LoL: Wardolj úgy, akár egy profi!

Elégedett vagy azzal, ahogy és amennyit wardolsz?

A League of Legendsben a győzelemhez elengedhetetlen a vision control. Ha nem látod az ellenfeledet, akkor fogalmad sincs, hogyan tervezd meg a lépéseiket. A megfelelő időpontban és helyen elhelyezett őrszemek dönthetnek gankekről, építményekről, vagy akár az egész ösvény fázisról is. Ez azonban nem egyszerű, még a tapasztaltabb és magasabb szinten levő játékosok számára is. Vincent "Biofrost" Wang az LCS-ben szereplő Dignitas supportja segít azonban eligazodni ebben a világban és mutat néhány példát, hogy a játék különböző szakaszaiban hova érdemes wardot rakni. Az útmutató elején kiemelnénk, hogy a wardolás az egész csapat feladata, nem csak a supporté, így mindenki vásároljon control wardot is!

Wardok level 1-en

A játékosok többsége, főleg alacsonyabb szinten, a minionok megjelenése előtti időt teljesen elpocsékolja, pedig az is a meccs fontos része, és befolyással lehet a meccs alakulására. Ebben pedig nagy szerepet játszanak az őrszemek, amik segítségével túlélhetünk egy invade-t és rengeteg információt szerezhetünk az ellenséges dzsungelesről. Attól függően érdemes inkább támadó vagy épp védekező wardokat elhelyezni, hogy erősebb-e a csapatod az első szinten vagy sem.

Wardok boton a lane fázisban

Az egyik legkorábbi és legjobb ward, amit boton elhelyezhetsz, az amit ösvényen középen levő bokorba raksz, ha erősebbek vagytok, akkor pedig az ellenfélhez közelebbi bokorba. Ez könnyíti a lane fázist, segít a tradelésben és a pusholásban is.

Ezen felül vannak olyan bokrok és helyek, amiket a biztonságotok érdekében kell bewardolni. Ilyen a Tribrush, a River Brush és a Dragon Pit előtti rész. Ezek a helyek nem adnak túl sok információt, ám veszély esetén megmenthetik az az életedet.

Mid wardok

A Mid Lane környékén adja magát a wardok többsége, a folyóba vezető lane melletti bokorba jó helyen lehetnek a wardok, de a pixel brushba, a red és a blue mögötti bokorba is jó helyen lehet, hogy időben észrevedd az ellenséges junglert, Mélyebb wardok esetén segítségedre lehet a dzsungelesed, vagy a roamoló support, hogy ne kelljen hosszabb időre otthagynod az ösvényt.

Sárkány körüli wardok

A sárkányra való rálátás fontos lehet, mivel sok esetben csapatharcok dőlnek el azon, hogy megfelelő-e a vision. Mielőtt leszednétek egy dragont, mindenképpen készítsétek elő, főleg, hogyha csapatharcra van kilátás. Ezzel előnybe kerültök az ellenféllel szemben, mert amíg ti látjátok őket, ha jönnek, nekik vakon kell belépni a területre, amivel könnyű célponttá vállhatnak.

A wardok alapvetően hasonlítanak a mides wardokhoz, alapvetően az odavezető bejáratokat kell ellenőrizni, valamint érdemes lehet a pit mögé is rakni, hiszen legtöbb esetben onnan próbálják majd meg ellopni azt a kiszorított ellenfelek.

Baron/Herald és top lane wardok

A következő képen azokat a helyeket láthatod, amit vagy akkor raksz, ha szeretnéd látni, mikor próbálja meg legyőzni a Heraldot az ellenfél dzsungelese, vagy a Baront szeretnétek elhozni. A zöldek pedig azok az őrszemek, amiket a gankek ellen lehet védekezés miatt elrakni. Ez fedezi az ellenfél lehetséges útvonalait a felső ösvényre. A rózsaszín segítségével uralod a folyót, ami az objektívek megszerzéséhez kulcsfontosságú. Itt a pixelbrush szintén elsődleges, mert anélkül teljesen vakon lép be az ellenfél a pitekhez, ami nagyon könnyű célponttá teszi őket, és többet kell kockáztatniuk az ideálisnál.

Reméljük segített ez a kis útmutató, és a képek még inkább szemléltetik, melyek azok a helyek, ahol a legtöbb információt szerezheted az ellenfélről. Minél mélyebbre teszed a dzsungelben, annál nagyobb biztonságot ad, ha lent van. Viszont kockázatos, amíg te magad bent vagy az ellenfél dzsungelében, mert nagy eséllyel egy harc során emberhátrányba kerülsz ott, mivel gyorsabban fognak odaérni az ellenfél lanerei.

A legfontosabb, amit már az elején is említettünk, a rálátás mindenki felelőssége, így mindegy melyik ösvényen vagy, és milyen matchupban, wardolásra fel!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Elégedett vagy azzal, ahogy és amennyit wardolsz?

  • 0 %
  • 22 %
  • 17 %
  • 61 %
  • 0 %
  • 0 %