Challengerek találkoznak majd, hogy a már megszokott svájci rendszerben döntsék el, ki lesz az a nyolc csapat, akik felvehetik a versenyt a legend spotot szerző nyolcassal. A Major rájátszása, ahol már egyenesági kiesés lesz, november 4-én kezdődik.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!