Az Egyesült Királyságban már van a videójátékfüggőknek fenntartott klinika

Az Egyesült Királyságban már van a videójátékfüggőknek fenntartott klinika

Az elmúlt esztendőben sokaknak segíteni is tudtak a problémájuk leküzdésében.

Ez egy érzékeny téma, mert valószínűleg a technológia, és ezáltal a számítástechnika fejlődésével egyre inkább a mindennapunk részévé válik a digitális szórakozás, ergo nehéz megmondani, hogy mi is számít függőségnek ebben a témában. Másfelől viszont nem lehet elmenni a jelenség mellett szó nélkül, hiszen egyre több - leginkább talán a fiatalokat - embert érintő problémáról van szó. A virtuális világ ugyanis sok esetben szinte tényleg rabul tudja ejteni az egyes személyeket, melynek már káros hatásai is megmutatkozhatnak.

Nem árt azt is látni, hogy korábban, egészen pontosan 2019-ben a WHO már tett egy igen kényelmetlen bejelentést, miszerint hivatalosan is betegségként tartják számon attól az esztendőtől kezdődően a videójátékfüggőséget. Ennek apropóján az Egyesült Királyságban megalapították a National Centre for Gaming Disorders elnevezésű klinikát, ahol az ezzel a problémával küzdő személyeknek igyekeznek segíteni.

Érdemes azt tudni, hogy a szigetországban nagyságrendileg 44 millió aktív játékos van, aki ilyen vagy olyan formában leül a számítógép vagy konzol elé. Ehhez képest az intézményben eleddig 300-nál is több személyt kezeltek, és ebből 2021-ben jelentkeztek csak 200-an. Az ebből világosan látszik, hogy a COVID19 által előidézett karanténos időszakok jócskán rátettek egy lapáttal, és még több időt lehetett videójátékokkal tölteni, mint ezelőtt. A páciensek közül 89 százalék férfi volt, és leginkább tizenévesek alkották a kezelést kapó személyek listáját.

A 44 milliós táborhoz képest egyébként szinte eltörpül a fentebb említett létszám, és ezzel azért a klinika vezetése is tisztában van. Becky Harris vezető a következőket nyilatkozta a témában:

"Teljesen megértjük, hogy a gaming rengeteg ember számára egy nagyon pozitív dolog. Mi arról a nagyon kevés emberről beszélünk, akiknek ez olyan nagy problémát okoz, ami már negatívan befolyásolja a mindennapjaikat és gátolja őket abban, hogy érvényesüljenek az élet más területein."

Továbbra is nagyon nehéz megállapítani egyébként, hogy mikor nevezhető valaki függőnek a videójátékok terén, de még csak arról sem lehet egyértelműen beszélni, hogy mi számít károsnak egy embernél. Mindenesetre azok, akik úgy érzik, hogy segítségre van szükségük az Egyesült Királyságon belül most már tudják hova érdemes fordulni ezzel kapcsolatban.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: wccftech.com

Kövess Minket!