Úgy tűnik némi turpissággal nyerhetett Zack Snyder rajongói Oscar díjat

Úgy tűnik némi turpissággal nyerhetett Zack Snyder rajongói Oscar díjat

Egy új jelentés szerint internetes botok segíthették Zack Snydert abban, hogy az Igazság Ligája és a Holtak Hadserege is megszerezze a maga rajongói Oscar díját.

Pont ebben az esztendőben vezették be a díjátadó gálán az új kategóriákat, de úgy néz ki nem ment minden simán. A 94. Oscar-gála több okból is ellentmondásos volt, kezdve azzal, hogy 8 díjat kivágtak az élő adásból, aztán ott volt a nagy port és mémáradatot kavart pofon, illetve ne felejtsük el a rajongói voksoktól függő kategóriák létrehozását sem.

Ráadásul elég érdekes és meglepő eredmények született a rajongók által megszavazott győzteseket illetően. Egyrészt a legnagyobb üdvrivalgást kiváltó pillanatát (Oscars Cheer Moment) Az Igazság Ligája rendezői változata zsebelte be, míg 2021 legjobb filmjének a szintén Snyder által rendezett A halottak hadseregét választották. Sokan egyébként a Spider-Man: No Way Home című alkotást várták itt befutónak. Snyder természetesen akkor a közösségi médiát is felhasználva ünnepelte meg a kettős győzelmet, már csak azért is, mivel ez volt az első alkalom, hogy bármelyik filmje is elnyerte az Oscar-díjat.

Aztán jött a The Wrap és a jelentésükből az derül ki, hogy az akkor leadott szavazatoknak az érvényessége erősen kétséges, mert állításuk szerint ezt a két díjat automatizált online fiókok csalták el. Hivatalos nyilatkozatot azonban mégsem tettek. A Tweetbinder segítségével, amely egy hashtag-elemző és egyben nyomkövető eszköz, arra a konklúzióra jutottak, hogy a két szavazásban a legaktívabb szavazók autonóm webprogramok voltak, ezek pedig több ezer hamis szavazatot adtak le. Eközben a Marylandi Egyetem professzora, David Kirsch, aki a botokat is tanulmányozta, kijelentette, hogy a Snyder győzelmére szavazó felhasználói fiókok nem úgy néznek ki, mintha emberek hozták volna létre, de nem tekinti mindegyiket egyértelműen botnak. Az Akadémia azonban továbbra is kitart a közvélemény-kutatási eredményei mellett. Az egyik bennfentes megjegyezte, hogy bevezettek bizonyos szabályokat, mint például, hogy Twitter fiókonként legfeljebb 20 szavazatot lehetett leadni, illetve a 24 óránál fiatalabb fiókok nem vehettek részt a szavazásban. Mindenesetre az Akadémia honlapján leadott szavazatokkal együtt is A Holtak hadserege lett egyértelműen a győztes.

Arról még nem esett szó, hogy az Akadémia megtartja-e ezt a két új kategóriát, viszont ha a jelentés igaznak bizonyul, minden bizonnyal változtatni fognak a szavazási rendszeren. Valószínűleg egyébként, mint minden másik ilyen online szavazás, ez is manipulálható volt. Korábban számoltak már be arról is, hogy Camila Cabello rajongói nagy számban szavaztak azért, hogy az énekesnő filmje, a Hamupipőke az élre kerüljön ebbe a kategóriába. Ezek szerint Snyder követői még fanatikusabban segítették kedvencüket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!