Mikor érnek a CS:GO profik a csúcsra?

Mikor érnek a CS:GO profik a csúcsra?

Egyszer a sztárokat is utoléri az idő, csak az a kérdés, hogy mikor.

A HLTV a saját statisztikái alapján arra kereste a választ, hogy a legjobb profi CS:GO játékosok – akik évente bekerülnek a HLTV Top 20-ba – romlanak-e egyéni teljesítményben a korukkal egyenes arányosságban. A válasz nyilvánvalóan nem egyszerű igen vagy nem, mert a listára kevés nagyon fiatal vagy e-sportos értelemben véve idős játékos kerül fel évről évre, így a 18-29 év közötti mintára szűkült a kutatás. Ráadásul a hektikusabb, feltűnőbb szerepekben (sztár AWP-s, rifler) könnyebb felkerülni a HLTV Top 20-ra, mint irányítóként vagy támogatójátékosként. De néhány érdekesebb pontot ezek ellenére sikerült találni a minta alapján.

Az első ábrán láthatjuk, hogy az összesen 79 játékosból álló minta (2015-2019 Top 20) bizonyos koroknál alulreprezentált. Viszont az is szépen kirajzolódik, hogyan csökken a korral a KPR, vagyis a körönkénti killek aránya. Ezen felül furcsa felfedezés lehet, hogy a játékosok jellemzően 20 évesen érik el a csúcsot, majd innen folyamatosan megy lefelé a fragelési képesség.

Forrás: HLTV

Néhány korai CS:GO sztár statisztikáit nézve az látszik, hogy ők később, 20-24 éves koruk között érték el a legjobb teljesítményeiket, így GeT_RiGhT, kennyS, olofmeister és coldzera is. Bár a svédek 2015 után még az átlag feletti korukkal is képesek voltak kitűnni a csapataikból, a visszaesés jól látható és nagyobb is, mint a francia vagy a brazil esetében.

Forrás: HLTV

De vannak olyanok is, akikre nem lehet ráhúzni a szabályt, jellemzően azért, mert idősebben kezdenek tier 1-ben játszani, tehát hamarabb be sem kerülhettek volna a HLTV Top 20-ba. huNter-, saffee, valde mind ilyenek. f0rest viszont azzal tűnik ki, hogy milyen sokáig volt képes tartani a szintjét, még 2015 után, 26-27 évesen is a világ egyik legjobbja volt. Vagy ott van h0bbit, aki gyakorlatilag kétszer is megérkezett: egyszer újoncként 23-24 évesen a majorgyőztes Gambittel, majd 26-27 évesen ismét az új Gambit-felállás veteránjaként. Ami pedig s1mplet illeti, az ukrán sztár egyelőre minden törvénnyel szembemenve évről évre egyre jobb lesz, nem volt még olyan éve, amikor 0.8 alatti KPR-t produkált volna.

Forrás: HLTV

Sok olyan tényező van, amivel ebben a kutatásban nem tudtak érdemben foglalkozni. Például mi történik akkor, ha egy játékos idővel szerepet vált, de továbbra is sikeres marad, csak már nem a fragelésére van feltétlenül szükség, hanem a tapasztalatára. Vagy például megnehezíti a karrierek hosszának felmérését az, hogy egyes játékosok visszavonulnak, vagy kisebb csapathoz mennek, ahol nem olyan a nyomás, nem olyanok az ellenfelek és így ugyan kikerülnek a top 20-ból, de egyénileg azon a szinten is hasznosak maradnak. Szerepek szerint nézve vannak irányítók 30 felett a top 30 csapatban, de AWP-sből a legidősebb is 28.

Forrás: HLTV

A majorgyőztesek átlagéletkora is egybevág azzal, hogy a korai 20-as éveikben a legjobbak a CS:GO profik. Csak három olyan csapat volt a történelem során, akik 24 év feletti átlagkorral Majort nyertek: a Virtus.pro és a NIP 2014-ben, egy kevésbé kompetitívebb időszakban, valamint a Gambit 2017-ben meglepetésszerűen. Zeusék ráadásul nem is voltak annyira közel ehhez az átlaghoz a maguk 27 évével AdreN, Dosia és az ukrán irányító miatt.

Forrás: HLTV

Azt viszont a prezentált statisztikák alapján sem mondhatnánk, hogy a CS:GO játékosoknak szavatossága lenne. Talán azt lehetne állítani, főleg a HLTV Top 20-as minta miatti szűk keretek miatt, hogy a sztárjátékosoknak ritkán adatik meg, hogy sokáig nagyon jók legyenek. Lehet ennek oka a motiváció, az egészség, család vagy a reflexek, szinte bármi. Ahogyan f0rest, olof vagy KennyS is lassan eltűntek az élmezőnyből egy hosszú karrier végén, úgy egynapon s1mple vagy NiKo is hátrébb kell lépjen az újabb generációnak teret adva. De jelen állás szerint ez még odébb van.

Borítókép: HLTV/ESL

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!