A tíz legjobb FIFA-játék

A tíz legjobb FIFA-játék

A lista a Metacritic értékelései alapján állt össze.

A FIFA-sorozat 1993 jelen van a videojátékok világában. Az Electronic Arts és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban a héten bejelentette, hogy 2023-tól külön utakon folytatják. A FIFA 23-mal tehát egy 30 éves korszak zárul le. Ebben a három évtizedben minden évben jött ki játék, az aktuális keretekkel, és különböző játékmódokkal, grafikai és még sok más fejlesztéssel. Ezekből volt ami jobban sikerült, volt ami kevésbé, de nagyrészt elmondhatjuk, hogy töretlen népszerűséggel rendelkezik a franchise.

Most a Metacritic értékelései alapján összeraktuk a 10 legjobban sikerült FIFA játékot.

A listából kitűnik, hogy a 2000-s évek vége, 2010-es évek eleje volt a sorozat fénykora, legalábbis az értékelések alapján. De hogyan is néz ki ez a tízes lista?

10. FIFA 2001 Major League Soccer (85)

PlayStationre, PlayStation 2-re és PC-re jelent meg, míg a Game Boy Color változatot végül elvetették. A grafikája még korántsem volt annyira fejlett, mint később. A korához képest azonban szép volt, és jó játékmenettel rendelkezett.

9. FIFA 2005 (85)

Ebben a játékban a passzolásra helyezték a hangsúlyt. Ezáltal a dolgok sokkal élesebbé és gördülékenyebbé váltak, és a játékmenet is realisztikusabbá vált, és bár a menedzser mód nem volt a legerősebb ebben a játékban, maga a játékmenet fejlődése minden idők egyik legjobbjává tette.

8. FIFA 17 (85)

A játék legnagyobb újítása a sztori mód volt, amely egy futballistát követett, ahogy a játékosoknak végig kellett vinniük őt a ranglétrán. A történet részletes volt, és lehetővé tette a kreatív döntéseket, amikor a karrierjéről és a másokkal folytatott beszélgetésekről volt szó.

7. FIFA 14 (87)

Mivel ez volt az első alkalom, hogy a FIFA az Xbox One-on és a PS4-en is megjelent, az EA megragadta a lehetőséget, hogy sokkal jobb grafikát és gördülékenyebb játékmenetet biztosítson.

Ez lehetővé tette, hogy ez egy teljesen új élmény legyen a franchise-t már egy ideje játszó játékosok számára.

6. FIFA 09 (87)

A FIFA 09 ismét nagy előrelépést hozott a grafika terén, a játékban minden fantasztikusan néz ki. Emlékezetes marad azonban a Be A Pro mód, amely lehetővé tette a játékosok számára, hogy egy futballistaként fejlődjenek a csapaton belül, különös hangsúlyt fektetve a pozíciós játékra.

5. FIFA 2003 (88)

Ez az egyik klasszikus FIFA-játék, amely kiállta az idő próbáját, és még mindig az egyik legjobbnak számít, annak ellenére, hogy a technológia sokat fejlődött a megjelenése óta. A FIFA 2003 vonzotta be az egyik legtöbb játékost, mivel különböző nehézségi fokozatokkal rendelkezett, amivel elérhetőbbé tette a játékot

4. FIFA 11 (89)

A sorozat ezen pontjára a FIFA a sportág királyává vált, bár a Pro Evolution Soccer azokban az években igazi kihívónak bizonyult. Azonban a FIFA 11 több díjat is elnyert, mint például az év legjobb sportjátéka.

3. FIFA 12 (90)

Az egyik legjobb játékmód a karrier mód volt ebben a játékban, ám az igazi titka a sikerének az a játékmenetet érintő változások voltak. Az EA nagyobb hangsúlyt fektettek a labdakezelésre, így a cselezés, a labdavezetés, és az egyérintős passzok is jobbá váltak.

2. FIFA 13 (90)

A játékmenet itt nem sikerült a legjobban, a labdaérintés sokszor felbosszantotta a játékosokat, ám mindenkit kárpótolt a gyönyörű grafika. A másik nagy előnye volt, hogy nagy előrelépést jelentett az online játékmenetben, ami a barátokkal való játszást tette lehetővé. A játék sokat változtatott az Ultimate Team-en is, mivel először kerültek bele szezonok, és a promócióval több érmét lehetett szerezni. Mindez fordulópontot jelentett a sorozat számára, mivel az Ultimate Team nagy hangsúlyt kapott.

1. FIFA 10 (91)

A franchise történetének legjobb játéka a FIFA 10, amely a Metacriticen 91-es értékelést kapott. Az EA nagy figyelmet fordított a tényleges játékmenetre ennél a résznél, gördülékenyebbé és gyorsabbá tette azt, a nagyobb minőség pedig valósághűbbé tette a játékélményt.

A legfőbb ok azonban, amiért ez a játék ilyen sikeres lett, az volt, hogy a menedzser mód rengeteg fejlesztést kapott. Legyen szó akár a vizuális szimulációs technológiáról, akár a szponzorok által megváltoztatott pénzügyek fontosságáról, a mód sokkal részletesebb lett, és ezzel a játékmenetet is továbbfejlesztette.

Természetesen jövőre sem maradunk foci szimulátor nélkül, az EA EA Sports FC néven folytatja a sorozatot a megszokott arcokkal és csapatokkal, és a FIFA is tervezi folytatni a sorozatot, más stúdiók égisze alatt.

Neked melyik a kedvenced? Egyet értesz a listával?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Melyiket szeretted a legjobban?

  • 0 %
  • 0 %
  • 20 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 40 %
  • 20 %
  • 20 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 0 %