AMD-kártyával szereltek fel egy Steam Deck-et

AMD-kártyával szereltek fel egy Steam Deck-et

A kísérlet a Valve egyik korábbi ígéretét is magabiztosan támasztotta alá.

Igen kreatív módon mutatta meg az ETA Prime YouTube-csatornája, hogy bővíthető külső videokártyával a Steam Deck. A Valve kézikonzolját ugyanis az egyik legjobb VGA-val párosították össze, ez pedig egyből utat is adott a képzelőerőnek, hogy vajon milyen egyéb megoldásokkal lehet még felturbózni a Steam Decket.

Önmagában a Steam Deck elég korlátozott a bővíthetőséget tekintve, az USB-C csatlakozója ugyanis nem támogatja a Thunderboltot. Ezt megkerülve az ETA Prime egy M.2 – PCIe 3.0 átalakítót használtak, így kötötték össze a videokártyát a Deck belső SSD-csatlakozójával. Nvidia-kártyát használva így sem jártak szerencsével, az AMD Radeon RX 6900XT-t meghajtva viszont már érdemi eredményt sikerült elérniük.

Itt pedig nem álltak meg. A videokártya áramellátását egy külső tápegységgel biztosították, és mivel a Deck M.2-csatlakozóját a VGA használja, ezért egy MicroSD-kártyán keresztül egy Windows 11 operációs rendszert is elindítottak ezen az eszközön, gyakorlatilag egy elég érdekes asztali gépet varázsolva belőle.

Az eszköz „problémás" részének így a processzora bizonyult, amely nem volt elég erős ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudják használni az RX 6900XT képességeit. Ezzel együtt azonban teljes mértékben élvezhető mértékben tudtak olyan erőforrásigényes játékokat is futtatni rajta, mint a Cyberpunk 2077, vagy a God of War. A kísérlettel mindenesetre bizonyították a Valve korábbi szavait, akik akkor azt nyilatkozták, hogy a Steam Deck hasonló „szabadságot" fog kínálni a kísérletezéshez, mint egy hagyományos asztali számítógép.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(borítókép)

Kövess Minket!