2 milliárd forintos bírságot kapott az Nvidia

2 milliárd forintos bírságot kapott az Nvidia

Félrevezették a befektetőket.

Az Nvidiának 5,5 millió dolláros (1,981 milliárd forint) büntetést kell fizetnie, mert a vád szerint jogellenesen eltitkolta, hogy hány grafikus kártyát adott el a kriptovaluta-bányászoknak. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pénteken hozta nyilvánosságra a vádakat és azt is, hogy egyezséget kötött a céggel. A végzés szerint az Nvidia megtévesztette a befektetőket azzal, hogy a “videojátékokkal” kapcsolatos bevételek hatalmas növekedéséről számolt be. Közben elrejtette azt a tényt, hogy bevétele és profitja mennyire függött a sokkal változékonyabb kriptopiactól. Az Nvidia nem ismeri el a jogsértést a megállapodás szerint. De beleegyezik, hogy felhagy minden jogellenes tevékenységgel, amely az információk közzétételéhez kapcsolódik.

A vádak az Nvidia 2018-as pénzügyi évre vonatkozó tőzsdei jelentéseire vonatkoznak. A SEC megjegyzi, hogy az Nvidia a kriptobányászattal kapcsolatos eladások robbanásszerű növekedését tapasztalta 2017-ben, amikor az Ethereum bányászatáért járó jutalmak drámaian megnőttek. A kriptobányászatról széles körben úgy számoltak be, mint a GPU-k szűkösségének okáról. Erre lépésként az Nvidia külön CMP-termékcsaládot indított kifejezetten a kriptobányászathoz, így próbálva megelőzni a videojátékosok számára a chip hiányt. Az alkalmazottak azonban elismerték, hogy sok videojátékhoz fejlesztett GPU még így is a kriptobányászokhoz került. “A vállalat értékesítési munkatársai, különösen Kínában, arról számoltak be, hogy szerintük a kriptobányászat következtében jelentősen megnőtt a kereslet a grafikus kártyát iránt” – áll a végzésben.

Tekintettel a kriptopénzek volatilis piacjellegére, ez azt jelentette, hogy az Nvidia értékesítési számai nem feltétlenül jelezték a megbízható jövőbeli növekedést. Ez kockázatosabbá tette a befektetéseket.

Az Nvidia elemzői és befektetői érdekeltek abban, hogy megértsék, milyen mértékben befolyásolta a vállalat videojáték szegmensének bevételét a kriptobányászat. Rendszeresen kérdezték a felsővezetést arról, hogy a grafikus kártyák bevételeinek növekedése ebben az időszakban milyen mértékben köszönhető a kriptobányászatnak” – állítja a SEC.

Ennek ellenére az Nvidia nem említette a kriptobányászattal kapcsolatos árbevételt, mint a videojáték szegmens sikerének egyik tényezőjét. A befektetők aggodalmai pedig megalapozottnak bizonyultak. A 2018 végén bekövetkezett kriptokrach (a gyengülő kínai piaccal együtt) arra késztette a vállalatot, hogy 500 millió dollárral csökkentse negyedéves eredmény előrejelzését. A részvényesek erre pert indítottak megtévesztés miatt.

„Az Nvidia közzétételeivel kapcsolatos hibái megfosztották a befektetőket a vállalat kulcsfontosságú piacon folytatott üzleti tevékenységének értékeléséhez szükséges kritikus információktól.” – mondta Kristina Littman, a SEC kriptoeszközökkel foglalkozó részlegének vezetője. „Minden tőzsdén jegyzett vállalatnak, beleértve azokat is, amelyek új technológiával kapcsolatos lehetőségeket keresnek, biztosítania kell, hogy a negyedéves közzétételeik teljeskörűek és pontosak legyenek“.

Az 5,5 millió dolláros bírság elsőre nagynak tűnhet, de tekintve, hogy az Nvidia minden egyes pénzügyi negyedévben több milliárd dolláros bevételt termel, biztosra vehető, hogy a vállalat pénzügyeit ez nagyrészt nem fogja megzavarni....

Az azonban továbbra sem világos, hogy a SEC megállapításai (ha egyáltalán) milyen hatással lesznek a vállalat részvényesekkel való kapcsolatára, és a részvények árfolyamára.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szoktál kereskedni kriptóval?

  • 17 %
  • 83 %
Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Hozzuk ki a maximumot a testalkatunkból egy öv segítségével!

Mindannyiunknak a kifogástalan megjelenés elérése a célja, arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ez nem a tökéletes testről szól, hanem arról, hogy megbékélünk a fizikai adottságainkkal, és ebből próbáljuk meg a lehető legtöbbet kihozni az olyan kiegészítők segítségével, mint amilyen például az öv is.