Folytatást kap  Uganda első akciófilmje, a Who Killed Captain Alex?

Folytatást kap Uganda első akciófilmje, a Who Killed Captain Alex?

Nabwana I.G.G. rendező egy forgatási fotóval jelentette be, hogy a munkálatok már meg is kezdődtek. 

Csillagidő 100185.12, az utolsó megmaradt agysejtemmel nézzük egymást és azon tanakodunk, mit lehetne összehozni holnap reggelre. Lehúzhatnék még egy bőrt a hamarosan érkező és elég brutálisnak tűnő Predator előzményfilmről, páros lábbal állhatnék bele abba, hogy a Netflixes The Sandmanben miért kapunk majd női Constantine-t,  vagy azt is ecsetelhetném, hogy Tom Cruise az utolsó akciósztár, miután lencsevégre kapták siklóernyőzés közben a Mission Impossible 8. forgatásán, így túl a 60-on. Ezek a témák viszont most nem esnének jól, valami különlegesebbre vágyom, amivel kizökkenek a mindennapok mókuskerekéből és a lélekölő időhiányból. Szerencsémre a főszerk. még délután bedobta, hogy folytatást kap Uganda első akciófilmje, a megjelenése óta kultikus státuszba emelkedett Who Killed Captain Alex?, én meg úgy rabolok rá az anyagra, mint a hisztiző sziámi macskám az éjszakai jutifalatra. 

Először is nem, ez nem egy kandikamera és Ugandában tényleg készülnek mozik, a szóban forgó film pedig 2010-ben jelent meg és nagyon-nagyon-nagyon kisköltségvetésből, körülbelül 85 amerikai dollárból készült. A forgatókönyvet, a rendezést, a produceri teendőket, továbbá az operatőri munkát is Isaac Godfrey Geoffrey Nabwana-nak, ismertebb nevén Nabwana I.G.G.-nek köszönhetjük, aki azóta saját stúdiót alapított Wakaliwood néven és minden évben előrukkol valamivel. A szakember fő inspirációját az amerikai akció és harcművészeti filmek jelentik, ami már a Who Killed Captain Alex?-en is visszaköszön. Az alkotást még 2015-ben fedezte fel magának az internet és azóta közel 8 millióan izgulták végig a kicsivel több, mint egy órás kalandot. 

Mielőtt még azt hinnétek, hogy professzionális köntösben próbálom eladni a csúfolódást, ki kell hogy ábrándítsalak titeket. Igen, a film forgatókönyvéhez képest még a Barátok közt szkriptje is magaskultúra, a speciális effektek a 60-as éveket idézik, a az alámondásos történetmesélés meg utoljára a keletnémet erotikus filmekben ment nagyot, az összkép mégis olyan bájosan vicces, ráadásul minden egyes képkocka zseniális meme alapanyag. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy Nabwana több mint egy évtizede biztosít szórakozást a helyi nyomornegyedekben és szegény falvakban élők számára, akik máskülönben nem nagyon ismernék meg a filmművészetet. A sikernek és a népszerűségnek, na meg az Internet népének hála a rendező idővel csinált egy Patreon oldalt is, melynek leírása alapján nem csak a projektekhez, de mondjuk gyerekek oktatásához is hozzájárulhatnak a támogatók. Az adományok tehát jó helyre mennek, plusz nemrég annyi pénz gyűlt össze, hogy megkezdődhettek a Who Killed Captain Alex? folytatásának munkálatai. 

A forgatás előreláthatólag pár hónapon belül lezajlik és a kész mű idővel felkerül majd a Wakaliwood hivatalos YouTube csatornájára is. Érdekesség, hogy Nabwana műveit alapvetően az elkészültük után egy hétig terjesztik maguk a színészek DVD formátumban, házról házra járva, hogy elkerüljék a kalózmásolatok terjedését és egy kis pénzhez jussanak. Tudom, mindez kicsit agyzsibbasztó TLDR volt így korán reggelre, viszont ha unod már a banánt és a sablonos filmeket meg sorozatokat, akkor nézz rá, miként is képzelik el az akciófilmeket a harmadik világban. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!