Akár évente dobhat a piacra új videokártyát az Intel

Akár évente dobhat a piacra új videokártyát az Intel

A cég egyik alkalmazottjának tweetje adott alapot a következtetésre.

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy az Intel saját, Arc Alchemist videokártyái a piacra kerüljenek - a jelenlegi tervek szerint 2022 első hónapjaitól kezdve lesznek beszerezhetők ezek az eszközök. Az új kártya mindenesetre akár bele is szólhat az eddig csak az Nvidia és az AMD részvételével vívott "videokártya-csatába", főleg ha igazak a pletykák, hogy az Xe-architektúrájú kártyákból akár évente is érkezhet egy új modell.

Legalábbis az Intel egyik alkalmazottjának, Bryce Furuyának az egyik posztjából következtetnek erre egyesek. Bryce csak annyit osztott meg Twitteren, hogy a Druid videokártyák 2025-ben kerülhetnek a boltok polcaira, hozzátéve, hogy mindez attól függ, "minden rendben lesz-e" az Arc Alchemist megjelenése során. Ha viszont megnézzük az Intel közeljövőbeli terveit, az megemlít két további kártyát, a Battlemage-et és a Celestrialt, ezeket pedig az Alchemist piacra kerülése utáni évre saccolják. Ha feltesszük, hogy ez a terv marad is így, akkor ez azt jelenti, hogy 2025-ig minden évben megjelenhet egy új Xe videokártya.

Az Intel mindenesetre még az Alchemist különböző változatainak pontos megjelenési dátumait sem publikálta, így a 2025-re tippelt Druiddal kapcsolatos híreket tényleg érdemes fenntartásokkal kezelni. Az évente megjelenő videokártyák viszont segíthetnek lépést tartani a kék csapatnak többek között az Nvidiával is, akik épp most készülnek frissíteni az RTX 3000-szériájú kártyáikon, illetve erősen pletykálják már az RTX 4000-res VGA-kat is.

Ami biztos, hogy az Intel közeljövője izgalmasnak tűnik, ha már csak az Alder Lake processzorokra gondolunk. De például az Arc Alchemist videokártyák is az RTX-ek közvetlen riválisa lehet az előzetes hírek alapján, bár ezen szavakat érdemes megtartani a kártya megjelenéséig, hogy kiderüljön, a Xe-architektúra mennyire képes tartani a lépést.

Ha pedig tudja is, kérdéses, hogy hányan mondhatják majd el magukat az egyik Intel-kártya tulajdonosának: a továbbra is jelen levő félvezetőhiány; a magas kereslet, és az annak megfelelni nem tudó kínálat az Alchemistnél is készlethiányt okozhat, főleg ha hozzátesszük, hogy az Intel már korábban bejelentette, nem fogják korlátozni sehogyan sem, ha valaki kriptovaluta-bányászatra használja eszközüket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!