Betiltották a „gamer

Betiltották a „gamer", „streamer" és „e-sport" szavakat Franciaországban

Mostantól a francia g̶a̶m̶e̶r̶e̶k̶ játékosok nem használhatják például a „streamer" kifejezést a tartalomgyártókra.

Érdekes törvényt szavazott meg a napokban a francia parlament. Ennek értelmében ugyanis a népszerűbb, angol gaming kifejezéseket (mint például a „streamer", vagy a „gamer") tilos használni, mostantól csak francia nyelven hivatkozhatnak ezen személyekre, csoportokra vagy úgy összességében bármire a nyelvet beszélők.

A döntést azzal indokolta a francia kormány, hogy szerintük túl sok angol szó vált már a francia nyelv részévé változatlanul, ezzel pedig meg szeretnék őrizni anyanyelvük tisztaságát. Ennek értelmében például a „streamer" szó helyett a „joueur-animateur en direct"-et, míg az „e-sport" helyett pedig a „jeu video de competition" kifejezést kell használniuk a francia játékosoknak. A döntésről a francia kulturális miniszter tájékoztatta a Francia Nemzeti Hírügynökséget (AFP), aki külön kiemelte a videójátékos szektort, amiben nagyon sok angol kifejezés van, és aggodalmát is fejezte ki, hogy a nem francia szavak „gátat szabhatnak" ezen közösség, illetve azok között, akik egyáltalán nem szoktak játszani semmilyen játékkal.

Arról, hogy milyen büntetést kaphat az, aki mégis megszegi a törvényt, nem érkezett hír. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy hogyan fogják tudni betartatni a szabályokat, illetve hogy a francia lakosság mennyi idő alatt tudja megszokni az új körülményeket, feltéve ha sikerül.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te mit gondolsz erről a döntésről?