Térhajlítás – AOC CQ32G2SE/BK monitor teszt

Térhajlítás – AOC CQ32G2SE/BK monitor teszt

Az AGON by AOC ívelt monitorának látogatása óta teljesen új szemszögből látjuk a világot.

Régóta játszom egy második monitor beszerzésének gondolatával, és sokszor szemeztem már a különböző ívelt kijelzős modellekkel is, most pedig eljött az ideje, hogy összetegyem a két kezem. Befutott ugyanis hozzám az AGON by AOC színes látképpel díszített dobozú monitora, a CQ32G2SE/BK, ami mindkét vágyamat valóra váltotta.

Gyermeki izgalommal láttam neki az egyébként az elképzeltnél is nagyobb doboz becipelésének, majd kiürítésének, és felkészültem szüzességem elvesztésére. Bevallom ugyanis férfiasan, hogy valószínűleg, részben megszokásból, de ha monitorvásárlásra került a sor, mindig reflexből a hagyományos, „lapos” kijelzők felé vettem az irányt, így a CQ32G2SE/BK lett számomra a nagy első. A hungarocellek fogságából kiszabadítva egész könnyen sikerült felpattintanom futurisztikus lábazatát, és valahogy felügyeskedni asztalomra, a 27-es képátlójú monitorom mellé. Hát, mit ne mondjak, pont kényelmesen elférnek egymás mellett, pedig az asztal sem aprócska.

A száraz adatokat nézve nem gondoltam, hogy 31,5-ös képátlójával olyan hatalmas lesz az eltérés, a gyakorlatban azonban a CQ32G2SE/BK egy igazi óriásnak bizonyul, persze abszolút jó értelemben. Fekete-vörös színvilága és kialakítása igazán modern külsőt kölcsönöz neki, vékony keretét pedig alig lehet észrevenni használat közben. Utóbbinak köszönhetően remekül társítható akár több CQ32G2SE/BK-val. A beállítások roppant egyszerűen és praktikusan vezérelhetők a monitor alsó peremén elhelyezett apró nyomógombokkal.

Ha munkáról van szó, méreteivel és 16:9-es képarányával akár két kijelzőt is könnyedén kiválthat, és remekül alkalmazható multitask feladatokra is. 2560x1440-es Quad HD felbontásával elképesztő látványt nyújt, legyen szó filmekről, játékokról, vagy akár egyébként dögunalmas Excel táblákról. Esetünkben nyilván a játék kapta inkább a hangsúlyt, amin nagyot dob a 165 Hz-es frissítési ráta és az 1 ms válaszidő is, a FreeSync Premium előnyeiről nem is beszélve. Az élményt kifejezetten adott műfajokra szabott profilok közül válogatva finomhangolhatjuk tovább, de persze, ha úgy tartja kedvünk, manuálisan is elveszhetünk a csúszkák és lehetőségek rengetegében.

A CQ32G2SE/BK felszereltsége portok tekintetében két HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.2 és egy fejhallgató bemenet, lábazatának köszönhetően pedig könnyedén beállíthatjuk a számunkra megfelelő betekintési szöget is. Az abszolút korrekt teljesítményt nyújtó beépített hangszóróknak hála ezen a téren még plusz eszközre sem kell feltétlen beruháznunk, de persze egy fejhallgató mindig jó alternatíva lehet. És, hogy pontosan mennyiben más élmény egy hagyományos után egy ívelt monitor? Nos, nem mondanám, hogy kvázi VR-hatást kell elképzelni, azonban tény, hogy ez az ívelt kialakítás nagyban növeli a játékokban és világukban való elmerülés mértékét.

Mégis kinek ajánlanám a CQ32G2SE/BK-t? Alapvetően mindenkinek, bár kizárólag irodai munkára kár lenne elvesztegetni az adottságait. Ha valakinél azonban játékok is rendszeresen előkerülnek, akkor mindenképp érdemes lehet elgondolkodni rajta, mert ugyan 115-130 ezres árcédulájával talán nem a legolcsóbb alternatíva, de teljesítményével és lehetőségei tárházával abszolút visszahozza az árát.

Szerző: Charlie Firpo

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!