Mitől lehetne igazán jó az MK film folytatása? Elmondjuk!

Mitől lehetne igazán jó az MK film folytatása? Elmondjuk!

Nagyon nem úgy sikerült a reboot, ahogyan azt egy igazi rajongó elvárhatta volna, de még nincs minden veszve.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Outworld. A külső világ császára úgy gondolta elég erős ahhoz, hogy minden környező világot bekebelezzen, ez a törekvése pedig remekül haladt, míg nem egy szép napon bele nem tört a bicskája a Föld nevű bolygóba. Bár 9 tornát csatlósai megnyertek, a tizediket végül elbukták, így az ősi istenek szabályai szerint nem lett volna joga lerohanni azt. A Mortal Kombat tornáján bizonyítottak a földi halandók, élükön a Liu Kang, Johnny Cage és Sonya Blade trióval, akiket a villámok istene Raiden segített. Nem sok ellenféllel kellett szembenézniük, de ők annál halálosabbak voltak, Sub-Zero és Scorpion mellett Kano, valamint Reptile kapott még helyet az első epizódban, bár utóbbi rejtett karakterként jelent csak meg. A torna legjobbja pedig lehetőséget kaphatott a legyőzhetetlennek hitt Goro herceggel szemben. A végső boss nem más volt, mint a császár boszorkánymestere, Shang Tsung, őt pofozta ki végül a nadrágjából “Lyú Keng”. Nagyvonalakban erről szólna az első epizód, mely 1992-ben jelent meg játéktermi gépekre. 

Nem túl acélos, mély vagy csavarokban gazdag a sztori igaz? Mégis a torna, a karakterek, a megalkotott világ és a játékmenet olyan klasszikussá emelte ezt a címet, amely 30 éve nem csak a bunyós, de úgy en bloc a videójátékos piacot is meghatározza. Ki ne akart volna vagy akarna Sub-Zero vagy Scorpion bőrébe bújni kiskorába vagy felnőtt fejjel? Ráadásul a brutalitása szinte egyedülálló a maga nemében, senki nincs biztonságban, ha ezek a harcosok találkoznak. A monitorokon bámulva a durvábbnál durvább kivégzéseket, kombókat, speciális támadásokat az emberben felmegy az adrenalin és élvezettel püföli a másikat, ha pedig véget ér a meccs szinte gondolkodás nélkül indítja is a következő bunyót. Ez az a hatás, amit nem sok játék tud visszaadni, pláne nem ennyi idő után.

És talán valami ehhez hasonlót várna el az ember a filmvásznon is. Ezt igyekeztek visszaadni 1995-ben az első résszel, ami többé kevésbé, az akkori technikával sikerült is, aztán elkészült a folytatás, na azt hagyjuk is gyorsan. Majd jött a reboot és amilyen ígéretes volt a trailer, maga a film annyira szar lett. Nem fukarkodok a kifejezéssel, de egyszerűen hihetetlen volt látni az első 10 perc után azt a blődséget, amit összevissza firkáltak a forgatókönyvbe. Elemezni nem szeretném, arra sok kritikát talál az ember a neten, de néhány dolgot mégis kiemelnék. A karakterekkel, szinte mindenkivel, kivétel talán csak Sub-Zero és Scorpion, cudarul bántak, köszönőviszonyban sincsenek a játékbeli énjükkel. Sonya tényleg leáll egyezkedni halálos ellenségével Kanoval? És mindezt teszi ilyen nevetséges párbeszéd formájában? Raiden egy sehonnai bitang ember, aki fel sem tűnt volna, ha nem szerepel a filmben? A Netherrealm Studios is csínján bánik a teljesen új szereplők bemutatásával, mert sok esetben ők is ráfaragtak már az ilyesmire, erre a reboot rögtön egy eddig nem látott karakter köré építi a filmet? Nonszensz. Az Outworld csapat meg, legyen elég annyi, hogy Gorot jobban nem nagyon tudták volna megalázni. 9 torna veretlen bajnokát egy amatőr, magát éppenséggel felfedezni igyekvő (filmbeli egyetlen harcát is elveszítő) ifjonc veri bucira egy sufni bunyóban. Ezen mondatokat leírva is fizikai fájdalmat éreztem. A sort pedig lehetne folytatni és bár lehet erősen fogalmazok, a játékon belüli sztorik és karakterek bemutatásai – persze van jó pár selejt epizód köztük is – sokkal, de sokkal jobban össze vannak rakva. Nem véletlenül lett a franchise kultikus ugyebár.

Mivel azonban ez egy új sorozat első részeként volt látható, így reménykedhetünk benne, hogy a folytatás csak jobb lesz. Íme néhány ötlet, amitől tényleg működhet a dolog. Cole Youngtól meg kell szabadulni, például az MK2-ben látott megoldással, mikor Johnny Cage az első 5 percben megmurdel. Tovább bármilyen ikonikus karakter is kerül be a második részbe, legyen súlya vagy némi mélysége, hogy tényleg van SZEREPE a történetben. Ne csak bedobálják és hagyják vergődni a kisebb vagy nagyobb rajongótáborral rendelkező harcosokat. A torna szinte kötelező, viszont nem ártana, ha érződne a tétje. Ez mégiscsak a 10. viadal és hát ezen áll vagy bukik a Föld jövője. Linden Ashby is poénkodott Cageként anno, mégis volt néhányszor olyan érzése az embernek, hogy tényleg csak egy hajszálon múlik a bolygó sorsa. 

Végül pedig, ha már a sztoriban nem is akarnak virítani vagy valami mélyebb mondandóval ellátni a narratívát, legalább a bunyókra ne sajnálják a pénzt, időt és energiát. Szánalmas volt látni a kapkodó kamerát és a szegényes koreográfiát. Ez még nyilván nem lenne elég, de sokat segíthetne, ha tényleg fasza és látványos verekedésekkel tarkítanák az amúgy brutális küzdelmeket. 

A látszat ellenére a Mortal Kombat... nem a halálról szól... hanem az életről. Szóval adják már meg a neki járó tiszteletet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!