Ezek voltak a CES 2022 első napjának legizgalmasabb bejelentései

Ezek voltak a CES 2022 első napjának legizgalmasabb bejelentései

A show-t végül az Nvidia vitte el, de az Intel és az AMD sem volt adós a terveivel.

2022. január 5-én kezdődött a CES (Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) 2022-es eseménye. A január 8-ig tartó kiállításon több nagyobb gyártó is képviseltette magát, az AMD, Nvidia és Intel sem volt adós a bejelentésekkel. A zöld csapat végül tarolt is saját híreivel, de az AMD és az Intel is "két fronton" igyekezett felfedni a terveit.

Intel

Az Intel nem szeretne kimaradni abból a versenyből, amelynek résztvevői jelenleg még az AMD és az Nvidia, a videokártya-piacon nagyobb szerepet szeretne vállalni az Alchemist kódnevű eszközeivel. Ezek a kártyák az év elején várhatóak, azonban sem pontos dátumot, sem pedig specifikációkat nem kaptunk még az Arc-sorozatú VGA-król: annyi biztos, hogy leghamarabb a második negyedévben érkeznek ezek.

A Xe Super Sampling Tech (XeSS)-ről viszont újabb infókat tudtunk meg. Ez a technológia lenne az Intel válasza az Nvidia DLSS-ére és az AMD FSR-ére, azaz ők is szeretnének egy kis extra teljesítményt kisajtolni az eszközből anélkül, hogy az extra erőforrást igényelne. A XeSS-t - a DLSS-hez hasonlóan - egy mesterséges intelligencia alapján használnák a kártyák, és több nagyobb gyártó, például a Ubisoft, Kojima Productions, IO Interactive is jelezte, hogy támogatni fogják játékaikban. Többek között a Death Stranding Director's Cut PC-s portja (amelyet szintén ezen a kiállításon mutattak be) lenne az első olyan játék, amelyben ez a támogatottság megtalálható lenne.

Az Intel ezen kívül bemutatta a 12. generációs Alder Lake processzorait is: a legerősebb ezek közül az i9 12900 HK lesz, amely 6 magon és 20 szálon fog dolgozni, míg legfeljebb akár 5 GHz-es órajelre is képes lesz, mindezt legfeljebb 115W-os fogyasztás mellett.

AMD

Az AMD legnagyobb bejelentése kétségkívül a belépőszintű kártyája, a Radeon RX 6500 XT, amelyre nem is kell sokat várnunk, január 19-étől már be is szerezhetjük magunknak, ha ilyen eszközben gondolkoztunk. Bár a kártyára 199 dolláros (kb. 64 ezer forintos) javasolt fogyasztói árat adott meg az AMD, nem lenne nagy meglepetés, ha ennél jóval drágábban juthatnánk hozzá egy ilyen eszközhöz. Az RX 6500 XT elsősorban a fullHD felbontással is megelégedőket célozza meg, viszont a benchmark tesztek alapján remek teljesítményre lesz képes a legújabb címeket is futtatva.

A Zen 4 processzorokról is említett néhány szót az AMD vezérigazgatója. Dr. Lisa Su mutatta be a gyártó processzorainak legújabb generációját, amely búcsút int az eddigi AM4-es foglalatnak, egyúttal ez lesz a Ryzen 7000-széria is. A CPU a legújabb eszközöket, mint például a DDR5-ös RAM-okat és a PCIe 5.0-t is támogatni fogja.

Nvidia

Az Intelhez és az AMD-hez hasonlóan az Nvidia is számtalan hírrel szolgált az 1. napon. Egyfajta válasznak is tekinthető az AMD Radeon RX 6500 XT-re a január 27-én érkező RTX 3050-es kártya. A VGA körülbelül hasonló specifikációkkal rendelkezne, mint riválisa, saját márkán belül maradva viszont a GTX 1650-hez hasonlítható - emellett támogatja majd a DLSS-t és a ray tracinget is.

A show-t pedig végül "el is vitte" a zöld csapat, ugyanis bejelentették a régóta pletykált RTX 3090 Ti-t is. A 24 GB VRAM-mal érkező kártya körülbelül 11%-kal lesz erősebb, mint a sima RTX 3090-es változatTöbb információt azonban nem tudtunk már meg az eszközről, beleértve bővebb specifikációkat, javasolt fogyasztói árat, vagy hogy mikortól lesz elérhető, a következő hónapban ígért bővebb ismertetőt az Nvidia.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!