"Tévedés volt, hogy gyerekeknek szóló magazinban reklámoztuk a FIFA FUT-ot"

A gyermekeknek nem szabadna valódi pénzt áldozniuk a FIFA játékra, egyébként is 10 FUT-csomagból kilencet coinért nyitnak ki.

Ezt állítja Chris Bruzzo, az EA felelős tisztviselője, aki határozottan igyekezte megvédeni a FIFA franchise-t az Ultimate Teamben található "lootbox" mechanikával szemben érkező támadásoktól.

Az Ultimate Team egyébként 2008-ban debütált a FIFA 09-ben, és a sorozat egyik, ha nem a legnépszerűbb játékmódjává nőtte ki magát. Itt van lehetősége a játékosoknak, hogy a világ különböző ligáiból származó futballistákkal felépítsék álmaik kezdőjét. Ilyenkor coint vagyis játékbeli érméket használhatnak FUT csomagokat vásárlására, melyek meccsek után, illetve a piacon értékesített kártyákból származnak, de valódi pénzt FIFA Pontokra is válthatnak. Egy jó ideje már megy a vita egyébként arról, hogy az Ultimate Team igazából pay-to-win modellel rendelkezik, és emiatt az EA Sportsnak már nem egy pereskedése is volt a múltban. Hollandia és Belgium betiltotta a lootboxokat, és ezalól a FIFA sem kivétel, hiszen ezekben az országokban szerencsejátéknak minősítették a játék ezen részét. A Lordok Háza Szerencsejáték bizottsága szintén úgy határozott, hogy a lootboxokat és a mikrotranzakciókat az Egyesült Királyság szerencsejáték törvényei szerint kell szabályozni.

Nem is olyan régen pedig az Eurogamer egy mélyebb interjút készített Chris Bruzzóval, hiszen egyre több kérdést, és támadást kap a kiadó a fiatalok szerencsejáték függősége kapcsán.

„A gyerekeknek nem szabad költeniük a játékokban. A gyerekeknek pláne nem szabad a FIFA-ban pénzt költeniük. Valójában, amikor a fiók regisztrációkat nézzük, nagyon alacsony a 18 év alattiakhoz köthető profilok aránya. De ami még ennél is fontosabb, alapértelmezés szerint a 18 év alattiak birtokában lévő fiókok esetében nincs költés. Mi pedig a Sony-val és a Microsofttal azon dolgozunk, hogy alapértelmezettként a gyermekeknél is bevezessük a kiadások ellenőrzését. A gyerekeknek tényleg nem szabad a FIFA-ra költeniük.”

Wesley Yin-Poole, az Eurogamer újságírója azonban rámutatott, hogy a FIFA-pontokat korábban már meghirdették gyermekeknek szóló magazinokban, amire Bruzzo azt állította, hogy az tévedés volt.

„Hadd mondjam el, hogy mi is emberek vagyunk. Ez a felelősség egyébként az én csapatomé, ezt mi rontottuk el, tévedtünk. Az történt, hogy valaki bejelölte a FIFA-hirdetések elhelyezésére szolgáló rublikát, és a következő munkafolyamatot, amelynek során áttekintjük, hová kerüljenek ezek a hirdetések, kihagytuk. Ezért a FIFA Ultimate Team játékkatalógusba is bekerült. Természetesen bocsánatot kértünk. Tévedtünk és mondtuk, hogy hibáztunk.”

Bruzzo emellett azt is hozzátette, hogy a FIFA Ultimate Team-ben többségében coinokért vásárolt csomagokat nyitnak ki a játékosok, nem pedig valódi pénzt költenek el.

„Ez számunkra világos: átlagosan a FIFA-ban kinyitott 10 FUT csomagból kilencet coinért szereznek be. Érméket pedig a játékkal lehet keresni. Ez nem a valódi pénz.”

Az EA Sports korábbi vezetője, Peter Moore pedig már többször elmondta, hogy a FIFA Ultimate Team messze van a szerencsejátéktól. Nem véletlen, hogy minden áron meg akarják magyarázni, hogy ez a modell teljesen legális és jól működik, hiszen minden évben dollárt milliárdokat keresnek az Ultimate Teammel, ezért egyértelműen látszik, nem akarnak módosítani a formulán.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!