Minden idők egyik legjobb játéktrailerjében is felbukkant Kóbor János, az Omega frontembere

Minden idők egyik legjobb játéktrailerjében is felbukkant Kóbor János, az Omega frontembere

Elhunyt Kóbor János, az Omega frontembere, akinek dala még minden idők egyik legjobb játéktrailerjében is felbukkant. Mi így emlékezünk rá!

78 éves korában koronavírus komplikációk miatt elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A 70-es években Magyarország egyik legnagyobb Rockzenekara a Liszt Ferenc díjat és a Kossuth díjat is bezsebelte, ráadásul a magyar könnyűzene máig meghatározó alakja volt az együttes és maga Kóbor János is.

Sikerslágerük, a Gyöngyhajú lány nem csak hazánkban, de még nem is csak Európában, hanem a tengerentúlon is hatalmas sikert aratott. Részben annak köszönhetően, hogy az amerikai rap egyik legmeghatározóbb alakja, Kanye West is feldolgozta a dalt. Akkoriban mindebből nagy botrány is kerekedett, hisz egy forintot sem fizetett mindezért West, ám végül egy pert elkerülve 100 ezer dollárt kapott az Omega és a Hungaroton kiadó is.

Sokan viszont már nem emlékezhetnek rá, hogy az Omega dalát egy lengyel játékkészítő cég is felhasználta minden idők egyik legjobban megkomponálta traileréhez, amely szerencsére egy remek játékos is hozott. Ez nem más, mint a This War of Mine, amely a szokásos lövöldözés helyett bemutatja a háborúk igazi arcát, méghozzá pont a hozzánk legközelebb álló modern polgárháborút, a Délszláv konfliktust. A 90-es években történt háborúban a Szerbek, a Bosnyákok, a Horvátok, a Szlovénok, a Montenegróiak, a Koszovóiak és a Macedónok is részt vettek, Európa egyik legvéresebb polgárháborúját létrehozva, mely 10 évig tartott.

Ennél tökéletesebb helyszín nincs is egy olyan játékra, amely a civilek szemszögéből mutatja be a háború horrorát, amikor csak a túlélés a fontos és gyakorlatilag senkiben sem bízhatunk meg. Egy próbát mindenféleképpen megér az oldalnézetes stratégiai-kalandjáték. Nem is húznám viszont tovább a szót, íme a játék 2014-ben megjelent trailere, amely az Omega slágerével vált igazán teljessé.

Kövess Minket!