coldzera: „Már nem csak a CS foglalkoztat, hanem a jövőm is”

coldzera: „Már nem csak a CS foglalkoztat, hanem a jövőm is”

Coldzera a Liquid legyőzése után beszélgetett a HLTV-vel a 00NATIONről és jövőjéről.

A 00NATION az amerikai RMR-on versenyez jelenleg, a brazil-argentín csapat coldzerát leszámítva tapasztalatlan és fiatal játékosokból áll, de a Liquid ellen így is meglepetést okozva nyertek a nyitómeccsükön. Ezt követően két nagyobb pofonba is beleszaladtak a Complexity és az EG ellen, tehát az 1-0-ás állásuk gyorsan 1-2-re fordult, de még így is van vajmi esélyük elcsípni az utolsó továbbjutó helyet: ha megnyernek két Bo3-at szerdán és csütörtökön, majd a három 3-2-es csapatok minibajnokságán is győztesként kerülnek ki.

A Liquid elleni 16:8-as Dust2-győzelem után viszont még egy kevésbé stresszelt coldzerával beszélgetett a HLTV. Az interjúban a 00NATION-ben eddig eltöltött hónapokról esett szó leginkább. A brazil írányító számára nem újkeletű ez a kihívás, már az SK-ban is sokat segített FalleNnek, de fiatal játékosokkal az alsóbb tierekben nagyobb teher alatt van. Mint mondta: „Tudom hogyan kell kör közben változtatni és hogyan használható a már kialakított helyzet. Van négy srác mellettem, akiknek elképesztő aimje van, nekem pedig megvan az eszem, és ha clutchokra van esélyem, akkor clutchokat fogok nyerni.” Az RMR-on a LAN-környezet miatt könnyebbnek érzi a dolgát, mert nem játszik senki sem olyan őrülten, mint online.

A játékosain végigszaladva elmondta, hogy kivel és min kellett dolgoznia az elmúlt hetekben. Leo_drk-nek a kommunikációja volt gyenge, olykor pánikolt, ezért le kellett nyugtatni. Vsm szerinte nagyon jó aimer és okos játékos, de neki és Leo_drk-nek is a jó alapok ellenére szervezetlen volt a játéka. Try-jal nem volt különösebb probléma, egyedül a kommunikáció sebességén kellett dolgozniuk, mert argentínkét a portugál nem az anyanyelve. MalbsMd esetében viszont még ez sem volt akadály, mert jó a portugálja, csak kicsit szokni kellett, ha gyorsan beszél, akkor is megértsék. A két argentín játékstílusa persze nem tökéletes szerinte, de ezen is dolgoznak, főleg az ezzel kapcsolatos gondolkodásmódon. Coldzera szerint hallgatnak rá a többiek, ami jó dolog, mert sokat vár el tőlük: „amikor fiatal voltam, én is ezt csináltam és működött az életemben, a játékomban és nagyon jó lettem, szóval próbálom ezt csinálni velük is. Keményen dolgoztatom őket és követnek, nagyon ügyesen játszanak.”

A csapat elvárásai is szóba kerültek. Coldzera szerint a tapasztalatszerzés most a legfontosabb. „A Liquid elleni meccs előtt azt mondtam nekik, hogy »ez egy kemény mérkőzés lesz, de ha nyerünk, akkor előrébb lépünk. Ha veszítünk, akkor is rendben leszünk, mert jók. Ők egy jó csapat.«” Majd hozzátette, hogy az online elszenvedett selejtezős vereségeik után fontos a jó légkör kialakítása is a csapaton belül.

Nagy beszédtéma még az RMR-on az, hogy FalleNék is lejutottak az Imperiallal, ezért megkérdezték coldzerát a HLTV-sek, hogy szeretne-e játszani ellenük. Erre igennel válaszolt és nem kerülgetve a forró kását – miszerint egy ponton lehetősége lett volna csatlakozni hozzájuk – elmondta: „Különböző utakon járunk, igaz? Ők Észak-Amerikában akartak élni, én meg Európában. Ha van egy esélyed olyan országban élni Brazílián kívül, ahol öt éven belül útlevelet kaphatsz, az nagy lehetőség férfiként és emberként a növekedésre. Már nem csak a CS foglalkoztat, hanem a jövőm is. Van egy barátnőm, valószínűleg a feleségem is ő lesz. Szóval a jövőmön is gondolkozom és nekem fontos volt, hogy az Európában legyen.”

Európa tehát fontos szempont volt a csapatválasztásban, a 00NATION pedig a játékosokat is megadta neki ehhez. Még két-három évig látja magát játszani, addig pedig ezeket a tehetségeket szeretné gondozni. „Kicsit kimerült vagyok, ezért csak segíteni akarok nekik, hogy önmaguk legjobb verziójává váljanak, és megpróbálom elvezetni őket a jövőbe.” Ezt követően valamilyen háttérszerepben képzeli el magát a szervezeten belül, bár nem határozta meg, hogy edzőnek állna vagy mit is szeretne csinálni pontosan.

A 00NATION legközelebb szerdán játszik az amerikai RMR-on Bukarestben, ahol egyelőre ismeretlen még az ellenfelük, mert a sorsolás csak a meccsnap végén történik meg. 1-2-es állással jelenleg a kiesés elkerülése a cél számukra.

Borítókép: HLTV/brcho

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!