2,7 millió néző előtt Majort nyert a NAVI!

2,7 millió néző előtt Majort nyert a NAVI!

Elképesztő nézettségi rekord, beteljesült profécia, lánykérés - mindez egyetlen este alatt!

A NAVI győzelmével ért véget a PGL Major Stockholm, öt évvel s1mple csatlakozása után teljesült be a profécia mindenidők legdominánsabb menetelésével, mindenidők legnézettebb CS:GO meccsén. A G2 elleni döntő ugyan csak két pályás volt, de a NiKo-s1mple párharc kibontakozása, valamint egy emlékezetes Nuke miatt még sokáig hivatkozási alap marad. Arról nem is beszélve, hogy a G2 a Major előtt még szétesőben volt, most pedig ők voltak az egyetlenek, akik bármilyen ellenállást tanúsítottak a NAVIval szemben az egész tornán.

Ne legyenek ábrándjaink, a G2-nak nem sok esélye volt a végső győzelemre, már csak a map pool miatt sem. A NAVI jelenleg annyira erős, hogy az elemzők szerint nem is számít hol játszanak, a s1mple-b1t-electronic trió bárhol felülkerekedik bárkin. A G2-nak ezért a vétóban arról kellett döntenie, hogy a komfortzónában maradnak, vagy olyat húznak elő, amire b1ade nem készítette fel a játékosait: utóbbi ötlet nyert, Ancientöt pickelt a G2 Mirage helyett, erre jött válaszként a Nuke, ahol a NAVI 17 meccses győzelmi szérián állt a döntő előtt, Mirage pedig decider lett.

Amennyire meglepő volt az Ancient pick, annyira félrement. Nem is feltétlenül azért, mert a NAVI ennyivel jobb lenne, vagy mert a G2 sokkal rosszabb itt, csupán a már említett hármas a NAVI oldalán megállíthatatlan volt. Sokszor csak nagyon nehezen szereztek kontrollt NiKoék a pálya felett, a közép agressziók döntöttek több körről is. Ennek ellenére szoros (8:7) lett az első félidő, több sikeres B-támadásuk is volt, de végig érezhető volt ezeken, hogy egyetlen NAVI-frag kellene a visszafoglalásnál, és máris a másik irányba billen a mérleg. Ezt különösen annak fényében könnyű belátni, hogy amikor s1mple előnyből várta a támadást, egy AWP 4k-val zárta azt rövidre, de b1t is sok fejfájást okozott a multikilljeivel.

A második félidő már teljesen más történet volt, itt a G2-nak nem sok keresnivalója volt már. Nyerték a pisztolykört, a rákövetkezőt is, nemsokkal később volt egy-két szebb megmozdulás a francia játékosoktól, de a NAVI 10-10 után átvette az irányítást. S1mple 32/17-es K/D-val végzett a 16:11-es pálya után, ezen a ponton nemhogy a szerveren, a világon nem volt párja.

Jöhetett Nuke, a NAVI választása és egyben az egyik legerősebb pályája is (17-es győzelmi széria ugyebár). A G2 CT-ben kezdhetett, és mindenki meglepetésére komoly ellenállást is tanúsított végig - 10:5-re nyerték a félidőt. Ez a fölény mindenképpen JaCkznek köszönhető, aki ugyan a pálya elején hibázott egyet, amikor a pisztollyal hátbalőhette volna electronicot 1v1-ben, csak leesett mögé, de később több zseniális lurkjátékkal szerzett teljes kontrollt az elejtett bomba felett, ezzel is megtagadva a NAVItól a visszatérés gondolatát.

A folytatásban viszont megmutatkozott, miért is nyert 17 Nuke-ot egyhuzamban a NAVI: CT oldalon folyamatosan lopták a távolságot, miközben NiKot ki tudták zárni a játékból nemegyszer. A G2 nehezen jutott el a 15. nyert körig, de mégsem érezhették Mirage forró, lágy szelét az arcukon, ugyanis s1mple és b1t is rákapcsolt, nexa pedig mintha kifogyott volna a T-körökből. Folyamatosan az A-lerakó bevételével próbálkoztak a fegyvereskörökben, az utolsó háromban már akkora volt a vereségi bónuszuk, hogy nem kellett gondolkozni sem a vásárláson, de mindig egy-két fraggel alulmaradtak. 15:13-nál következett be a tragédia, ami a bostoni Majorhöz hasonlóan örökké kisérteni fogja NiKot: gyakorlatilag egyetlen kattintásra volt a győzelemtől egy 2v2-ben, tudta hol vannak az ellenfelei, s1mplet simán hátbalőhette volna a Deaglevel, amivel sosem hibázik, de mellélőtt és elbukták a kört.

Ezt követően hosszabbításig jött vissza a NAVI, amit majdnem meg is nyertek, miután a játék eleje óta először vették át a vezetést. Remekül olvasták a köröket, az OT utolsó körében is jó esélyük volt arra, hogy lezárják a meccset, de NiKo ekkor előállt egy gyors 3K-val B-lerakón - jöhetett a második menet. Egy rövid pillanatig úgy tűnt, a G2 talán mégis megcsinálja a csodát, és ellopja Nuke-ot, de ezt hamar rövidre zárta a NAVI, 21:19-nél egy teljesen reménytelen clutch helyzetben találta magát NiKo, electronic pedig plantolás közben lőtte le a bosnyák játékost, ezzel megnyerve életük első Majorét.

S1mple beváltotta a 2016-ban tett ígéretét, megnyerte a Majort a NAVIval. Ráadásul nem is akárhogyan: pályát sem veszítettek az egész torna alatt, ő maga pedig úgy lett MVP, hogy élete egyik legjobb formáját mutatta. Kétségkívül a csúcsra ért, de őt ismerve nincs megállás, kezdődhet a NAVI-éra. A Major talán legnagyobb meglepetése viszont csak ezután következett, ugyanis a győzelem után Boombl4 megkérte a közvetítésen a barátnője kezét, aki Moszkvából nézte végig a döntőt.

Ami pedig NiKot illeti, az ő Majorgyőzelme még várat magára. Életében másodszor játszott döntőt ilyen versenyen, az első alkalommal is hasonló módon bukott el Bostonban a FaZe-zel - igaz, akkor ő volt az esélyes. Most az esélytelenek nyugalmával jutottak el a döntőig Mirage-nak és Infernonak köszönhetően, ahol az egyéni skill és a kitartásuk hozott eredményeket, de aligha nyugszanak meg ezzel a második hellyel. A G2 és CEO-juk, Carlos filozófiáját ismerve cserék jönnek majd, hiszen nyerni akarnak, és az elmúlt két évben ez nem jött össze a NAVI ellen egyetlen LANon sem.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!