Így tanult 2021-ben néhány patkány Doomozni egy magyar fejlesztő jóvoltából

Így tanult 2021-ben néhány patkány Doomozni egy magyar fejlesztő jóvoltából

Csak nehogy idén meg összefusson velük valaki egy játékban, kitudja mennyit fejlődtek azóta.

A Doom több szempontból is a videójátékok egyik kuriózumának számít. Nem csak azért mert 1993-ban az id Software szinte egy új műfajt teremtett vele, hanem mert azóta elképesztően sok FPS játék táplálkozott ebből a címből. Azóta pedig nem csak számtalan folytatást kapott, de az első részeit lassan már nincs olyan eszköz - mely memóriával és tárhellyel rendelkezik -, melyen ne lehetne elfuttatni. 2021 viszont még ennél is cifrább fordulatot hozott, kiderült ugyanis, hogy a patkányok is élvezik a Doom 2-t.

Ez az elképesztő koncepció Tóth Viktor fejéből pattant ki, aki egy neuromérnök, és kifejezetten rágcsálóknak hozott létre egy speciális eszközt. Ehhez pedig a Doom 2-t használta fel, melyben megalkotott egy nagyon leegyszerűsített, gyakorlatilag egyenes pályát, ezáltal tesztelte le a patkányokat. A cél az volt, hogy ez a mondhatni olcsó (2000 dollár körüli) VR-szett emberi beavatkozás nélkül tudja képezni a patkányokhoz hasonló rágcsálókat. Előnye, hogy nem korlátozza le őket túl nagy mértékben, valamint nem is veszélyezteti az állatok testi épségét. Az idegtudományokban végzett kutatásokat könnyítheti meg hosszú távon egy ilyen eszköz, ami automatizál bizonyos folyamatokat, kísérleteket.

A magyar tudós elemzése szerint a patkányok képesek 300 foknál nagyobb szögben is látni, ezért kellett ehhez a kísérlethez egy hajlított kijelzővel rendelkező monitor. Az alkatrészeket 3D-s nyomtatóval sikerült létrehozni, miközben a kisállatok reakcióját lézeres mozgásérzékelők követik nyomon. A fehér gömbhöz rögzített görgők hagyományos számítógépekhez használt egerekből lettek átültetve ebbe a szerkezetbe. Viktor a patkányoknak cukros vizet adott, ez volt az úgy nevezett jutalom a sikeres előrehaladásért cserébe. Ha viszont hibázott valamelyik, tehát például falnak ment az egyik jószág, akkor egy erőteljes levegőkoncentrátummal jelezték ezt nekik, hogy nem jó amit csinálnak. Ezzel a módszerrel pedig az állatok még a felbukkanó ellenfelet is sikeresen likvidálni tudták. Hogy pontosan ez a való életben miként is nézett ki, azt itt most megtekinthetitek:

A patkányokat egyébként a Doom legendás fejlesztőinek tiszteletére Romerónak, Carmacknek és Tomnak nevezte el Viktor (John Carmack, John Romero és Tom Hall fejlesztették az 1993-as Doomot Kevin Clouddal és Adrian Carmackel együtt).

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!