A VR-ban végzett munka stresszesebb és csökkenti a termelékenységet egy tanulmány szerint

A VR-ban végzett munka stresszesebb és csökkenti a termelékenységet egy tanulmány szerint

Elképzelted már, hogy VR-ban dolgozol? Lassan ez ugyanis valósággá válhat, de néhány buktatója még azért akad a dolognak.

Az olyan cégek, mint a Meta, nagy súlyt helyeznek a digitális világ ötletére. Egyre több szó esik arról, hogy a figyelemeltereléstől mentes, virtuális környezetben való munkavégzésé lehet a jövő. Egyes kutatók és a tudomány mai állása szerint a virtuális valóságban dolgozni nem csak sokkal stresszesebb és frusztrálóbb, hanem a termelékenység szempontjából sem olyan hasznos, mint azt hihetnénk.

Készült egy tanulmány, amiben egy egyetem alkalmazottai és kutatói vehettek részt. Arra kérték őket, hogy egy teljes hétig a virtuális valóságban dolgozzanak. Az eredmény viszont kevésbé lett pozitív. A résztvevők a Chrome Remote Desktop segítségével végezhették el a munkájukat, és ehhez járt egy Oculus (Meta) Quest 2 VR headset, ami mellett szabadon használhatták a kezeiket, így még egy Logitech K830 integrált trackpadet is kaptak segítségül. Az egyik oka annak, hogy nem az abszolút legerősebb specifikációjú headsetet adták nekik oda az volt, hogy egy olyan megoldást kerestek, amely egy átlagos munkakörnyezetben is megvalósítható lenne. Már csak azért is, mert a legtöbb embernek nincs 2399 dollárja egy 12K-s Pimax VR headsetre, nem is beszélve a futtatásához szükséges PC-ről.

Mielőtt még belevágtak volna a tesztelések nagy részébe, a tanulmányban már az elején feltüntették, hogy két alany még az első napon is kiesett, mert hányingert, migrént és szorongást tapasztaltak. Azok, akik továbbra is vállalták, nyolc órát dolgoztak le egy nap, és emellett 45 percük pihenőjük volt a VR-on kívül. Mindegyikük a valódi életben végzett munkájához mérte a VR-ban szerzett tapasztalatát, és kiderült, hogy sokan úgy érezték, átlagosan 35%-kal nőtt a terhelésük. A frusztrációjuk 42%-kal nőtt, a további negatív hatásokról nem is beszélve, illetve a munkavégzők szorongása is 19%-kal lett nagyobb.

Összességében a hét végére mentálisan nagyjából 20%-kal érezték kimerültebbnek magukat az alanyok, mint azelőtt. Nehéz számot adni az ilyen dolgokról, de ez nem hangzik túl egészséges eredménynek. A teszt alapján a munkavégzés fizikai oldala sem volt sokkal jobb. A szem megerőltetése 48%-kal nőtt, a VR pedig összességében 36%-kal csökkentette a hatékonyságot. Mindezeken felül a résztvevők önértékelése szerinti a munkafolyamatok megvalósítása 14%-kal csökkent, és a termelékenységük 16%-kal esett vissza.

Van még tehát mit javítani ezen a rendszeren, ha egy nap azt szeretné az emberiség, hogy a társadalom egy része átköltözhessen oda és hatékonyabbá válhasson a jövőben, akár a munkavégzés terén is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: www.roadtovr.com

Kövess Minket!