Johnny Depp átka döntheti romba a Legendás állatok filmek jövőjét

A Dumbledore titkai nem csak vegyes fogadtatásban részesült, de a kasszáknál sem teljesít jól. 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Harry Potter franchise legújabb darabjának számító Legendás állatok: Dumbledore titkai című film rossz csillagzat alatt született. A készítőkre alapvetően hatalmas nyomás nehezedett, hiszen jóvá kellett tenniük Grindelwald bűntetteit, a produkciót ráadásul már az előkészítési fázisban folyamatos botrányok és előre nem látott külső körülmények árnyékolták be, amik végzetes hatással lehetnek az öt részesre tervezett széria jövőjére is. 

J.K. Rowling például a második film után került pejoratív értelemben a figyelem középpontjába az LMBTQ közösséget érintő kijelentéseinek és esszéinek köszönhetően, az írónő markáns véleménye pedig annyira kiverte a biztosítékot a rajongók körében, hogy sokan halálos fenyegetések írásától sem riadtak vissza és még a Harry Potter könyveiket is elégették. Mire megérkezett a koronavírus világjárvány, a fandom már erősen megosztott volt és rengetegen fordultak el a varázsvilágtól, az igazi PR csapást viszont a szereplőgárda mérte a szériára. Első körben az egyik mellékszereplőt játszó Kevin Guthrie került botrányba, ugyanis szexuális erőszakkal vádolták meg, amiért később három éves börtönbüntetést kapott és távoznia kellett a projektből, az igazi katasztrófa mégis 2020 novemberében érkezett, amikor a Warner Bros. „megkérte" a Gellert Grindelwaldot alakító Johnny Deppet, hogy lépjen vissza a szereptől.

A stúdió vélhetően azért döntött így, mert a színész viharos válása és pervesztése a The Sun bulvárlap ellen túlságosan nagy negatív sajtó és közösségi visszhangot generált és a sztár neve a „feleségverő" jelzővel kiegészítve nem csengett már olyan jól a vezetőségi körökben. A hollywoodi Me Too-mozgalom árnyékában megerősödő cancel culture, azaz eltörléskultúra ismeretében a lépés vállalati szempontból érthető volt, a fejesek azonban elfelejtették, hogy Johnny Depp így is a világ egyik leghíresebb és legnagyobb rajongótáborral rendelkező csillaga és kirúgása nem csupán olaj, hanem egyenesen napalm lesz a tűzre. A rajongók természetesen páros lábbal álltak bele a helyzetbe, folyamatosan érkeztek például a petíciók és a film, illetve a Warner elleni bojkottra felszólító megmozdulások, különösen annak tekintetében, hogy az ex-feleség Amber Heard-öt semmilyen szankció nem érte és továbbra is megtarthatta helyét a stúdió Aquaman projektjében. 

A készítők persze igyekeztek csitítani a közfelháborodást és ismét eltolták a premiert, az új Grindelwald szerepére pedig sikerült megnyerniük Mads Mikkelsent, akire így hatalmas teher nehezedett. A színész egy interjú során el is mondta, hogy kreatív öngyilkosság lett volna Depp játékát és az általa hozott karaktert lemásolni, ezért inkább a saját verzióját láthatjuk a vásznon. Mikkelsen alakítását egyébként dicsérték a kritikusok, mindez azonban önmagában nem mentette meg a filmet, ami a szakma általános álláspontja szerint pocsék lett, ráadásul a tengerentúli kasszáknál csupán 42 millió dollárt harácsolt össze a nyitóhétvégén. Ez több szempontból is problémás, ugyanis a Warner ahhoz kötötte a folytatások lehetőségét, hogy vissza tudják-e termelni a 200 millió dolláros gyártási költséget, jelenleg viszont csak 196 millió dollárnál tartanak a világ többi piacával együtt és könnyen anyagi bukás lehet a történet vége. 

Érdekesség, hogy a közönség visszajelzései alapján a Dumbledore titkai egy igenis jó film lett és a Rotten Tomatoes oldalon pillanatnyilag 85% áll. Bár nem vagyok sem kritikus és egy szerencsétlen forgalmi helyzet miatt sikerült lemaradnom a film első 10 percéről, csak ajánlani tudom az alkotást, mivel a készítők tanultak a korábbi hibáikból és egy szórakoztató, mégis rendkívül mély érzésekkel átitatott művet adtak ki a kezeik közül. Kövezzetek meg, de véleményem szerint Johnny Depp extravagáns Grindelwaldja nem működött volna ebben a történetben és kár lenne, ha a színész átka elvágna minket a folytatásoktól. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerintetek egyébként Johhny Depp hiánya okozhatja a Legendás állatok franchise bukását?

  • 33 %
  • 33 %
  • 33 %