Oroszország lassan kifogy az orosz billentyűzetekből

Oroszország lassan kifogy az orosz billentyűzetekből

Olyan területeken is jelentkezik az alkatrészhiány, amire elsőre talán nem is gondolnánk.

Egy elsőre egészen furcsa, közben teljesen érhető problémával szembesültek az orosz hivatalok és vállalatok. Az orosz-ukrán háború miatti szankciókra válaszul Oroszország bevezette a párhuzamos import rendszerét. Azonban az ennek a keretében beszerzett laptopokat és perifériákat nem az oroszul beszélők számára tervezték, és ez problémákat okoz a munkavállalóknak a Kommersant jelentése szerint.

De mit is jelent ez a párhuzamos import. Az elmúlt hónapokban rengeteg nyugati cég hagyta el teljesen Oroszországot és az orosz piacot, ami kellemetlenséget okoz az ott élőknek. A rendszer lehetővé teszi, hogy az orosz vállalatok Oroszországon kívülről vásároljanak korlátozott árukat, feltéve, hogy azokat legálisan szerezték be abban az országban, ahonnan vásárolják. Így továbbra is vásárolhatnak például Apple termékeket, ám ezeket nem közvetlenül az amerikai cégóriástól szerzik meg, hanem harmadik fél bevonásával, mint például Kína vagy Szerbia, és így feltölthetik készleteiket. De akad egy kis bökkenő. Ezeket a készülékeket a kínai és szerb felhasználók számára fogják beállítani, beleértve a billentyűzetüket is, így egyik sem orosz formátumú.

Amennyiben jobban belegondolunk ez valóban nagyon zavaró lehet. Például a billentyűzeteknél mi is megszoktuk a kiosztását, akik sokat töltenek számítógép előtt, valószínűleg magabiztosan gépelnek. A rutin megkönnyíti ezt nekünk, ám ha ebből kiszakadunk, akkor hirtelen kínszenvedéssé válik az egész. Igaz ez a hivatalok dolgozóira, akik rengeteg dokumentumot töltenek ki, számukra egyáltalán nem mindegy, hogy a gépelésre figyelmet és energiát kell-e fordítani. Így gondolják ezt Oroszországban is, ugyanis az orosz kormányhivatalok által a dolgozóikkal kötött szerződések megkövetelik, hogy mindenki kapjon egy olyan munkaállomást, amelynek billentyűzete a megszokott orosz kiosztással rendelkezik. Ha az Oroszország által 2022 első felében importált kétmillió billentyűzet nagy része nem ezzel a szerződésben előírt elrendezéssel rendelkezik, akkor a kormányzati munka céljaira használhatatlanná válnak. A szakértők előrejelzései szerint az év végére az ország készletének 10%-át teszik majd ki a nem orosz billentyűzetek.

Vannak, akiknek jól jött ez a probléma, ők pedig a lézergravírozók. A kereslet irántuk az elmúlt hónapokban megduplázódott, hogy a török és arab nyelvű billentyűzeteket orosz cirill betűsre alakítsák át. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium is ezt tartja lehetséges megoldásnak a problémára, ám nagy probléma vele, hogy a termék így elveszíti a garanciáját, így ha elromlik, nem tehetnek semmit. Az orosz gazdaságot sújtó globális szankciók miatt ez egy sorsdöntő időszak az orosz technológia számára, amely kénytelen volt gyorsan elszakadni a nyugati technológiai-cégektől, amelyekre évtizedekig támaszkodott. Egy másik júniusi Kommerszant-jelentés kimutatta, hogy az ország által jelenleg importált laptopok 60%-án egyáltalán nincs operációs rendszer, míg az elmúlt hetekben az orosz játékfejlesztők azt szorgalmazták, hogy a kormány finanszírozza a „nemzeti játékmotor” létrehozását, amely az Unreal és a Unity helyettesítésére szolgálna.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te magyar vagy angol kiosztású billentyűzetet használsz?

  • 75 %
  • 25 %
  • 0 %