Ezeket tudjuk egyelőre a még be nem jelentett RTX 4000-szériás videokártyákról

Ezeket tudjuk egyelőre a még be nem jelentett RTX 4000-szériás videokártyákról

Vajon mennyivel lesz erősebb a jelenlegi legerősebb kártyánál, az RTX 3090-nél? Cikkünkben összegyűjtve megtalálod az eddig megjelent összes pletykát és kiszivárgott infót.

Bár nehéz elhinni, de lassan több, mint egy éve annak, hogy megjelent a piacon az első Nvidia RTX 3000 videokártya. Jelen állás szerint viszont a következő sorozat, az RTX 4000-res kártyák inkább hamarabb, mint később kerülnek a boltok polcaira. Hivatalos információ erről azonban még nem látott napvilágot, így az alábbi cikkben összegyűjtve megtalálod az eddigi összes, valóságalappal rendelkező pletykát, beleértve megjelenési dátumot, árat, specifikációt és egyebeket.

Az Nvidia többek között a Reflex-szel és a DLSS-sel próbálja egy fokkal vonzóbbá tenni saját eszközeit, illetve azokat felfelé is húzni a piacon, ezzel nagyobb teljesítményt is elérve. Jelen állás szerint legalább ezen technológiákkal az RTX 4000-res kártyák is fel lesznek szerelve.

Megjelenési dátum

Eddig az volt a trend, hogy az Nvidia mindig két évente dobott a piacra új mikroachitektúrával felszerelt kártyát. Figyelembe véve, hogy az RTX 3000 Ampere videokártyák 2020-ban jelentek meg, több mint biztonságos azt állítani, hogy a 4000-res széria 2022-ben jelenik meg.

A legfrisebb pletyka ennél pontosabb dátumot is megad: az RTX 4090, RTX 4080 és RTX 4070 ugyanis 2022 harmadik negyedévében (július-augusztus-szeptember) kerülhetnek a boltok polcaira. Arról viszont már nincsen semmi, hogy az ennél gyengébb változatok (RTX 4060 és RTX 4050 Ti) várhatóak-e, de a múltbeli tapasztalatok alapján inkább az a kérdés, hogy "mikor?", nem pedig, hogy "igen vagy nem?".

Ára

Nehéz megmondani, hogy mikor volt utoljára olyan időszak, mikor ezen eszközök árát nem emelte meg a jelenlegi alkatrészhiány, illetve a megnövekedett kereslet, mely egyaránt jelen van a kriptovaluta-bányászoknál, valamint azoknál, akik a gaming PC-jüket fejlesztenék. Sajnos sem kiszivárgott infó, sem pletyka nem látott napvilágot arról, mibe kerülhetnek ezek a kártyák, így a korábbiakból kell kiindulni.

Mind az RTX 2000, mind pedig az RTX 3000 kártyák is 499$ (kb. 163 ezer forint) ajánlott fogyasztói árral jelentek meg. Hozzászámolva a jelenlegi áremelkedést, a legnagyobb esély egy 549 dolláros (kb. 180 ezer forintos), a gyártó által megjelölt javasolt árcédula kerülhet elsőként az eszközökre - hogy aztán a boltból mennyiért vihetjük haza, az már tényleg a jövő zenéje.

Specifikáció

Komoly titkolózás övezi az új kártyák specifikációit, egy azonban így is kiszivárgott: az RTX 4080 ugyanis közel kétszer annyi CUDA-maggal rendelkezhet, mint az RTX 3080. 

Benchmark

Semmi ilyen infó nem került ki eddig még. Egyes szivárogtatók szerint viszont az új GPU kétszer akkora teljesítményre is képes lehet, mint a jelenlegi 3000-res széria.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!